20.10.12

Eκτός -οικονομικής- πραγματικότητας...



Μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του Mega, o κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου παρέθεσε τη δική του θεωρία για τη φυγή μεγάλων επιχειρήσεων από την Ελλάδα όπως η ΦΑΓΕ και η Coca-Cola:

Οι δύο μεγάλες εταιρείες που ... έφυγαν πρόσφατα από την Ελλάδα, δεν πήγαν κάπου που υπάρχει χαμηλότερο εργασιακό κόστος ή όπου υπήρχε καλύτερο φορολογικό καθεστώς. Πήγαν εκεί όπου μπορούσαν να έχουν ρευστότητα για τις επιχειρήσεις τους. Πήγαν εκεί όπου οι τράπεζες μπορούσαν να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις τους. Είναι ένα...


...πλήγμα δηλαδή μεγάλο. Αυτή η έλλειψη ρευστότητας στραγγαλίζει την οικονομία μας. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι από την αρχή ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε συγκεκριμένα βήματα.


Σχόλιο: Δεν υπάρχει τίποτα πιο ανησυχητικό από το να διαπιστώνεις ότι οι πολιτικοί που έχουν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας δεν γνωρίζουν τα πραγματικά προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει.

Αν ο κ.Κεδίκογλου θεωρεί ότι το φορολογικό καθεστώς του Λουξεμβούργου δεν είναι καλύτερο από της Ελλάδας, δεν μπορούμε να ελπίζουμε και σε πολλά. Η ΦΑΓΕ και η Coca-Cola δεν έφυγαν τόσο επειδή ήθελαν να πληρώνουν λιγότερους φόρους αλλά κυρίως επειδή δεν μπορούσαν άλλο να διαχειριστούν τις συνεχείς αλλαγές των φορολογικών συντελεστών, των έκτακτων εισφορών κτλ.

Έφυγαν επίσης αναζητώντας ένα πιο αξιόπιστο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης που δεν θα χρειάζεται 6-7 χρόνια για να αποφανθεί επί ενός ζητήματος και που θα ευνοεί τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.

Τα περί ρευστότητας που ισχυρίζεται ο κ.Κεδίκογλου είναι μάλλον κάπως εκτός οικονομικής πραγματικότητας. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν ισχύει το "εκεί οι τράπεζες δανείζουν τις επιχειρήσεις του". Αν η Ελλάδα ήταν αξιόπιστη, τίποτα δεν θα εμπόδιζε μια τράπεζα του Λουξεμβούργου να δανείσει τη ΦΑΓΕ και την Coca-Cola.

Αν και η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών πρέπει να ολοκληρωθεί, η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να θεωρήσει ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται άμεσα η ρευστότητα. Δεν υπάρχουν μαγικά κουμπιά στην Οικονομία.
parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: