19.10.12

Λευκός καπνός για συμφωνία των Βρυξελλών...

Ανοίγει ο δρόμος για συμφωνία για τη δόση και την επιμήκυνση. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης έθεσαν χθες στο τραπέζι θετική δήλωση για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει καi
... ζήτησε την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στο σύνολό της.
Στην υιοθέτηση θετικής δήλωσης στήριξης της Ελλάδας έτειναν να καταλήξουν αργά χθες το βράδυ οι ηγέτες της Eυρωζώνης, ανοίγοντας τον δρόμο για την καταβολή της δόσης των δανείων στη Σύνοδο του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου.

Με την ενθαρρυντική αυτή δήλωση ικανοποιείται ο στόχος που είχε θέσει η ελληνική πλευρά, ώστε η Σύνοδος Κορυφής να εξουσιοδοτεί το Eurogroup να λάβει την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης έως τα μέσα Νοεμβρίου. Αναγνωρίζονται οι σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα και ενθαρρύνονται οι ελληνικές αρχές με την τρόικα να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο μέτρων.

Το Eurogroup κατέστησε πάντως σαφές ότι το πακέτο των μέτρων θα πρέπει να είναι συμφωνημένο και ψηφισμένο από την ελληνική Βουλή πριν από την τακτική Σύνοδο της Ευρωζώνης στις 12 Νοεμβρίου. Αυτή είναι η ρητή προϋπόθεση που θέτουν οι εταίροι για την εκταμίευση της δόσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι την τελευταία στιγμή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν είχε διανείμει στους υπόλοιπους ηγέτες τη δήλωση, προκειμένου να μην υπάρξουν συζητήσεις και αντιρρήσεις επί του περιεχομένου της και να υιοθετηθεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Πηγές του υπουργείου Oικονομικών εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα «είναι πολύ κοντά», τονίζοντας ότι υπάρχει συμφωνία στα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ παραμένουν μερικά ανοιχτά θέματα που αφορούν τα διαρθρωτικά μέτρα (π.χ. εργασιακά, υγεία, ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΟΠΥΥ).

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, οι ίδιες πηγές επανέλαβαν ότι τα μέτρα για το 2013 αντιστοιχούν σε 9,2 δισ. ευρώ και σημείωσαν ότι εξοικονομούνται 7,5 δισ. ευρώ από περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων, τα επόμενα δύο χρόνια.

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους. Εξέφρασαν, ωστόσο, την πεποίθηση ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Συνάντηση με Μέρκελ
Εξάλλου, στην αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει την αποστολή της αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, o oποίος σήμερα πριν από την έναρξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Α. Σαμαράς υπογράμμισε τις θυσίες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός, οι οποίες, όπως είπε, φέρνουν αποτελέσματα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός σημείωσε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, τόσο στον δημοσιονομικό όσο και στον διαρθρωτικό τομέα, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ελληνικές αρχές πλησιάζουν σε συμφωνία με την τρόικα, μέσα στις επόμενες ημέρες, υπενθυμίζοντας τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η τρόικα.

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ο Α. Σαμαράς τόνισε την ανάγκη να καταβληθεί άμεσα στο σύνολό της. Ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, για τα μέτρα προς την κατεύθυνση ανοίγματος της αγοράς καθώς και για τους τρόπους τόνωσης της ανάπτυξης.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα της ανεργίας που έχει φτάσει σε «δυσθεώρητα επίπεδα», ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της έλλειψης ρευστότητας και τις επιπλοκές που δημιουργεί.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στη δημοσιονομική και αναπτυξιακή προσπάθεια, όπως ακριβώς διατυπώνεται στην πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Σχολίασε δε ότι αν η χρυσή τομή μεταξύ της δημοσιονομικής και αναπτυξιακής προσέγγισης είχε εφαρμοσθεί εξαρχής στην Ελλάδα, τότε «δεν θα είχαμε τα σημερινά αποτελέσματα».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: