19.10.12

Για το τελευταίο πικρό ποτήρι (ξανα)λέει ο Σαμαράς...

Τα νέα μέτρα είναι το τελευταίο πικρό ποτήρι που πρέπει να πιούμε δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι θα γραφεί η αρχή μιας... νέας σελίδας για τη χώρα μετά την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, μόλις βγει η έκθεση της τρόικας θα γίνει και η εκταμίευση της δόσης. «Δεν θα χρειαστεί άλλη σύνοδος για την εκταμίευση της δόσης» τόνισε, ενώ ανέφερε ότι τα αποθέματα σε ευρώ της χώρας αρκούν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου. «Επεσήμανα ότι θα πρέπει να επισπευστεί η εκταμίευση της δόσης γιατί η ελληνική οικονομία και κοινωνία βρίσκονται στα όριά τους, το αίμα της οικονομίας που λέγεται ρευστότητα είναι στο μηδέν, η ανεργία είναι εφιαλτική, ο κάθε Ελληνας περνάει ένα προσωπικό δράμα» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, επιτεύχθηκε ένα από τα μεγαλύτερα ζητούμενα, δηλαδή να αποκλειστεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. «Βρήκα κατανόηση από την πλευρά των ηγετών, ρώτησαν με ενδιαφέρον για την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, συμπληρώνοντας πως το κλίμα έχει αλλάξει. Όπως είπε, αυτό φάνηκε και από την επίσημη δήλωση της ευρωζώνης, η οποία ήταν η μόνη που έγινε και ήταν για την Ελλάδα.

«Για πρώτη φορά εκφράζεται η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα όπως πάει μπορεί να τα καταφέρει. Επαινούνται δημόσια οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στις απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά, είπε χαρακτηριστικά ότι «θα περάσουν όλα τα μέτρα που πρέπει». Ο κ. Σαμαράς ζήτησε όπως είπε, να αποφευχθούν οι πολλές περικοπές στο επόμενο ΕΣΠΑ και εξέφρασε την ελπίδα του ότι «θα τα καταφέρουμε».

«Δεν θα πω ποτέ ότι είμαι ικανοποιημένος ή ευχαριστημένος, αν η Ελλάδα δεν μπει στο δρόμο της ανάπτυξης» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «κάθε φορά τονίζω τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται ο ελληνικός λαός».

«Η πρόοδος είναι μεγάλη αλλά τίθεται σε κίνδυνο από υπερβολικές δηλώσεις ή απαιτήσεις», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς επισήμαίνοντας οτι «τροφοδοτείται από την ανεργία ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός, φαινόμενα απαράδεκτα για την Ελλάδα και την Ευρώπη». Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. «Ποτέ δεν αισθάνθηκα μόνος στις Βρυξέλλες»τόνισε.

Αναφερόμενος στις επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, τόνισε ότι η κ. Μέρκελ είναι κυρίαρχος παράγοντας στα όσα σήμερα γίνονται στην Ευρώπη. «Συζητήσαμε για τις μεγάλες προσπάθειες που κάνουμε» ανέφερε. Ο κ. Σαμαράς τόνισε επίσης ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, χαρακτηρίζοντας σημαντική τη στήριξη του. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι Ολαντ και Μοντι αποδεχτηκαν την προταση του και θα επισκεφθούν την Ελλάδα.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: