13.10.12

Mαθητές ειδικών σχολείων καταγγέλλουν «έμμεσο αποκλεισμό τους από την εκπαιδευτική διαδικασία»...

Διαμαρτυρία για το θέμα της μεταφοράς τους...
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί των ειδικών σχολείων, αντιδρώντας στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών με ειδικές ανάγκες από και...
προς τα σχολεία τους και στις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.


Η συγκέντρωση έγινε έξω από το κτίριο της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα όπου γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί παρέδωσαν ψήφισμα. «Καταγγέλλουμε σε εσάς την αδυναμία του ελληνικού κράτους να επιλύσει έγκαιρα και μόνιμα το πρόβλημα της μετάβασης των παιδιών μας προς και από το σχολείο και τον έμμεσο αποκλεισμό τους από την εκπαιδευτική διαδικασία, επιφυλασσόμαστε δε ως Ευρωπαίοι πολίτες για όλα τα δικαιώματά μας κατά της διάκρισης αυτής», αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ψήφισμα.

Οι γονείς των παιδιών αυτών στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, σύστησαν το Δίκτυο Ειδικών Σχολείων Αττικής, μια εθελοντική οργάνωση για την καταγραφή και προώθηση των προβλημάτων των σχολείων.

Όπως αποκαλύπτουν, το 30% των σχολείων ειδικής αγωγής στην Αττική δεν μπορούν να μεταφέρουν τους μαθητές με ειδικές ανάγκες από και προς τα σχολεία, ενώ λόγω της κατάστασης αυτής το 80% των μαθητών δεν πηγαίνουν καθόλου ή πηγαίνουν περιστασιακά στο σχολείο.

«Πρόκειται για ένα καίριο ζήτημα που στερεί το δικαίωμα των παιδιών μας στην εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη, αφαιρώντας τους και τις προοπτικές της μελλοντικής εργασιακής αποκατάστασης», εξήγησαν σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Δικτύου, Νέστορας Λαδάς, Ζακλίν Πόιτρας και Δημήτρης Μπότσος.

Το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών έρχεται να προστεθεί στις σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό, ειδικό και βοηθητικό προσωπικό (λόγω των μειωμένων προσλήψεων), καθώς και σε υλικοτεχνική υποδομή που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των ειδικών σχολείων σε όλη την Ελλάδα. Σημαντικές είναι και οι ελλείψεις στις δομές παράλληλης στήριξης παιδιών με ειδικές ανάγκες στα γενικά σχολεία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: