10.10.12

Απολύθηκε ο καπετάνιος του Costa Concordia...

Ο Φραντσέσκο Σκετίνο, ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, ο οποίος κατηγορείται για το ναυάγιο τον Ιανουάριο που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 32 άνθρωποι, απολύθηκε από ... την ιδιοκτήτρια εταιρεία, αλλά προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά του πρώην εργοδότη του σε μια προσπάθεια να επαναπροσληφθεί, έγραψε σήμερα ιταλική εφημερίδα.

«Ο Σκετίνο απολύθηκε, αλλά θεωρεί ότι συμπεριφέρθηκε σωστά και για το λόγο αυτόν προσέφυγε μέσω των δικηγόρων του σε δικαστήριο εργατικών διαφορών, ζητώντας πίσω τη δουλειά του και διεκδικώντας δεδουλευμένα», έγραψε η La Republica.

Η Costa Crociere, θυγατρική της εδρεύουσας στις ΗΠΑ Carnival, επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της προς το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι απέλυσε τον Σκετίνο μετά την ολοκλήρωση πειθαρχικής διαδικασίας και πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή «συνάδει με τους ισχύοντες νόμους και τις ισχύουσες συμφωνίες».

Ο Σκετίνο έγινε διεθνώς γνωστός όταν προέκυψε πως εκείνος οδήγησε το Concordia κοντά στο νησί Τζίλιο, προκάλεσε την πρόσκρουσή του σε βράχο και το εγκατέλειψε πριν από τους περίπου 4.200 επιβάτες και πλήρωμά του.

Ο Σκετίνο δικάζεται στην Ιταλία για ανθρωποκτονία, πρόκληση ναυαγίου και εγκατάλειψη πλοίου και πρόκειται να εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου στο Γκροσέτο στις 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα συζητηθεί η έκθεση εμπειρογνωμόνων για τα αίτια της ναυτικής τραγωδίας.

Αντίγραφο της έκθεσης, το οποίο διέρρευσε και δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα από την La Republica αφήνει να εννοηθεί ότι ο Σκετίνο δεν είναι ο μοναδικός ένοχος για την τραγωδία.

Σύμφωνα με την έκθεση, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ζωές αν κάποιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Costa Crociere είχε καλέσει τον Σκετίνο να εγκαταλείψει άμεσα το πλοίο. Η έκθεση υποστηρίζει ότι η εταιρεία είχε αγνοήσει προηγούμενες προειδοποιήσεις από τον καπετάνιο σχετικά με την ανεπαρκή εκπαίδευση ορισμένων μελών του πληρώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: