30.10.12

Πολιτικός σεισμός στη Σικελία...

Βαριά ήττα για την Κεντροδεξιά και ρεκόρ αποχής στο 53%. Πρωτιά για τον υποψήφιο της Κεντροαριστεράς Ροζάριο Κροτσέτα. Μεγάλη έκπληξη με τον υποψήφιο του Κινήματος των 5 Αστέρων που κατέκτησε την τρίτη θέση, ενώ το κόμμα του έρχεται...
πρώτο στις κομματικές λίστες.
Μεγάλη νίκη για το μέτωπο της καλούμενης «αντιπολιτικής» αλλά και πικρή ήττα παράλληλα για το παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο (κυρίως για την μπερλουσκονική Κεντροδεξιά), το αποτέλεσμα των προχθεσινών περιφερειακών εκλογών στη Σικελία στέλνει ένα μήνυμα... αβεβαιότητας εν όψει των επερχόμενων, κρισιμότατων εθνικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2013.

Ενδεικτικές του κλίματος στον δρόμο προς τις μεγάλες εκλογές του ερχόμενου Απριλίου, οι κάλπες της Κυριακής ανέδειξαν δύο μεγάλους νικητές: την αποχή που σημείωσε ρεκόρ αγγίζοντας το 53% και το «αντισυστημικό» (κατά άλλους «απολίτικο») Κίνημα των 5 Αστέρων του 64χρονου κωμικού Μπέπε Γκρίλο, το οποίο ήρθε τρίτο με τον υποψήφιό του για τη θέση του κυβερνήτη, τον Τζανκάρλο Καντσελιέρι, να συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 19%.

Μέχρι χθες το βράδυ και με καταμετρημένο περίπου το 50% των ψήφων, πρώτος ερχόταν ο Ροζάριο Κροτσέτα, υποψήφιος κυβερνήτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Pd και του κεντρώου Udc, με περίπου 31%, και δεύτερος ο κεντροδεξιός Σεμπαστιάνο Μουζουμέτσι του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας (Pdl) με 24,5%, ενώ στην τρίτη θέση βρισκόταν ο Καντσελιέρι.
Ο 64χρονος Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα των 5 Αστέρων έκαναν τη μεγάλη έκπληξη στις εκλογές της Σικελίας, που αποτελούν προμήνυμα και για τις εθνικές εκλογές
Ο 64χρονος Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα των 5 Αστέρων έκαναν τη μεγάλη έκπληξη στις εκλογές της Σικελίας, που αποτελούν προμήνυμα και για τις εθνικές εκλογές

Κατά τα λοιπά, αναφορικά με την κατάταξη των κομμάτων (στις εκλογές της Κυριακής οι ψηφοφόροι είχαν τη δυνατότητα να «σταυρώσουν» όχι μόνο τον περιφερειάρχη της αρεσκείας τους αλλά και την κομματική λίστα της αρεσκείας τους), πρώτο ερχόταν το Κίνημα των 5 Αστέρων (15,5%), με δεύτερη την Κεντροαριστερά του Pd (13,8%) και τρίτους τους μπερλουσκονικούς του Pdl.

Το 2008
Προκειμένου να αντιληφθεί κανείς τις ανακατατάξεις, αρκεί να αναλογιστεί πως στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές του 2008, ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας είχε λάβει το 33,4% και η λίστα «Φίλοι του Μπέπε Γκρίλο» (τότε δεν υπήρχε ακόμη το Κίνημα των 5 Αστέρων) μόλις το 1,73%, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα δεν είχε ξεπεράσει το 19%. Δεδομένων των παραπάνω, καλούμενοι να σχολιάσουν το προχθεσινό αποτέλεσμα, οι αναλυτές λογικό είναι να κάνουν λόγο για θρίαμβο του 64χρονου κωμικού σε βάρος της Κεντροδεξιάς, η οποία καταβαραθρώθηκε.

Κι όλα αυτά πέντε μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές, σε μια περιφέρεια με μεγάλα προβλήματα. «Εάν η Ιταλία, με τον πλούσιο Βορρά της και τον παρηκμασμένο Νότο, ήταν η Ευρώπη, τότε η Σικελία θα ήταν η Ελλάδα», σχολιάζουν χαρακτηριστικά οι βρετανικοί Financial Times, για να έρθουν εν συνεχεία να επιχειρηματολογήσουν πάνω στην παραπάνω θέση επικαλούμενοι στοιχεία για τη Σικελία όπως είναι: το υψηλό ποσοστό της ανεργίας (είναι διπλάσιο του εθνικού μέσου όρου), το τεράστιο έλλειμμα (αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ), η βοήθεια από το εξωτερικό (από Ρώμη και Βρυξέλλες), αλλά και η τοπική διαφθορά.

Ο νικητής
Εχθρός της μαφίας και ομοφυλόφιλος

Παραδοσιακό προπύργιο της ιταλικής Κεντροδεξιάς αλλά και της φημισμένης παγκοσμίως σισιλιάνικης μαφίας, η Σικελία απέκτησε για πρώτη φορά έναν τοπικό κυβερνήτη, ο οποίος ούτε δεξιός είναι, ούτε φιλικά προσκείμενος στην Κόζα Νόστρα. Κάθε άλλο μάλιστα.

Ο Ροζάριο Κροτσέτα, μεγάλος νικητής των προχθεσινών εκλογών, τυγχάνει κεντροαριστερός (κατέβηκε στις εκλογές υποστηριζόμενος από το Δημοκρατικό Κόμμα και το κεντρώο Udc) και ανοιχτά ομοφυλόφιλος, ενώ έχει ήδη βρεθεί τρεις φορές στο στόχαστρο της μαφίας (που αποπειράθηκε να τον δολοφονήσει) και έχει επιβιώσει.

«Μην ξεχνάτε ότι στο παρελθόν η μαφία είχε εκδώσει θανατική καταδίκη σε βάρος μου. Παρά τα εμπόδια, όμως, τα καταφέραμε», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες πανηγυρίζοντας τη νίκη του ο Κροτσέτα, ο οποίος είχε παλαιότερα πείσει τις επιχειρήσεις στην πόλη Τζέλα όπου ήταν δήμαρχος να σταματήσουν να καταβάλλουν χρήματα για «προστασία» από τη μαφία, με αποτέλεσμα οι μαφιόζοι να στείλουν έναν Λιθουανό δολοφόνο να τον «καθαρίσει».

Οι προτεραιότητες
Οσο για τις προτεραιότητες στο νέο του πόστο, ο Κροτσέτα παρουσιάστηκε χθες αποφασισμένος «να περιορίσει οπωσδήποτε τις σπατάλες, να απολύσει τους άχρηστους συμβούλους και να υπερασπιστεί το συμφέρον των πολιτών». Από την πλευρά του και ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι πανηγύρισε τη νίκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα ιστορικό αποτέλεσμα. Από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στη Σικελία, δεν ήμασταν ποτέ ανταγωνιστικοί. Τώρα κερδίζουμε».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: