12.10.12

ILO: 30 εκατομμύρια περισσότεροι άνεργοι από το 2008 λόγω κρίσης...


Τις τεράστιες επιπτώσεις τις χρηματοπιστωτικής κρίσης στην παγκόσμια αγορά εργασίας αναμένεται να υπογραμμίσει ο Γκι Ράιντερ, γενικός γραμματέας Παγκόσμιου Γραφείου Εργασίας (ILO) του... ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας που θα πραγματοποιήσει αύριο, 13 Οκτωβρίου, στο Τόκιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, από τις απαρχές τις κρίσης το 2008 ο αριθμός των ανέργων παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά 30 εκατομμύρια, ενώ ακόμη 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την αγορά εργασίας.

Ο αριθμός των ανέργων για το 2012 υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια, ενώ ο ILO εκτιμά πως ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς εργασία θα αυξηθεί κατά επιπλέον επτά εκατομμύρια το 2013, φτάνοντας στα 207 εκατομμύρια σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Περίπου 75 εκατομμύρια από τους 200 εκατομμύρια ανέργους είναι νέοι κάτω των 25 ετών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την προπαρασκευαστική γραπτή δήλωση του κ. Ράιντερ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναγνωρίζει πλέον ότι πολλές κυβερνήσεις που εφάρμοσαν μέτρα λιτότητας υποτίμησαν τις αρνητικές συνέπειες αυτής της πολιτικής.

«Αυτό σημαίνει πως αυτά τα μέτρα λιτότητας προκάλεσαν μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία απ’ ό,τι πιστεύαμε πρωτύτερα», σημείωσε κ. Ράιντερ.

Αντίθετα, ο επικεφαλής το ILO υποστηρίζει πως μία σταδιακή μείωση του χρέους, σε συνδυασμό με χαμηλά επιτόκια θα επιφέρει σημαντικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

«Εάν χώρες [υιοθετήσουν] αυτή την προσέγγιση ταυτόχρονα, θα μπορούσαμε να βάλουμε την παγκόσμια οικονομία σε ένα δρόμο βιώσιμης ανάκαμψης και ανάπτυξης», κατέληξε ο κ. Ράιντερ.
Υπενθυμίζεται ότι η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούλιο σκαρφάλωσε στο ιστορικό υψηλό το 25,1%, όπως ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, με τους νέους να είναι σταθερά το πλέον δοκιμαζόμενο μέρος του πληθυσμού (54%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: