15.10.12

Τα σκληρά μέτρα και ο «ψυχρός πόλεμος» ΔΝΤ - ΕΕ...


Παρά την αισιοδοξία που θέλουν να μεταδώσουν κυβερνητικοί κύκλοι ότι «πλησιάζουμε στο τέλος της συμφωνίας με την τρόικα» η πραγματικότητα είναι ότι στις δύο συναντήσεις που έγιναν με το οικονομικό επιτελείο το Σαββατοκύριακο στην πλατεία Συντάγματος τα ...
πράγματα ήταν πολύ σοβαρά.

Η τρόικα απαιτεί πλήρη απελευθέρωση των αγορών εργασίας, προιόντων, υπηρεσιών και το άνοιγμα «εδώ και τώρα» των κλειστών επαγγελμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι στο μνημόνιο που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή θα περιλαμβάνεται η κατάργηση του πενθημέρου (γίνεται εξαήμερο) η μείωση αποζημιώσεων απόλυσης, η διεύρυνση του ωραρίου λετουργίας των καταστημάτων και της αγοράς, το άνοιγμα με μια διάταξη όλων των επαγγελμάτων και δεκάδες άλλες ρυθμίσεις που δεν έγιναν γνωστές.
Επίσης οι αλλαγές στη φορολογία που θα επηρεάσουν τα εισοδήματα όλων κατά το 2013 και το 2014 έρχονται ενωρίτερα για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στον ΕΟΠΠΥ και την υγεία που εντοπίστηκε κατά τον έλεγχο.

Μάλιστα για το φορολογικό έγινε γνωστό ότι μπαίνει ως prior action και πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν από την εκταμίευση.

Εξίσου σοβαρό ζήτημα είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία για τις οποίες κανείς δεν μιλά συγκεκριμένα. Ούτε το οικονομικό επιτελείο, ούτε τα πολιτικά κόμματα.

Τι λένε οι κύκλοι

Οπως έγινε και πάλι γνωστό διά των γνώριμων κύκλων της πλατείας Συντάγματος με την τρόικα συζητήθηκαν επί μακρόν κυρίως διαρθρωτικά, εργασιακά, αγορά προϊόντων, κλειστά επαγγέλματα κτλ. Τα περισσότερα είναι παλιά που δεν έχουν γίνει, στα εργασιακά υπάρχουν ορισμένα καινούργια θέματα που διαπραγματεύεται ο Υπουργός Εργασίας.

Στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, εκεί πέφτει το βάρος. Οι τροικανοί δεν φάνηκαν απόλυτοι, κρατούσαν σημειώσεις και είπαν ότι θα επανέλθουν ειδικά στο θέμα της αγοράς καυσίμων που θεωρούν ότι υπάρχει καρτέλ.

Μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής θα υπάρχουν τα policies - δημοσιονομικά και διαρθρωτικά - ενώ για τη βιωσιμότητα του χρέους και τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης θα ξεκινήσουμε αυτή τη βδομάδα, αλλά μάλλον δεν θα τα έχουμε ολοκληρώσει μέχρι τη Σύνοδο.

«Μαύρη τρύπα»

Οπως είπαν οι ίδιοι κύκλοι ο έλεγχος για το 2012 έβγαλε και το θέμα του ΕΟΠΥΥ. Θα είχε κλείσει το δημοσιονομικό, αλλά δυστυχώς ο ΕΟΠΥΥ έχει και «ουρές» για τα επόμενα χρόνια. Για να καλυφθεί αυτή η τρύπα, ηα κυβέρνηση έκλεισε το 2012 με έκτακτα μέτρα, π.χ. μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων - δυσάρεστο, αλλά αναγκαίο.

Δυστυχώς ορισμένα μέτρα που ήταν για επόμενα χρόνια ήρθαν μπροστά για να καλυφθεί η τρύπα του ΕΟΠΥΥ.

Οπως είπαν οι ίδιοι κύκλοι το φορολογικό και τις δαπάνες ακόμη τα συζητάμε. Το δημοσιονομικό κενό εξαρτάται και από το μακροοικονομικό σενάριο. Παρά τις μαραθώνιες συζητήσεις εξακολουθούν να διαφέρουν οι δικές μας προβλέψεις από τις δικές τους. Προσπαθήσαμε να καταλάβουμε πού είναι οι διαφορές και πόσο επηρεάζουν το δημοσιονομικό κενό.

Το μακροοικονομικό σενάριο έχει χειροτερεύσει δραματικά από το Μάρτιο. Έχουμε μεγαλύτερη ύφεση, που σημαίνει ότι για να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ δεν φτάνουν μέτρα 11,5 δισ. ευρώ. Για να πετύχουμε το 4,5% στη διετία θέλουμε 18 δισ. ευρώ. Γι αυτό, λοιπόν, ζητάμε την επιμήκυνση.

Όντως θεωρούμε ότι δεν πρέπει να πάρουμε μέτρα 9 δισ. για να πετύχουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα το 2013. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού λέμε ότι με 7,8 δισ. του χρόνου θα έχουμε πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ. Η τρύπα του ΕΟΠΥΥ βγήκε μετά τον προϋπολογισμό.

Πριν από τον ΕΟΠΠΥ αυτοί έλεγαν ότι για να πετύχεις 0% θέλεις 9 δισ., διαφορά η οποία οφείλεται και στη διαφορά του μακροοικονομικού σεναρίου - αυτοί μιλούσαν για ύφεση 5% το 2013 εμείς για 3,8%. Τώρα μειώνουν την πρόβλεψη για την ύφεση από το 5% σε 4 και κάτι.

Ενώ εμείς λέμε 7,8 δισ. για να πας σε ένα μικρό πλεόνασμα, αυτοί λένε 9,2 δισ. ευρώ. Πρέπει να συγκλίνουμε κάπου.
Εάν δεν πάρουμε επιμήκυνση θα έπρεπε να λάβουμε μέτρα 18 δισ. ευρώ. Το χρηματοδοτικό κενό για τη διετία είναι 13,5 δισ. με την επιμήκυνση, γιατί χωρίς αυτή θα ήταν 18 δισ.ευρώ.

Στο διάστημα 2015-16 αυτοί δέχονται ότι θα έχουν απόδοση τα μέτρα εκσυγχρονισμού του κράτους, που δεν θα έχουν απόδοση τα δύο πρώτα χρόνια.

Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 0% το 2013, 1,5% το 2014, ενώ εάν δεν είχαμε την επιμήκυνση θα έπρεπε να είχαμε 4,5% του ΑΕΠ το 2014. Τώρα το 4,5% του ΑΕΠ πάει για το 2016.

Η τρύπα του ΕΟΠΥΥ είναι επιπλέον των 9 δισ. ευρώ. Δεν θα το ανεβάσουμε, όμως, γιατί έχουμε και θετικά, π.χ. η Τοπική Αυτοδιοίκηση φαίνεται να δίνει έσοδα αρκετά παραπάνω από τον προϋπολογισμό.

Για το "κούρεμα" οι ίδιες πηγές είπαν:

-Και ποιος δεν θέλει κούρεμα του χρέους; Το θέμα είναι όμως ότι εάν αυτή τη στιγμή κάνεις κούρεμα το γερμανικό Constitutional Court θα πει ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε, δηλαδή η Γερμανία δεν σου δίνει λεφτά. Κούρεμα σημαίνει ότι η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ. Δεν υπάρχει κούρεμα. Η βιωσιμότητα του χρέους κατά τα δικά μας σενάρια επιτυγχάνεται χωρίς κούρεμα.

Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο καλά θα πάει η ελληνική οικονομία. Είναι μεγάλη η ύφεση που έχουμε τα τελευταία 6 χρόνια. Πιστεύουμε ότι το πράγμα θα «γυρίσει» μετά τη δόση.

Ποτέ στην ιστορία του καπιταλισμού δεν υπάρχει χώρα που να έχει ύφεση 10 χρόνια. Αν πάρουμε τη δόση και έρθουν στην Ελλάδα χρήματα - το κλίμα έχει, ήδη, "γυρίσει" - πολλοί επενδυτές θα έρθουν στην Ελλάδα για να επενδύσουν.

Όταν το output gap έχει πέσει τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια, σημαίνει ότι μπορεί να έχεις απογείωση. Οι ρυθμοί ανάπτυξης μπορεί να γίνουν πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που υπολογίζουμε και εμείς και το ΙMF και όλοι. Το output gap μπορεί να κλείσει μέσα σε ένα χρόνο. Το θέμα είναι η αξιοπιστία - confidence vote.

Κάθετες διαφωνίες

Πέραν των γνωστών διαφωνιών, αυτό που σοκάρει τους έλληνες συνομιλητές της τρόικας είναι οι κάθετες διαφωνίες που έχουν, από την κορυφή (σε επίπεδο Τόμσεν - Μορς) ως τα τεχνικά κλιμάκια, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό εκφράζεται στις υποδείξεις με το τραχύ, απότομο ύφος των εκπροσώπων του ΔΝΤ, που αρνούνται μάλιστα να επιχειρηματολογήσουν επί των προτάσεων για τη λήψη μέτρων, κάτι που εμφανίζουν ότι «απλώς ακολουθούν μια γραμμή».

Αντίθετα ο Ματίας Μορς, κύριος, μιλά λίγο, επισημαίνει τις διαφωνίες του και επιχειρηματολογεί σε κάθε πρόταση που διατυπώνει.

Μάλιστα οι έλληνες συνομιλητές του είναι εντυπωσιασμένοι, καθώς δεν αφήνει κενά, εργάζεται ως αργά τη νύχτα (φαίνεται και από τα e-mails που στέλνει ακόμα και στις 4 τα ξημερώματα) και το επόμενο πρωί είναι και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: