3.10.12

Άκρως απόρρητα έγγραφα με ένδειξη «να καταστραφούν» αφαίρεσε ο μπάτλερ του Πάπα...

Άκρως απόρρητα, κρυπτογραφημένα έγγραφα με ιδιόχειρη σημείωση του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ' «να καταστραφούν» βρίσκονταν στην κατοχή του πρώην οικονόμου του ποντίφικα Πάολο Γκαμπριέλε, βάσει καταθέσεων της αστυνομίας της Αγίας Έδρας στην πολύκροτη δίκη. Η κλοπή των...
διαβαθμισμένων εγγράφων έθεσε σε κίνδυνο ορισμένες επιχειρήσεις του Βατικανού, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οι οποίοι βρήκαν επίσης στην κατοχή του μπάτλερ μία επιταγή ύψους 100.000 με παραλήπτη τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Όσο για τις καταγγελίες του Πάολο Γκαμπριέλε ότι υπέστη κακομεταχείριση κατά την κράτησή του, οι αστυνομικοί δήλωσαν ότι ουδεμία κακομεταχείριση υπήρξε -«αντιθέτως ο πρώην οικονόμος μας ευχαρίστησε για τον τρόπο με τον οποίο του φερθήκαμε».

Η πολύκροτη δίκη για το σκάνδαλο που έχει προκαλέσει «θύελλα» στο Βατικανό πρόκειται να ολοκληρωθεί το Σάββατο με την έκδοση της ετυμηγορίας για τον πρώην οικονόμο των παπικών διαμερισμάτων, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για κλοπή προσωπικών εγγράφων και διαρροή στον Τύπο.

Εφόσον καταδικαστεί κινδυνεύει με μέγιστη ποινή τετραετούς φυλάκισης σε ιταλικές φυλακές, ωστόσο ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναμένεται να του απονείμει χάρη.

Ο Πάολο Γκαμπριέλε συνελήφθη τον περασμένο Μάιο με την κατηγορία ότι παρέδωσε απόρρητη αλληλογραφία του Πάπα στον δημοσιογράφο Τζανλουίτζι Νούτσι, ο οποίος εξέδωσε τον περασμένο μήνα το βιβλίο του με τίτλο Τα Μυστικά Έγγραφα του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ'.

Ο ίδιος ο Γκαμπριέλε έχει παραδεχτεί ότι διέρρευσε στον δημοσιογράφο έγγραφα, που φέρεται να αποκαλύπτουν κρούσματα διαφθοράς στους κόλπους της Αγίας Έδρας.

Στην τρίτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, που διεξάγεται με βάση τον ιταλικό ποινικό κώδικα του 19ου αιώνα, αστυνομικοί του Βατικανού κατέθεσαν πως εντόπισαν στην κατοικία του μπάτλερ περισσότερα από 1.000 έγγραφα, ορισμένα εκ των οποίων είχαν την υπογραφή του ίδιου του Πάπα.

Ο αστυνομικός Στέφανο ντε Σάντις δήλωσε πως στα έγγραφα ή αντίγραφα περιλαμβάνονταν πολλά εμπιστευτικά γράμματα καρδιναλίων προς τον Πάπα και απόρρητα έγγραφα, γραμμένα σε ειδικό κώδικα. Ορισμένα έφεραν την υπογραφή του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με την σημείωση στα γερμανικά «να καταστραφούν».

Βρέθηκε ακόμη μία επιταγή ύψους 100.000 ευρώ με αποδέκτη τον Πάπα, καθώς και ένας βόλος χρυσού και ένα σπάνιο παλαιό βιβλίο. Επ' αυτών ο Γκαμπριέλε, δήλωσε πως η επιταγή μπορεί κατά λάθος να είχε μπερδευτεί με τα έγγραφα και ότι είχε την άδεια να δανείζεται βιβλία, ενώ για το βόλο χρυσού δήλωσε άγνοια.

Στην κατάθεσή τους οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας του Βατικανού αντέκρουσαν τις κατηγορίες του Γκαμπριέλε ότι στις 53 ημέρες της φυλάκισής του, υπήρξε θύμα κακομεταχείρισης. «Δεν υπήρξε καμία κακομεταχείριση, αντιθέτως ο πρώην μπάτλερ μας ευχαρίστησε για τον τρόπο με τον οποίο του φερθήκαμε» δήλωσαν.

Ο πρώην οικονόμος του Πάπα Βενέδικτου είχε πει ότι «το φως ήταν διαρκώς αναμμένο, κάτι που δεν του επέτρεπε να κοιμηθεί και ο χώρος ήταν πολύ μικρός». Όμως ο υπεύθυνος Τύπου του Βατικανού, ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, τόνισε ότι «οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να μην σβήσουν το φως διότι φοβούνταν ότι ο οικονόμος θα μπορούσε να προχωρήσει σε επικίνδυνες για την σωματική ακεραιότητά του ενέργειες».

Η ετυμηγορία στη δίκη αναμένεται το Σάββατο με τον Πάολο Γκαμπριέλε να δηλώνει αθώος απέναντι στην κατηγορία της διακεκριμένης κλοπής. «Νοιώθω ένοχος γιατί πρόδωσα την εμπιστοσύνη του Άγιου Πατέρα, τον οποίο αγαπώ όπως θα τον αγαπούσε ένας γιος» είπε στο δικαστήριο.


Ο πρώην οικονόμος υποστηρίζει ότι αφαίρεσε τα έγγραφα διότι έβλεπε «κακό και διαφθορά στην Εκκλησία».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: