11.10.12

ΚΥΠΡΟΣ: Στο μικροσκόπιο όλες οι υποθήκες χωρίς αντίκρισμα...


Λευκωσία: Υποθήκη προς υποθήκη, κυρίως για μεγάλα δάνεια και σε τομείς που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, περνούν από μικροσκόπιο οι τράπεζες. Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται υπό εξέλιξη επανεκτίμηση όλων των ακινήτων, που είναι υποθηκευμένα για ...
σκοπούς εξασφάλισης δανείων και άλλων πιστωτικών διευκολύνσεων και ήδη τα πρώτα στοιχεία είναι ανησυχητικά.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που είτε τα δάνεια είναι υψηλότερα από τις υποθήκες είτε τα πράγματα κινούνται οριακά, κυρίως σε ό,τι αφορά δάνεια που δόθηκαν την περίοδο της «φούσκας» των ακινήτων και ανάλογα «φουσκωμένες» ήταν τότε και οι υποθήκες-εκτιμήσεις.

Σε αρκετές περιπτώσεις η σημερινή τρέχουσα αξία των ακινήτων είναι χαμηλότερη μέχρι και 20% από τις εκτιμήσεις που έγιναν το 2007 και 2008.

Ανεξάρτητοι εγκεκριμένοι εκτιμητές του ιδιωτικού τομέα έχουν κατακλυστεί από έγγραφα υποθηκών από τις τράπεζες. Αφού διεκπεραίωσαν τις υποθέσεις άνω του ενός εκατ. ευρώ, στη συνέχεια ασχολήθηκαν και με όλα τα υπόλοιπα.

Από κόσκινο πέρασαν πρώτα εμπορικά ακίνητα και ξενοδοχειακές μονάδες και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα.

Η εξέταση των υποθηκών γίνεται για να προσδιοριστούν οι ανάγκες των τραπεζών για κεφάλαια ενόψει του διαλόγου με την Τρόικα, καθώς όσα δάνεια δεν καλύπτονται επαρκώς εμπίπτουν αυτόματα στα προβληματικά.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας, θα έπρεπε να διεξάγεται επανεκτίμηση των υποθηκευμένων εμπορικών ακινήτων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: