16.10.12

Tρεις... στον αέρα...



Στις 17:00 και στη Βουλή η συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη τη στιγμή που βρίσκεται στον αέρα η συμφωνία με την τρόικα. Εργασιακά και, δευτερευόντως, απολύσεις τα αγκάθια. Αφού δεν υπάρχει συμφωνία με ... την Τρόικα εξωτερικού, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει τουλάχιστον, να πάει στη Σύνοδο με συμφωνία από την Τρόικα εσωτερικού.
Ο Αντ. Σαμαράς μπορεί να μην κατάφερε να έχει «κλεισμένο» πακέτο συμφωνίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, ωστόσο σήμερα θα επιχειρήσει να διαμορφώσει την κοινή στάση των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Όχι μόνον για τα «ναι» έναντι του πακέτου δημοσιονομικών ώστε να εκταμιευθεί η δόση αλλά και τα «όχι», όπως όλα δείχνουν, έναντι (κάποιων εκ) των εργασιακών αλλαγών που ζητά η τρόικα ως προαπαιτούμενες για την εκταμίευση της δόσης.

Η σύσκεψη στη Βουλή, που θα δώσει την ευκαιρία για «φωτογραφικό στιγμιότυπο» των τριών ενόψει Συνόδου, είναι κομβική καθώς θα πρέπει να οριστικοποιηθεί ο προγραμματισμός και η τακτική της ελληνικής πλευράς και, κυρίως, να βρεθεί κοινός τόπος ώστε να αποτραπούν γενικευμένες αντιδράσεις βουλευτών όταν τα μέτρα (δημοσιονομικά και διαρθρωτικά, σε ένα νομοσχέδιο) έρθουν στη Βουλή.

Ο χρόνος

Με την αδυναμία συμφωνίας πριν τη Σύνοδο της Πέμπτης, εν μέρει και λόγω της τακτικής που ακολουθεί η τρόικα, ο προγραμματισμός της ελληνικής πλευράς ανατρέπεται. Πλέον, ο νέος σχεδιασμός έχει ως εξής:

- Ο Αντ. Σαμαράς επιδιώκει – και όπως λένε οι Βρυξέλλες, εξασφαλίζει – μία θετική αναφορά του Συμβουλίου στις ελληνικές προσπάθειες και, συνεπώς, εξουσιοδότηση του Eurogroup να αποφασίσει τη δόση

- Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα σε δημοσιονομικά και, κυρίως, σε διαρθρωτικές αλλαγές ολοκληρώνονται τις προσεχείς ημέρες μετά τη Σύνοδο, και σύμφωνα με τις πολιτικές κατευθύνσεις που θα έχουν δοθεί από αυτή

- Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει την έκθεση της Τρόικας, προκειμένου να ζητηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup

- Το συμβούλιο των Υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζει και αποφασίζει την εκταμίευση. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει αυτό να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου και, πάντως, το ελληνικό ζήτημα να έχει λυθεί πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του οργάνου στις 12 του Νοεμβρίου. Για την εκταμίευση, υπό κανονικές συνθήκες, δεν απαιτείται συνεδρίαση κανονική, μπορεί να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Βέβαια αυτό είναι, για άλλη μία φορά, το ιδανικό σενάριο. Διότι οι αβεβαιότητες δεν λείπουν, είτε αυτές αφορούν τη δυνατότητα συμφωνίας στους όρους της τρόικας είτε τις ζυμώσεις μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ για το ελληνικό πρόβλημα. Υπό την έννοια αυτή, ουδείς μπορεί να αποκλείσει νέες περιπλοκές.

Οι αντιδράσεις

Ο κ. Σαμαράς, όπως διευκρίνισε χθες ο Γ. Στουρνάρας, θέλει να φέρει το πακέτο στη Βουλή αφού πριν έχει εξασφαλίσει από το Eurogroup τη διαβεβαίωση ότι η ψήφισή του θα οδηγεί αυτόματα σε εκταμίευση της δόσης, επιμήκυνση και, ενδεχομένως, κάποιες δράσεις ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.

Με αυτό τον τρόπο θεωρεί ότι θα είναι πιο ανώδυνη η ψήφιση των μέτρων από τις τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες. Χθες στο συνέδριο της International Herald Tribune έκανε λόγο για τα «τελευταία μέτρα» ενώ έστειλε μήνυμα εντός και εκτός συνόρων πως «κανένα σχέδιο δεν μπορεί να πετύχει αν διαλυθεί η κοινωνία. Το κράτος δεν είναι επιχείρηση, οι άνθρωποι δεν είναι ανταλλακτικά». Είναι ωστόσο αμφίβολο αν τέτοιες διατυπώσεις αρκούν, παρά το γεγονός ότι προφανής εναλλακτική ουδείς – ακόμη και εκ των διαφωνούντων – εισηγείται.

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: