6.10.12

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Μέρκελ ...

Την Δευτέρα το απόγευμα μετά την σύντομη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με την τρόικα (κράτησε μόνο 35 λεπτά) και βλέποντας την άκαμπτη στάση που είχαν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ο ... Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με την Γερμανίδα Καγκελάριο προκειμένου να την προσκαλέσει στην χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί και τα εμπόδια που βάζει η τρόικα προκειμένου να μην κλείσει το πακέτο των μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό του κλίματος και των διεργασιών που γίνονταν στο παρασκήνιο μία ημέρα πριν ανακοινωθεί η επίσκεψη Μέρκελ είναι τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξη του στη Ηandelsblatt. Σε ερώτηση εάν θα βοηθούσε την κατάσταση μίας επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε: «Θα ήταν πολύ σημαντικό. Μας είναι πάντα ευπρόσδεκτη!»

Ωστόσο την πρώτη πρόσκληση προς την Άνκελα Μέρκελ την είχε απευθύνει ο Αντώνης Σαμαράς κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Βερολίνο. Αλλά τότε τίποτα συγκεκριμένο δεν είχε αποφασιστεί. Τώρα η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Τα αποθεματικά των ταμείων βρίσκονται στο «κόκκινο» και οι εκπρόσωποι των δανειστών βρίσκουν συνεχώς προσχήματα με αποτέλεσμα να μην προχωράει η υπόθεση «επόμενη δόση».

Ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να προλάβει την Σύνοδο Κορυφής διότι σε διαφορετική περίπτωση η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν θα αντέξει να περιμένει τα 31 δισ. ευρώ.

Μπροστά σε αυτό τον ορατό κίνδυνο ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε πως θα πρέπει να δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα και ξεκίνησε κύκλο επαφών με ευρωπαίους ηγέτες ενώ παράλληλα απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στην Άνκελα Μέρκελ να επισκεφθεί την χώρα μας. Η θετική απάντηση από την καγκελαρία βρήκε τον Πρωθυπουργό στο Παρίσι και η ικανοποίηση του ήταν έκδηλη με το που επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου.



Την ώρα που ανακοινώνονταν η επίσημη επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα στο Βερολίνο έφταναν δύο στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου θα έχουν συναντήσεις με τους συνεργάτες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να προετοιμάσουν την συνάντηση της Τρίτης.

Η τελευταία φορά που επισκέφθηκε την Αθήνα η Γερμανίδα Καγκελάριος ήταν τον Ιούλιο του 2007 όταν Πρωθυπουργός ήταν ο Κώστας Καραμανλής. Μετά από 5 χρόνια η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Η Άνκελα Μέρκελ έρχεται ουσιαστικά για να στηρίξει τις προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά και της τριτοκομματικής κυβέρνησης που γίνονται προκειμένου η χώρα να μπει σε δημοσιονομική τροχιά. Ωστόσο δεν αποκλείεται στην συνάντηση που θα γίνει στο Μαξίμου στις 14:00 το μεσημέρι της Τρίτης να συζητηθεί η συνεργασία των δύο χώρων στο τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

«Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεροποιηθεί στην Ευρωζώνη. Αυτό το κάνουμε» συνέχισε «και μέσα από τα προγράμματα που αυτή τη στιιγμή εφαρμόζονται στη χώρα. Η Γερμανία έχει εμπιστοσύνη στη μεταρρυθμιστική θέληση του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά» δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Άνκελα Μέρκελ αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι θα συνοδεύεται από τους τρεις βασικούς συμβούλους της και από τον εντεταλμένο της για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης υφυπουργό Εργασίας Γιόακιμ Φούχτελ.

Θετικά αντέδρασαν ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

Ιδιαιτέρως σημαντική χαρακτήρισε την επίσκεψη της Άνκελα Μέρκελ στην χώρα μας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Είναι πολύ σημαντική για τη χώρα η επίσκεψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας, κυρίας Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Έρχεται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και όλη την Ευρωζώνη. Μας δίδεται έτσι η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη συνολική, πραγματική κατάσταση της χώρας, που βρίσκεται στα όριά της και να ζητήσουμε, με συγκροτημένο τρόπο, να διαμορφωθεί το ολοκληρωμένο πλαίσιο εξόδου από την κρίση, όπως είχα την ευκαιρία να το παρουσιάσω στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Θυμίζω ότι πυρήνας του πλαισίου αυτού είναι η επιμήκυνση, η βιωσιμότητα του χρέους, τα κοινωνικά και αναπτυξιακά αντίβαρα και η πλήρης και άμεση εκταμίευση της δόσης. Μόνον έτσι το πακέτο των μέτρων θα είναι το τελευταίο και μόνον έτσι μπορεί να αλλάξει το κλίμα μέσα στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό για την Ελλάδα. Είμαστε στη διάθεση του Πρωθυπουργού, ώστε να συμβάλουμε στην πειστική παρουσίαση των εθνικών θέσεων» τόνισε σε ανακοίνωση του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Θετικά υποδέχτηκαν στα γραφεία της Αγ. Κωνσταντίνου την είδηση της άφιξης της Γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας ΄Ανγκελας Μέρκελ στην Αθήνα. Η ΔΗΜΑΡ εκτιμά ότι η κυρία Μέρκελ φτάνει στην Ελλάδα για συζητήσεις με την πολιτική ηγεσία, έχοντας στις... αποσκευές της μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα για την έξοδο από την κρίση. Το ηγετικό επιτελείο του κόμματος του κ. Φ. Κουβέλη εκτιμά - και ελπίζει - ότι το ταξίδι αυτό θα οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα, με θετικές πολιτικές δεσμεύσεις εκ μέρους της Γερμανίας, ενόψει και της διαμόρφωσης του τελικού πακέτου μέτρων, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Όπως δήλωσε στο «Βήμα» ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος «η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι τέτοιου είδους επισκέψεις προαναγγέλουν κάτι θετικό και πραγματοποιούνται, συνήθως, ως δείγμα στήριξης σε μια προσπάθεια. Βεβαίως περιμένουμε την έκβαση της επίσκεψης της κυρίας Μέρκελ». Και πρόσθεσε: «Είναι μια χρυσή ευκαιρία για να εκθέσει ο πρωθυπουργός με τον καλύτερο τρόπο τις διεκδικήσεις της χώρας μας».

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: