27.10.12

Εκδήλωση για τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία...

www.magnesianews.gr
Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από το Σύλλογο των απανταχού Καρδιτσιωτών...
Μία πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική-επιστημονική εκδήλωση είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την περασμένη Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου στο ...
αμφιθέατρο ‘’AUDITORIUM’’ στο κέντρο της Αθήνας, πλήθος Καρδιτσιωτών της Αττικής και του Πειραιά. Οργανωτής της εκδήλωσης, που αφορούσε τη σεισμική δραστηριότητα και τις φυσικές καταστροφές στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, ήταν ο Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών.


Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι δύο διακεκριμένοι στο Πανελλήνιο αλλά και σε διεθνές επίπεδο, Καρδιτσιώτες Καθηγητές των δύο μεγαλύτερων Πανεπιστημίων της χώρας, ο κ. Ευθύμης Λέκκας και ο κ. Κων/νος Παπαζάχος.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με το σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών, κ. Κων/νου Κουσαή, ο οποίος καλωσόρισε όλους τους παρευρεθέντες Καρδιτσιώτες και ευχαρίστησε τους δύο κορυφαίους Καθηγητές-ομιλητές για την άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα του Συλλόγου. Μάλιστα, ανακοίνωσε στο ακροατήριο ότι, με πρωτοβουλία του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών, η εκδήλωση αυτή θα επαναληφθεί και στην πόλη της Καρδίτσας για όλους τους γηγενείς Καρδιτσιώτες στις αρχές του 2013, υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Καρδίτσας και του Δήμου Καρδίτσας.


Στη συνέχεια, χαιρετισμό προς το πολυπληθές ακροατήριο των Καρδιτσιωτών, απηύθυνε και ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, κ. Βασίλειος Τσιάκος, ο οποίος μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας της Αντιπεριφέρειας με τους επιστήμονες για την καλύτερη δυνατή πολιτική προστασία της Καρδίτσας από ενδεχόμενο σεισμό ή φυσικές καταστροφές στο μέλλον.


Ο πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης, ο κ. Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που κατάγεται από το Αμπελικό Καρδίτσας, έκανε μία σύντομη αναδρομή, από τα προϊστορικά χρόνια έως και σήμερα, για τη γεωδυναμική εξέλιξη στη Δυτική Θεσσαλία εν γένει, και ειδικότερα στην Καρδίτσα. Αναφέρθηκε διεξοδικά στους φυσικούς κινδύνους που εγκυμονούν για την περιοχή της Καρδίτσας (σεισμοί, κατολισθήσεις, πλημμύρες κλπ), ενώ παράλληλα επεσήμανε τους τρόπους και τα μέτρα που οφείλει να λάβει η Πολιτεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων αυτών των φυσικών φαινομένων.


Μεταξύ των πολλών σημαντικών που ανέφερε ο κ. Λέκκας, ήταν και το γεγονός ότι η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας κατατάσσεται στους πρώτους Νομούς της χώρας μας σε κατολισθήσεις, για τις οποίες μάλιστα δαπανώνται ετησίως πολλά εκατομμύρια ευρώ, για την αποκατάσταση των ζημιών (π.χ. επισκευή οδικών δικτύων κλπ) που προκαλούν αυτές (οι κατολισθήσεις). Την ομιλία του ο κ. Λέκκας την πλαισίωσε με πλούσιο οπτικοφωτογραφικό υλικό από την περιοχή της Καρδίτσας, που καθήλωσε το Καρδιτσιώτικο ακροατήριο.


Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο δεύτερος ομιλητής της εκδήλωσης, ο Σμοκοβίτης Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Κων/νος Παπαζάχος, ο οποίος, με την πολύ μεστή του ομιλία, που παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλοι οι παρευρεθέντες Καρδιτσιώτες, αναφέρθηκε στην ενεργό τεκτονική και τη σεισμικότητα που εμφανίζει η περιοχή της Καρδίτσας. Αρχικά, ο κ. Παπαζάχος έκανε μία συνοπτική παρουσίαση της σεισμικότητας όλου του Ελλαδικού χώρου και στη συνέχεια εστίασε στην περιοχή της Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Καρδίτσας. Αναφέρθηκε διεξοδικά στους μεγάλους σεισμούς των Σοφάδων το 1954, του Βελεστίνου το 1957 και του Αλμυρού το 1980 και τις τεράστιες καταστροφές που άφησαν πίσω τους. Παράλληλα δε, εξήγησε στους παρευρεθέντες Καρδιτσιώτες τις πιθανότητες οι οποίες υπάρχουν για σεισμική δραστηριότητα στο μέλλον στην περιοχή της Καρδίτσας. Η ομιλία του κ. Παπαζάχου, συνοδευόταν επίσης από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.


Μετά τις πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες των δύο καταξιωμένων Καθηγητών, ακολούθησαν ερωτήσεις του ακροατηρίου προς τους δύο ομιλητές. Στη συνέχεια, ο Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών, τίμησε τους δύο ομιλητές Καθηγητές για την επιστημονική προσφορά τους στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, την Καρδίτσα, απονέμοντάς τους, δια του Προέδρου του, κ. Κων/νου Κουσαή, τιμητική πλακέτα και ανακηρύσσοντας τους επίτιμα μέλη αυτού (του Συλλόγου).


Όλοι οι Καρδιτσιώτες που παρευρέθηκαν ήταν ενθουσιασμένοι με το περιεχόμενο της εκδήλωσης, ζητώντας από το Σύλλογο των Απανταχού Καρδιτσιωτών να συνεχίσει να πραγματοποιεί παρόμοιες εκδηλώσεις, ενημερωτικού και επιστημονικού περιεχομένου που αφορούν την Καρδίτσα.


Τη σημαντική αυτή εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ του πλήθους των Καρδιτσιωτών, ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Καρδίτσας, Κων/νος Τσιάρας, οι Βουλευτές Καρδίτσας, Σπυρίδων Ταλιαδούρος, Ασημίνα Σκόνδρα και Παύλος Σιούφας, οι πρώην Βουλευτές Καρδίτσας, Βασίλειος Μπρακατσούλας και Μαρία Θεοχάρη, ο Καρδιτσιώτης πρώην Βουλευτής Αττικής, Νικόλαος Καντερές, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, κ. Βασίλειος Τσιάκος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας, Κων/νος Παπαλός, ο Δήμαρχος Σοφάδων, Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Αργιθέας, Χρήστος Καναβός, ο πρώην Δήμαρχος Ρεντίνας, Κων/νος Κούτρας, ο πρώην Δήμαρχος Αχελώου, Δημήτριος Παπακώστας, ο Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης και Δημοτικός Σύμβουλος Αργιθέας, Λάμπρος Τσιβόλας, ο Διοικητής της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ), Χρήστος Δημητρακόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νικόλαος Βούλγαρης, εκπρόσωποι του Οργανισμού Αντισεισμικής Σχεδίασης και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π), του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, καθώς και πλήθος εκπροσώπων των Καρδιτσιώτικων και Θεσσαλικών σωματείων της Αθήνας και του Πειραιά, ενώ χαιρετισμό απέστειλε στην εκδήλωση ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Καθηγητής Πάτροκλος Γεωργιάδης....

Δεν υπάρχουν σχόλια: