7.10.12

Δεκαήμερο αγωνίας για τελική λύση έως τη Σύνοδο Κορυφής...

Δραματικό αναμένεται να είναι το παρασκήνιο έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με την ελληνική πλευρά να ανεβάζει ταχύτητα για να κλειδώσει τη συμφωνία με την τρόικα και να ψηφιστούν τα μέτρα πριν από... τη 18η Οκτωβρίου. Στόχος να επιτύχει την εκταμίευση της πολύτιμης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και να βάλει τις βάσεις για την τελική λύση.
Δραματικό αναμένεται να είναι το παρασκήνιο έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με την ελληνική πλευρά να ανεβάζει ταχύτητα για να «κλειδώσει» τη συμφωνία με την τρόικα και να ψηφιστούν τα μέτρα πριν από το διήμερο της 18ης και της 19ης Οκτωβρίου.

Στόχος να επιτύχει την εκταμίευση της πολύτιμης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ το αργότερο μέχρι τις 20 Νοεμβρίου και να βάλει τις βάσεις για την τελική λύση. Το πρώτο μέλημα του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα είναι, στο αυριανό κρίσιμο Eurogroup, η τρόικα να ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, κάτι που θα αποτυπωθεί και στο ανακοινωθέν της συνεδρίασης και θα βάλει το θέμα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.

«Θα είναι καταστροφικό να εμφανιστούν ο Ελληνας υπουργός και η τρόικα στο Eurogroup με αποκλίσεις όσον αφορά στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμα», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, επισημαίνοντας ότι το πακέτο των μέτρων δεν θα έχει κλείσει και ότι ο στόχος είναι στην αυριανή συνεδρίαση να υπάρξει σαφής και καθαρή θετική γνωμοδότηση της τρόικας για το οικονομικό πρόγραμμα.

Οι επαφές του κ. Στουρνάρα με την τρόικα θα είναι συνεχείς. Σήμερα θα «πετάξουν» μαζί του για το Λουξεμβούργο και θα είναι σε ανοιχτή γραμμή μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας που ξεκινά η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Την ερχόμενη Τρίτη η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, ενώ ο κ. Στουρνάρας δεν θα μεταβεί στο Τόκιο για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ, καθώς θα πρέπει να κλείσει η συμφωνία.

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει «κλειδώσει» ένα μεγάλο μέρος του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ και οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το είδος, την έκταση και τη χρονική κατανομή των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά, λένε στο οικονομικό επιτελείο, σημειώνοντας με νόημα ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε μίας ώρας ολιγωρία, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών αρχηγών.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι το τηλεφώνημα που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ο Γάλλος ομόλογός του Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος συνέστησε στον κ. Στουρνάρα να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκεπτικό που ανέπτυξε ο κ. Μοσκοβισί ήταν πως η Ελλάδα πρέπει να επωφεληθεί από τη βελτίωση του κλίματος, γιατί οι καθυστερήσεις είναι δυνατόν να το ανατρέψουν. Μάλιστα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών φέρεται να είπε στον κ. Στουρνάρα ότι οι παλινωδίες θα ενισχύσουν τις «ακραίες φωνές» στην Ευρωζώνη για διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας και έξοδό της από το ευρώ.

Ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα πέρασε και αυτήν την εβδομάδα από πολλά κύματα, καθώς οι δανειστές και κυρίως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν επέμενε στην επιβολή πρόσθετων επώδυνων μέτρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ, και μάλιστα εντός του 2013, ενώ εξέφραζε στις συζητήσεις επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και έκανε λόγο για την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης για την κάλυψη του κενού του προγράμματος.

Επίσης, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές, με τους δανειστές να ζητούν σαφή χρονοδιαγράμματα και δείγματα γραφής για την εκπλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων, θέτοντας ταυτόχρονα και θέμα νέων παρεμβάσεων σε νευραλγικούς τομείς όπως τα εργασιακά.

Στις συζητήσεις δεν έλειψαν και οι ενστάσεις και οι διαφωνίες των δύο πλευρών για την αξιοπιστία του προσχεδίου του προϋπολογισμού, καθώς η πλευρά της τρόικας έθετε υπό αμφισβήτηση την κυβερνητική πρόβλεψη για ύφεση 3,8% το 2013, εκτιμώντας ότι θα κυμανθεί στο 5%.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις έλεγε χαρακτηριστικά ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει ψηφίσει στο Κοινοβούλιο τον Μάρτιο ένα πρόγραμμα με μέτρα ύψους 7,8 δισ. ευρώ για την επόμενη χρονιά. Συνεπώς, εμείς προσδιορίσαμε αυτά τα μέτρα που έχουν ψηφισθεί. Με βάση αυτά, έβγαινε ένα αποτέλεσμα ύφεσης 3,8%. Οταν οι εταίροι προσθέτουν κάποια μέτρα, είναι προφανές ότι η ύφεση θα είναι βαθύτερη. Αρα το ποσοστό ύφεσης προκύπτει υψηλότερο, επειδή ο αριθμός των μέτρων που ζητούν είναι μεγαλύτερος».

Η ίδια πηγή τόνιζε ότι «παίρνουμε παραπάνω μέτρα γιατί υπάρχει, κατά την άποψή τους, μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό, το οποίο αυτονόητα δημιουργεί μεγαλύτερη ύφεση. Η ύφεση με το έλλειμμα έχουν αλληλεπίδραση. Για παράδειγμα, 1% παραπάνω ύφεση οδηγεί σε 0,5% παραπάνω δημοσιονομικό έλλειμμα».

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες το κλίμα άλλαξε και οι δύο πλευρές έπειτα από αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς ήρθαν τελικά σε συμφωνία για τα πρόσθετα μέτρα του 2013, που κατέβηκαν στο 1 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ που ζητούσε αρχικά η τρόικα. Ετσι το συνολικό πακέτο με τις περικοπές στις δαπάνες και στα έσοδα για το 2013 φθάνει τα 9 δισ. ευρώ, από 7,8 δισ. ευρώ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Από την άλλη, η ελληνική πλευρά εμμένει και όπως όλα δείχνουν πετυχαίνει να συμπεριληφθεί στην τελική συμφωνία ρήτρα «ισοδύναμων» μέτρων, πράγμα που σημαίνει ότι σε περίπτωση που κατά την εκτέλεση του προγράμματος προκύψουν φορολογικά έσοδα υψηλότερα από τα αναμενόμενα, τότε θα αφαιρούνται από το πακέτο επώδυνες περικοπές, ενώ αντίθετα όταν υπάρχουν αποκλίσεις αυτόματα θα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα με νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές.
ethnos.gr
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: