17.10.12

Παραδέχεται η Foxconn ότι απασχολούσε παιδιά στα εργοστάσιά της...

Αφού προηγήθηκαν αρκετές αναφορές του China Labor Watch και άλλων τοπικών και διεθνών οργανώσεων, οι οποίοι εδώ και μήνες υποστήριζαν πως η Foxconn χρησιμοποιούσε παιδιά ως εργάτες σε πολλά εργοστάσια της, η ίδια η εταιρεία με ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε το...
γεγονός, αναλαμβάνοντας κάθε ευθύνη και δηλώνοντας πως θα προχωρήσει σε εσωτερική έρευνα για το θέμα.

Η εταιρεία παραδέχεται πως ασκούμενοι μαθητές εργάστηκαν για τρεις εβδομάδες στο εργοστάσιο στην πόλη Yantai, χωρίς όμως να αποκαλύψει τον αριθμό τους.

Το συγκεκριμένο εργοστάσιο κατασκευάζει ηλεκτρονικά εξαρτήματα για αρκετές εταιρείες, ανάμεσα τους και η Sony. Κάποιοι από τους μαθητές αυτούς ήταν μόλις δεκατεσσάρων ετών, ενώ η νομοθεσία της Κίνας ορίζει πως η ηλικία των εργαζομένων δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από τα 16 έτη.

Σε δήλωσή της η Foxconn αναφέρει πως «η πλήρη ευθύνη για αυτές τις παραβιάσεις βαραίνει την εταιρεία μας» ενώ συμπληρώνει πως «όποιος εργαζόμενος της Foxconn βρεθεί, μετά από την έρευνα μας, υπεύθυνος για αυτές τις παραβιάσεις θα τερματιστεί άμεσα η απασχόληση του».

Ο οργανισμός China Labor Watch (CLW) επιρρίπτει ευθύνες τόσο στα σχολεία όσο και στην ίδια την εταιρεία, αφού τη θεωρεί «υπαίτια για τη μη επιβεβαίωση της ηλικίας των εργαζομένων της».

Η αποκάλυψη αυτή έγινε μετά από δημοσίευση του CLW πως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η εταιρεία προσέλαβε «ένα μικρό αριθμό μαθητών».

Κατά το διάστημα αυτό υπήρχαν αρκετές αναφορές πως κινέζοι μαθητές απομακρυνόντουσαν από τα σχολεία τους, ακόμα και με τη βία, προκειμένου να εργαστούν στην κατασκευή του iPhone 5, σε κάποιου είδους «εξαναγκαστικού» προγράμματος πρακτικής.

Η Foxconn αρνείται το γεγονός αυτό υποστηρίζοντας πως υπήρχε συνεργασία των σχολείων και της τοπικής κυβέρνησης προκειμένου να επιλεγούν οι μαθητές που δούλευαν υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους. Οι περισσότεροι μαθητές πάντως έχουν ήδη επιστρέψει στα σχολεία τους.

Την ίδια στιγμή, ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός Fair Labor Association, ο οποίος ανέλαβε να ερευνήσει και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της εταιρείας για λογαριασμό της Apple, αναφέρει πως όλες οι προτάσεις του έχουν υλοποιηθεί νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Ανάμεσα σε αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνεται και η επαλήθευση της ηλικίας των ασκούμενων μαθητών.

Γεγονός είναι όμως πως ακόμα υπάρχει μια αυξημένη ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων στα εργοστάσια της Foxconn τόσο για τις συνθήκες εργασίας τους όσο και για τη βαρβαρότητα με την οποία τους αντιμετωπίζουν οι φρουροί της εταιρείας.
 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: