4.10.12

“Πλωτή” αιολική και κυματική ενέργεια στην Πελοπόννησο...

Hexicon είναι το όνομα της εταιρείας που βρίσκεται σε συζητήσεις με την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την κατασκευή πλωτού αιολικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με την εκμετάλλευση του ανέμου και της κυματικής ενέργειας. Στελέχη της σουηδικής εταιρείας παρουσίασαν στον ...
Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη σχέδιο για την εγκατάσταση σε θαλάσσια περιοχή πλωτής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, η οποία θα αποτελείται από ανεμογεννήτριες και μονάδα εκμετάλλευσης της κυματικής ενέργειας.
Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η σουηδική εταιρεία χαρακτηρίζεται πρωτοποριακή, χωρίς όμως να έχει βρει μέχρι στιγμής εμπορική εφαρμογή.
—Ποια είναι όμως η Hexicon;
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, η Hexicon προμηθεύει πλωτές πλατφόρμες για την παραγωγή αιολικής και κυματικής ενέργειας στη διεθνή ενεργειακή αγορά.
Η μεγάλη κλίμακα και σταθερότητα των εγκαταστάσεων της Hexicon επιτρέπει σε μεγάλες εταιρείες ενέργειας να παράγουν καθαρή ενέργεια με βιώσιμο, ασφαλή και κερδοφόρο τρόπο.
Με εμπειρία στον ενεργειακό κλάδο, στις υπεράκτιες πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου και στη ναυπήγηση πλοίων, η Hexicon υποστηρίζει ότι η τεχνολογία της καλύπτει τις περιβαλλοντικές, τεχνολογικές, αλλά και οικονομικές απαιτήσεις της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας με αποδοτικό και ανταγωνιστικό τρόπο.
Τα πλεονεκτήματα της πλατφόρμας Hexicon σύμφωνα με την εταιρεία περιλαμβάνουν:
—Υψηλή απόδοση: χάρη σε ένα ειδικό σύστημα, η πλατφόρμα της Hexicon μπορεί και κινείται γύρω από τον άξονά της και να ευθυγραμμίζεται με την κατεύθυνση του ανέμου. Έτσι η παραγόμενη ενέργεια αυξάνεται ενώ παράγοντες όπως περιδίνηση και κόπωση του συστήματος εξαλείφονται.
—Αντοχή στο χρόνο: το προστατευτικό κέλυφος Fagerdala Hull System προστατεύει την πλατφόρμα της Hexicon από τη διάβρωση, την κόπωση και τις δονήσεις. Έτσι αυξάνεται ο χρόνος ζωής της πλατφόρμας και των επιμέρους εξαρτημάτων, ενώ περιορίζεται δραστικά το κοστος συντήρησης.
—Συντήρηση και ευελιξία: Το μέγεθος και ο σχεδιασμός της πλατφόρμας επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση των συνεργείων συντήρησης, ενώ η εγκατάσταση μπορεί να γίνει σε διάφορες περιοχές χωρίς τους περιορισμούς των συμβατικών υπεράκτιων γεννητριών που επηρεάζονται από τα βάθη και τη γεωμορφολογία του βυθού.
Η πλατφόρμα είναι επίσης σχεδιασμένη ώστε να ανταπεξέρχεται σε θαλασσοταραχές και ακραίες καιρικές συνθήκες.
—Αειφορία και περιβάλλον: Το σύστημα “αγκυροβόλησης” της Hexicon ελαχιστοποιεί τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο από τη λειτουργία της στο βυθό, αλλά και στα ...θαλάσσια οικοσυστήματα της περιοχής. Παράλληλα, η πλατφόρμα μπορεί εγκατασταθεί μακρυά από την ακτή ώστε να μην είναι ορατή και αλλοιώνει το φυσικό τοπίο.
Η Hexicon έχει προτείνει την εγκατάσταση ενός πλωτού συστήματος ισχύος 54 Μεγαβάτ και στη Μάλτα.
Οι αρμόδιοι της περιφέρειας και του ΥΠΕΚΑ καλούνται να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν τα τεχνολογικά και περιβαλλοντικά προτερήματα του συστήματος της σουηδικής εταιρείας προτού προχωρήσουν σε οριστικές αποφάσεις.
—Ενέργεια από απόβλητα ελαιουργείων στην Πελοπόννησο
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσουν έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με αμερικανική εταιρεία για την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα και απόβλητα ελαιουργείων.
Επιπλέον, πριν λίγες ημέρες ο περιφερειάρχης υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με το οποίο οι δύο φορείς συμφωνούν να συνεργαστούν σε θέματα προσέλκυσης και αδειοδότησης ενεργειακών επενδύσεων, δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ενίσχυσης του ενεργειακού ισοζυγίου, ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού κλπ.
Στο μεταξύ, σε συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, ο δεύτερος επιβεβαίωσε ότι οι εργασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου προς Μεγαλόπολη θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2013 και διευκρίνισε ότι το αίτημα για επέκταση του αγωγού στη Λακωνία και τη Μεσσηνία βρίσκεται ήδη στο στάδιο των μελετών σκοπιμότητας.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: