12.10.12

Προαναγγελία για επιμήκυνση και «κούρεμα»...


Προοπτική για ευνοϊκές αποφάσεις, ώστε η Ελλάδα να εκπληρώσει το πρόγραμμα εξυγίανσης, ανοίγει η Κριστίν Λαγκάρντ. Θεωρεί αναγκαία την επιμήκυνση του προγράμματος και εφικτό το «κούρεμα» του χρέους. Αντιδρά πάλι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Την επιμήκυνση του...
προγράμματος της Ελλάδας μέχρι το 2016 προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι αλλά και νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους προανήγγειλε χθες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ανοίγοντας «παράθυρο» ευνοϊκής λύσης για τη χώρα μας.

Αντίθετος όμως με τη θέση Λαγκάρντ και κυρίως με ένα νέο «κούρεμα» εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας ότι κάθε υπαναχώρηση θα έβλαπτε την οικονομική εμπιστοσύνη.

Την ίδια ώρα πάντως η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία βρέθηκε στο ενδιάμεσο της διαμάχης του υπουργού της με την επικεφαλής του ΔΝΤ, επέμεινε από το Βερολίνο ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μετά την αξιολόγηση της τρόικας. «Βάση της κρίσης μου για την Ελλάδα θα είναι η έκθεση της τρόικας», δήλωσε η Ανγκ. Μέρκελ όταν ρωτήθηκε για τη θέση του ΔΝΤ.
Αρνητικός στις προτάσεις Λαγκάρντ εμφανίζεται ο Β. Σόιμπλε. Η έκθεση της τρόικας είναι η βάση της κρίσης μου, δήλωσε η Α. Μέρκελ
Αρνητικός στις προτάσεις Λαγκάρντ εμφανίζεται ο Β. Σόιμπλε. Η έκθεση της τρόικας είναι η βάση της κρίσης μου, δήλωσε η Α. Μέρκελ

«Μία παράταση δύο ετών είναι αναγκαία για να κατορθώσει η Ελλάδα να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών της, στόχος του οποίου είναι σήμερα η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,1% του ΑΕΠ το 2014, έναντι του 7,3% που προβλέπεται για φέτος», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Τόκιο.

Συμπλήρωσε δε πως «αντί να λειτουργεί κανείς έντονα εμπροσθοβαρώς, είναι μερικές φορές καλύτερο να δίνει λίγο περισσότερο χρόνο, με δεδομένο τις συνθήκες που επικρατούν και το γεγονός ότι πρέπει πολλές χώρες ταυτόχρονα να εφαρμόσουν την ίδια δέσμη πολιτικών για να περιορίσουν το έλλειμμά τους». Οπως εξήγησε αυτή ήταν η θέση της για την Πορτογαλία και την Ισπανία, και αυτή είναι η θέση της και για την Ελλάδα.

Παράλληλα, επανέφερε εμμέσως την πρόταση του Ταμείου για νέα απομείωση του χρέους, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις στην Ελλάδα για τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι μόνο ένα μέρος αυτών που πρέπει να γίνουν. «Θα πρέπει να εξετάσουμε τη χρηματοδότηση και την κατάσταση του ελληνικού χρέους. Οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνουν και επί των τεσσάρων κεφαλαίων» σημείωσε.

Την αντίθεσή του με τις δηλώσεις Λαγκάρντ έσπευσε να εκφράσει επίσης από το Τόκιο ο κ. Σόιμπλε. Μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε πως «το ΔΝΤ έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι τα υψηλά κρατικά χρέη αποτελούν ένα πρόβλημα.

Οταν όμως τίθεται ένας ορισμένος μεσοπρόθεσμος στόχος, δεν οικοδομεί εμπιστοσύνη το να πηγαίνει κανείς σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτόν. Οταν θέλεις να ανέβεις ένα ψηλό βουνό κι αρχίζεις να κατεβαίνεις προς τα κάτω, το βουνό θα γίνει ακόμα ψηλότερο».

Τόνισε ακόμη ότι κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει την Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ και χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικές» τις προτάσεις για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, παρότι τα κορυφαία γερμανικά ινστιτούτα υιοθέτησαν χθες την αντίθετη στάση υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί χωρίς νέα αναδιάρθρωση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έσπευσε πάντως να υπενθυμίσει ότι περιμένει την έκθεση της τρόικας, η οποία θα είναι η βάση για την αξιολόγησή της.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Κριστίν Λαγκάρντ κινήθηκε ο νέος επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας Γκάι Ράιντερ, κατά τον οποίο μια χώρα της οποίας το ΑΕΠ συρρικνώνεται κατά 6 με 7% δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της.

Κατήγγειλε επίσης τη διακοπή του κοινωνικού διαλόγου «που δεν υπάρχει πια στην Ελλάδα» και την «αποδιάρθρωση της αγοράς εργασίας», η οποία οδηγεί σε ένα «αίσθημα αδικίας» και σε «φαινόμενα απόρριψης».

Κατερίνα Κοσμά
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: