27.10.12

Επιχείρηση... μπετόν...

Εντατικές προσπάθειες, προκειμένου να ξεπεραστούν οι προβληματισμοί που διατυπώνουν ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ σε ό,τι αφορά τα μέτρα, άρχισαν ήδη να καταβάλλονται από στελέχη του Mεγάρου Μαξίμου και από υψηλόβαθμους κομματικούς παράγοντες.
Στην επιχείρηση αυτή, θα...
συμμετάσχει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος, εν όψει της ψήφισης των μέτρων την ερχόμενη εβδομάδα, θέλει να διασφαλίσει ότι από το εσωτερικό του δικού του κόμματος δεν θα υπάρξουν διαρροές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την ψήφιση, θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα, όπου ο κ. Σαμαράς αναμένεται να περιγράψει με δραματικούς τόνους την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και να ζητήσει από όλους να προσπεράσουν τις όποιες ενστάσεις έχουν, δίκαιες ή μη, και να προτάξουν το εθνικό συμφέρον. Θεωρείται βέβαιον ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, δίνοντας χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στις ψηφοφορίες και για το πολυνομοσχέδιο και για τον προϋπολογισμό.

Στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ είναι διάχυτος ο προβληματισμός για την απόδοση που θα έχουν τα δύσκολα μέτρα που θα κληθούν σε λίγα 24ωρα να υπερψηφίσουν. Οι ενστάσεις που διατυπώνονται είναι πολλές και πολύ πρόσφατα δέκτες της διαμαρτυρίας αυτής έγιναν πολλοί «γαλάζιοι υπουργοί», όπως είναι οι κ. Βρούτσης, Σταϊκούρας και Μηταράκης.
Οι βουλευτές Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Καρασμάνης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Γιώργος Κασαπίδης, Γιώργος Ορφανός, Θανάσης Νταβλούρος, Μιχάλης Παπαδόπουλος και Ηλίας Βλαχογιάννης εμφανίζονται προβληματισμένοι
Οι βουλευτές Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Καρασμάνης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Γιώργος Κασαπίδης, Γιώργος Ορφανός, Θανάσης Νταβλούρος, Μιχάλης Παπαδόπουλος και Ηλίας Βλαχογιάννης εμφανίζονται προβληματισμένοι για τη στάση που θα κρατήσουν κατά την ψηφοφορία των νέων μέτρων

Ωστόσο, αυτό που δεν έχει ακόμη διαφανεί είναι το εάν αυτή ακριβώς η δυσφορία -που κατά πολλούς είναι λογική- θα μετουσιωθεί σε αρνητική ψήφο στο κοινοβούλιο. Στο Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι το «πολιτικό μασάζ» που θα επιχειρηθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά θα αποδώσει και τελικώς δεν θα υπάρξει σημαντικός αριθμός διαρροών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των ύποπτων για... ανταρσία βουλευτών παραμένει μονοψήφιος. Από αυτούς εξαιρείται ο κ. Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος δημόσια είχε επισημάνει ότι δεν επρόκειτο να ψηφίσει την καθιέρωση του εξαήμερου. Με δεδομένο ότι αυτό δεν περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο της συμφωνίας, ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων δεν φαίνεται διατεθειμένος να διαγραφεί από τη ΝΔ...

Κατά τα αλλά, προβληματισμένοι εμφανίζονται μεταξύ άλλων οι βουλευτές κ. Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Καρασμάνης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Γιώργος Κασαπίδης, Γιώργος Ορφανός, Θανάσης Νταβλούρος, Μιχάλης Παπαδόπουλος και Ηλίας Βλαχογιάννης. Ο κ. Κ. Γκιουλέκας, ο οποίος ήταν στη σχετική λίστα, έχει καταστήσει σαφές ότι -παρά τις διαφωνίες του- θα στηρίξει την κυβέρνηση.

Συνάντηση
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολύ πρόσφατα υπήρξε συνάντηση ορισμένων εκ των βουλευτών που δηλώνουν ότι έχουν σαφείς ενστάσεις και αποφασίστηκε να γίνει διάβημα στον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού κ. Κ. Μπούρα, προκείμενου οι υπουργοί που χειρίζονται θέματα του Μνημονίου να τους ενημερώσουν για τις τελικές αποφάσεις. Ο κ. Μπούρας φέρεται να τους απάντησε ότι θα υπάρξει άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό (είχε προγραμματιστεί για την προηγούμενη Τρίτη, αλλά λόγω των εξελίξεων με τη διαφωνία Κουβέλη, ήταν πολύ περιορισμένος ο χρόνος) και ότι πριν από την ψήφιση των μέτρων θα συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Ερώτημα βέβαια παραμένει το εάν σε αυτή τη συνεδρίαση θα δοθεί ο λόγος στους βουλευτές ή θα περιοριστεί στην εκπομπή του μηνύματος από τον πρωθυπουργό...

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν βέβαιον πάντως ότι η εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί με τον κ. Κουβέλη (και κατά συνέπεια είναι απολύτως αναγκαίο να υπερψηφιστούν τα μέτρα από το σύνολο των βουλευτών της ΝΔ) αλλά και τα σενάρια περί ανασχηματισμού μέσα στο προσεχές διάστημα, κάτι που έχει αφήσει ανοιχτό ο πρωθυπουργός, είναι γεγονότα που θα μπορούσαν να «φρενάρουν» τις αντιδράσεις στο εσωκομματικό πεδίο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: