25.10.12

Συμφωνία έξω, θρίλερ μέσα...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Διονύσης Νασόπουλος
Εντολές στο οικονομικό επιτελείο και όλους τους υπουργούς που διαχειρίζονται το πακέτο περικοπών και διαρθρωτικών αλλαγών, να προχωρήσουν άμεσα στη σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου, έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου τα...
επώδυνα μέτρα να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο έως την προσεχή Τετάρτη. Ο Πρωθυπουργός διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση δίνει πλέον οριακή μάχη με τον χρόνο και αποφάσισε να αποσυνδέσει τα επόμενα κυβερνητικά βήματα για την έγκριση των μέτρων και την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, από τις τελικές αποφάσεις που θα λάβει ο Φώτης Κουβέλης.

ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο αναμένουν να υπάρξει σήμερα ένα καθαρό στίγμα από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ. Ακόμη και αν παραταθεί η σύγχυση, όμως, ως προς τη συνοχή και το μέλλον της τρικομματικής συνεργασίας, ευελπιστούν ότι στο κόμμα του κ. Κουβέλη θα έχουν ζυγίσει την κατάσταση έως την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή και θα αποφευχθεί η οριστική ρήξη. Εως χθες το βράδυ το αδιέξοδο δεν είχε ξεπεραστεί, καθώς το κόμμα του κ. Κουβέλη εμφανιζόταν αμετακίνητο στην άρνησή του να στηρίξει οποιαδήποτε αλλαγή στα εργασιακά, παρά τις παραχωρήσεις που υπήρξαν από τους εκπροσώπους της τρόικας. Το βαρύ κλίμα που έχει διαμορφωθεί, μάλιστα, υποδηλώνει και το ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Κουβέλης αντήλλαξαν χθες μηνύματα με μεσολαβητή τον κ. Βενιζέλο, καθώς μεταξύ τους δεν υπήρξε απευθείας επικοινωνία.
Την εικόνα ότι το βήμα της ΔΗΜΑΡ παραμένει μετέωρο σχημάτισε και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Δημήτρη Χατζησωκράτη στο Μαξίμου και τον ενημέρωσε για το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης. Παράλληλα γνωστοποίησε στο επιτελικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ ότι δεν μπορεί να απομονωθούν τα εργασιακά από το πακέτο των μέτρων, ώστε οι βουλευτές του κ. Κουβέλη να έχουν τη δυνατότητα στη Βουλή να καταψηφίσουν μόνον αυτά τα μέτρα. Μια τέτοια κίνηση, όπως ανέφεραν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, θα απαξίωνε την κυβερνητική συνεργασία, θα μείωνε την αξιοπιστία της χώρας, ενώ θα μπορούσε να εξελιχθεί και σε τορπίλη για την έγκριση του επώδυνου πακέτου από τη Βουλή με βουλευτές και άλλων κομμάτων να μην ψηφίζουν τα εργασιακά.
Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά θεωρούν ότι ο κ. Κουβέλης εγκλωβίστηκε σε μια σκληρή γραμμή που ελαχιστοποιεί τα περιθώρια για συμβιβαστική λύση που θα συνυπογράφει και ο ίδιος. Κατόπιν αυτού, όπως λένε, δημιουργήθηκε μια κρίσιμη κατάσταση και αυτός ήταν και ο λόγος που για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε δημόσια δήλωση, έπειτα από μια σύσκεψη των τριών αρχηγών. «Δεν έπρεπε να δημιουργηθούν εντός και εκτός συνόρων αμφιβολίες για τη βούληση της κυβέρνησης και τη δέσμευση ότι η χώρα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της», ήταν το δικό του μήνυμα. Η διαφωνία της ΔΗΜΑΡ είναι «περί όνου σκιάς», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας...
NEA .

Δεν υπάρχουν σχόλια: