8.10.12

Συναγερμός για Μέρκελ και Eurogroup...

Εβδομάδα εξελίξεων αποφασιστικής σημασίας αρχίζει σήμερα. Τη σηματοδοτούν η αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο και η αυριανή επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθούν προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την έξοδο από την αβεβαιότητα και τη ...
χάραξη πορείας προς την ανάπτυξη. Τα μέτρα που «κλειδώνουν» έφτασαν σε οριακό σημείο
Την επίσκεψη στην Ελλάδα του τότε Αμερικανού προέδρου Μπ. Κλίντον το 1999 θα θυμίζουν εν πολλοίς τα μέτρα που θα ληφθούν αύριο στην Αθήνα εν όψει της άφιξης της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκ. Μέρκελ.

Στην κυβέρνηση οι πιο ρεαλιστές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί από συνδικάτα αλλά και πολιτικά κόμματα εν όψει της συγκεκριμένης επίσκεψης και επισημαίνουν την ανάγκη να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα βοηθήσουν όχι μόνον στην πρόληψη αλλά και στην άμεση καταστολή τυχόν επεισοδίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου θύμιζαν χθες τη δήλωση του κ. Σαμαρά ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα «να γίνει ξέφραγο αμπέλι» και πως «θα υποδεχθούμε την κυρία Μέρκελ όπως αρμόζει σε έναν ηγέτη μιας μεγάλης δύναμης και μιας φίλης χώρας, όπως είναι η Γερμανία».
Ο υπ. Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος και ο υπ. Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας εξέτασαν χθες το τελικό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.
Ο υπ. Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος και ο υπ. Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας εξέτασαν χθες το τελικό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

Τα ίδια πρόσωπα, που είναι τακτικοί συνομιλητές του πρωθυπουργού, παρέπεμπαν στις κινήσεις που έχει κάνει ήδη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, ο οποίος θα επιστρατεύσει 7.000 αστυνομικούς, ελικόπτερα, υδροφόρες της ΕΛ.ΑΣ. καθώς και «κλούβες» των ΜΑΤ προκειμένου να «οχυρώσει» το κέντρο της Αθήνας καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής της Γερμανίδας καγκελαρίου στην ελληνική πρωτεύουσα.

Ο κ. Δένδιας, ο οποίος συμμετείχε χθες σε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την προεδρία του Δημ. Αβραμόπουλου, έχει από την πλευρά του διαβεβαιώσει τον κ. Σαμαρά ότι θα επιδειχθεί η αποφασιστικότητα που είναι απαραίτητη προκειμένου να προστατευθεί το κύρος της χώρας.

Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί την κυβέρνηση αυτή την ώρα είναι οι εμπρηστικές δηλώσεις που γίνονται τα τελευταία 24ωρα από θεσμικούς παράγοντες, όπως είναι η ηγεσία της ΓΣΕΕ αλλά και οι ηγέτες πολιτικών κομμάτων όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φτάσει μάλιστα πληροφορίες που εμφανίζουν τη ΓΣΕΕ να υποβαθμίζει το προγραμματισμένο για σήμερα το απόγευμα συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να δώσει έμφαση στις αυριανές διαδηλώσεις που διοργανώνει στο Σύνταγμα.

Επίσης την ίδια ώρα συγκεντρώσεις θα γίνουν από το ΠΑΜΕ και από το κόμμα του Π. Καμμένου που έχει προαναγγείλει ότι θα διαδηλώσει έξω από τη γερμανική πρεσβεία.

Στην κυβέρνηση πάντως έχουν ένα ακόμη μεγάλο «πονοκέφαλο» σε σχέση με την αυριανή επίσκεψη. Θεωρούν ότι εάν υπάρξουν επεισόδια σε οποιοδήποτε σημείο της Αθήνας, ακόμη και μακριά από τους χώρους που θα κινείται η Γερμανίδα καγκελάριος, τότε είναι βέβαιον ότι οι εικόνες αυτές θα κάνουν τον γύρο του κόσμου και θα αποτελέσουν ένα ακόμη πλήγμα στο κύρος της χώρας.

Για τον λόγο αυτό δεν αποκλείεται σήμερα κιόλας, κυβερνητικά στελέχη να απευθύνουν έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην πυροδοτήσουν εντάσεις, οι οποίες δεν θα βλάψουν την κυβέρνηση αλλά τη χώρα.

Γιάννης Σαραντάκος
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: