2.10.12

«Πώς θα ζήσετε, αν αργήσει η δόση...»...

Πώς θα επιβιώσει η ελληνική οικονομία, αν αργήσει η εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης, από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας των θεσμικών δανειστών της;

Το ερώτημα αυτό φέρεται να διατύπωσαν στους επικεφαλής της τρόικας στελέχη του ... οικονομικού επιτελείου, χθες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν για την έγκριση της λίστας των περικοπών.

Η απάντηση που δόθηκε ήταν αφοπλιστική: όπως το κάνει και σήμερα. Δηλαδή, με τις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων, που διασφαλίζουν μια ρευστότητα της τάξης των 3 με 3,5 δισ. ευρώ, η οποία, όμως μόλις και μετά βίας, αρκεί για να πληρωθούν βασικές, ανελαστικές, υποχρεώσεις, του ελληνικού δημοσίου. Όπερ σημαίνει, να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Όλες οι άλλες υποχρεώσεις, όπως, για παράδειγμα, η επιστροφή ΦΠΑ στους εξαγωγείς, που σε ορισμένες περιπτώσεις περιμένουν καρτερικά εδώ και …δύο χρόνια, πάνε προς τα πίσω, σε μια τέτοια αρνητική εξέλιξη, οδηγώντας σε σημεία απόγνωσης επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες ενδείξεις, η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει η ίδια πίσω. Όπως φαίνεται, μέχρι να σιγουρευτεί για το περιεχόμενο του πακέτου δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή της στην εκταμίευση του ποσού των 31,5 δισ. ευρώ, εκτός εάν υπάρξει... άνωθεν παρέμβαση. Η οποία, εάν γίνει, θα είναι το θετικό αποτέλεσμα της πολιτικής διαπραγμάτευσης που θα επιχειρήσει ο Έλληνας πρωθυπουργούς με τους Ευρωπαίους ηγέτες.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: