6.10.12

To επόμενο ραντεβού με την τρόικα θα είναι σε… αεροπλάνο...


Χωρίς συμφωνία αλλά με σημαντική «πρόοδο στις διαπραγματεύσεις σε όλα τα μέτωπα, δημοσιονομικό και διαρθρωτικό” θα ξεκινήσει τη Δευτέρα το Γιούρογκρουπ με την ελληνική πλευρά να ευελπιστεί πλέον σε μια θετική δήλωση από Λαγκάρντ, Ρεν και Ντράγκι. Μια δήλωση που...
θα λέει ότι είπε πριν από λίγο η επικεφαλής του ΔΝΤ η οποία τόνισε ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων είναι πολύ καλή και επικοδομητική.

Ο Γιάννης Στουρνάρας βγαίνοντας από τη σύσκεψη δήλωσε: «Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Υπάρχουν αποκλίσεις, δεν έχουν κλείσει ακόμα. Θα συνεχίσουμε και την επόμενη εβδομάδα. Απλώς, ευελπιστούμε στο Eurogroup να έχουμε μια θετική παρουσίαση από την τρόικα, δηλαδή από τους προϊσταμένους, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Ερωτώμενος για την πολιτική λύση που ακούσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, διέψευσε το σενάριο αυτό για ακόμη μια φορά. «Δεν υπάρχουν πολιτικές λύσεις αλλά οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα», είπε για να τελειώσει εδώ το θέμα που ακρίτως είχε ανοίξει.

Η θετική δήλωση των τριών στο Γιούγκρουπ είναι το λιγότερο που μπορεί να πάρει αυτή τη στιγμή η Αθήνα ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Ισως, πάλι, να αποτελέσει ένα βήμα για να τεθεί το ελληνικό πρόβλημα και στις 18 Οκτωβρίου και να μην αφεθεί για μια νέα έκτακτη σύνοδο κορυφής. Προφανώς, η δήλωση που αναμένει η κυβέρνηση θα συνδυαστεί και τα (καλά;) λόγια που θα πει η Μέρκελ την Τρίτη που θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Στη σημερινή συνάντηση, συζητήθηκαν κυρίως οι εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και στις αποκρατικοποιήσεις. Γι’ αυτό βρέθηκε τόσο ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παναγιώτης Θωμόπουλος όσο και η ηγεσία του Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Επίσης πήγαν ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και ο ειδικός γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, Χάρης Θεοχάρης οι οποίοι έθεσαν τα θέματα των φορολογικών αλλαγών και των εσόδων.


Ένα ακόμη ραντεβού του Γ. Στουρνάρα με τους τροικανούς δεν έφτασε για να δώσουν τα χέρια και φαίνεται να παραμένουν οι διαφορές της τάξης περίπου του 1 δις ευρώ. Όμως διαφορές υπάρχουν σχετικά με τη ρήτρα απόκλισης στόχων αλλά και με το πώς θα κλειδώσουν τα μέτρα. Αν θα είναι στο σύνολο δηλαδή η συμφωνία ή θα αφορά τα 9 δις για το 2013 μόνο ενώ το υπουργείο δε μιλά για περισσότερα από 7,5 δισ. Η επιμονή της τρόικας είναι αξιοπερίεργη διότι η πρόβλεψη για ύφεση 5% κι όχι 3,8% θα έπρεπε να τους κάνει να σκεφτούν ότι με ακόμη πιο σκληρά μέτρα του χρόνου θα βουλιάξει για τα καλά η οικονομία.

Άλλο ραντεβού δεν προβλέπεται και ο κ. Στουρνάρας με την τρόικα θα ξανσυναντηθούν στο… αεροπλάνο για το Λουξεμβούργο όπου και θα πάνε στο Γιούργκρουπ. Όλα δείχνουν ότι ο Τόμσεν και η παρέα του θα έλθουν ξανά στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, μια θετική… αύρα από την πλευρά των Ντράγκι, Λαγκάρντ και Ρεν θα δώσει το σήμα για να κλείσει η συμφωνία ακόμη και μέσα στην επόμενη εβδομάδα....
 http://www.antinews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: