12.10.12

Τουρκικό μαχητικό αναχαίτισε συριακό ελικόπτερο στα σύνορα με τη Συρία...


Τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος το οποίο είχε απογειωθεί από το Ντιγιάρμπακιρ καταδίωξε και απομάκρυνε ένα συριακό ελικόπτερο που είχε πλησιάσει στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Τούρκος αξιωματούχος.

"Το μαχητικό αεροσκάφος απογειώθηκε αφού ο...
συριακός στρατός έστειλε ένα ελικόπτερο να βομβαρδίσει τη (συριακή) κοινότητα Αζμαρίν, η οποία έχει πέσει στα χέρια των Σύρων ανταρτών", εξήγησε ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Τους τελευταίους μήνες η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει πραγματοποιήσει πολλές τέτοιες επιχειρήσεις εναντίον ελικοπτέρων του συριακού στρατού εάν πλησιάζουν υπερβολικά στα σύνορά της χώρας.

Αυτό το τελευταίο επεισόδιο συμβαίνει σε μια περίοδο που η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών έχει κορυφωθεί, μετά και την αναχαίτιση ενός πολιτικού αεροσκάφος που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Μόσχα-Δαμασκός. Το αεροπλάνο αυτό υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στην Άγκυρα και μετά τον έλεγχο που έγινε σ΄ αυτό ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μετέφερε πυρομαχικά και στρατιωτικό εξοπλισμό στο συριακό καθεστώς.

Στην Αζμαρίν και σε κοντινές πόλεις έχουν καταγραφεί σφοδρές μάχες αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής αντιτίθενται στην διακυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Oβίδες βάλλονταν σε στόχους στην πόλη από τους λόφους γύρω της στέλνοντας στήλες πυκνού καπνού στον αέρα κατά τις χθεσινές μάχες ενώ ένας άνδρας που πιστεύεται ότι ανήκει στις τάξεις του στρατού καλούσε με τηλεβόα τους αντάρτες να παραδοθούν προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει αεροπορική επίθεση σε διαφορετική περίπτωση--το μήνυμα ακουγόταν καθαρά στο χωριό Χατζηπασά.

Ο επικεφαλής του επιτελείου στρατού της Τουρκίας Νετζντέτ Εζέλ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα αντιδράσουν με «μεγαλύτερη ισχύ» εάν οβίδες συνεχίσουν να πλήττουν το τουρκικό έδαφος, ενώ η βουλή την περασμένη εβδομάδα ενέκρινε την ανάπτυξη στρατευμάτων και πέραν του τουρκικού εδάφους, κλιμακώνοντας τους φόβους πως ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία μπορεί να προκαλέσει περιφερειακή ανάφλεξη.

Nωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Guindo Westerwelle, έκανε έκκληση στην Τουρκία και τη Συρία να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, μετά το επεισόδιο κατά το οποίο τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα ανάγκασαν συριακό αεροσκάφος να προσγειωθεί στην Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: