9.10.12

Ζάκυνθος: Συναγερμός μετά τα δύο κρούσματα λεπτοσπείρωσης...

Αλλοι τέσσερις ασθενείς είναι υπό παρακολούθηση...
Συναγερμός έχει σημάνει στη Ζάκυνθο μετά την επιβεβαίωση δύο κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης. Αλλοι τέσσερις ασθενείς είναι υπό παρακολούθηση, καθώς τα δείγματα δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί εργαστηριακά. Από τους...
πρώτους δύο ασθενείς, ο ένας νοσηλεύεται με πολυοργανική ανεπάρκεια στην εντατική.

Σύμφωνα με τους  ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η λεπτοσπείρωση αποτελεί μία πολύ σημαντική ανθρωποζωονόσο, η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο καθώς και στα κατοικίδια ζώα με άμεση επαφή μετά από έκθεση σε μολυσμένες εκκρίσεις από τα ούρα θηλαστικών (κυρίως τρωκτικών) που μεταφέρουν την νόσο. Η νόσος εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό (>38), ρίγος, πονοκέφαλο, ναυτία, εμέτους, ανορεξία, διάρροια, βήχα, φαρυγγίτιδα, εξάνθημα και μυαλγίες. Η νόσος μπορεί αρχικά να υποχωρήσει και να επανέλθει με βαρύτερη συμπτωματολογία.

Οι αρμόδιοι του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν ότι είναι απαραίτητη η λήψη συγκεκριμένων ατομικών μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα σε κατοίκους αγροτικών περιοχών και ιδίως μετά από βροχή, οπότε και αυξάνονται οι πιθανότητες έκθεσης σε μολυσμένους πληθυσμούς τρωκτικών. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τα εξής:

1) Μυοκτονίες στο οικιακό περιβάλλον.

2) Χρήση φρακτών και άλλων μηχανικών μέσων ώστε να παρεμποδίζεται η είσοδος τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους. Αποφυγή οιασδήποτε επαφής με τρωκτικά γενικότερα.

3) Απομάκρυνση σκουπιδιών και διατήρηση σχολαστικής καθαριότητας εντός των οικιών.

4) Να μην μένει εκτεθειμένο φαγητό σε περιοχές όπου υπάρχουν τρωκτικά και ιδιαίτερα εάν κάποιος βρίσκεται σε αγροτική περιοχή είτε εργαζόμενος είτε για παραθεριστικούς σκοπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: