24.11.12

Τους πιάνουν κανονικά στο... Βόλο. Μέχρι 1,10 ευρώ το φραντζολάκι!...

Με τέσσερις διαφορετικές τιμές εμφανίζεται το ψωμί στο Βόλο, αφού όπως παρατηρείται το φραντζολάκι ξεκινάει από τα 0,80 λεπτά, 0,90 λεπτά, 1,00 ευρώ και σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει ακόμη και το 1,10 ευρώ το μισό κιλό!
Οι...
αρτοποιοί αποδίδουν αυτήν την κατάσταση στις ανοδικές τάσεις που παρουσιάζουν οι προμήθειες σε άλευρα… ωστόσο οι καταναλωτές βλέπουν με δυσαρέσκεια τις εν λόγω αυξήσεις, αφού σε πολλές περιπτώσεις δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμη και το καθημερινό τους ψωμί.
Οι ανοδικές τάσεις που υπάρχουν στις προμήθειες των αρτοποιών προβληματίζουν αρκετά τους επαγγελματίες του Βόλου, οι οποίοι κοστολογούν το ψωμί κατά βούληση αφού η τιμή διέπεται από καθεστώς ελεύθερης διατίμησης . Οι ίδιοι οι αρτοποιοί δηλώνουν ότι βρίσκονται στα όριά τους μετά τις αλλεπάλληλες επιβολές φόρων, όπως π.χ. στα ακίνητα, τις έκτακτες εισφορές, αλλά και την αύξηση του ΦΠΑ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας κ. Δημήτρης Γκίκας «υπάρχουν ανοδικές τάσεις στις προμήθειες (άλευρα, υπηρεσίες, δεύτερες ύλες). Ωστόσο εμείς δεν έχουμε ανεβάσει τις τιμές του ψωμιού, προσπαθούμε να τις διατηρήσουμε στα ίδια επίπεδα, αλλά βέβαια οι τιμές δεν ορίζονται από το Σωματείο. Από το 1992 οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με το κοστολόγιο του κάθε καταστήματος. Οι αρτοποιοί του Νομού Μαγνησίας πιστεύω ότι παρ’ όλες τις αντιξοότητες θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να μη μεταβάλουν ανοδικά τις τιμές».
Παράλληλα οι αρτοποιοί τονίζουν ότι οι προμηθευτές είτε πρόκειται για άλευρα είτε για είδη ζαχαροπλαστικής δεν δίνουν πλέον πίστωση και θέλουν μετρητά. Όπως εξηγούν οι ίδιοι, αυτό οφείλεται στην τεράστια έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, αλλά και στο ότι οι προμηθευτές πρέπει απ’ την πλευρά τους να πληρώσουν τοις μετρητοίς.
Το γεγονός αυτό πάντως επιβαρύνει τους αρτοποιούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες και επωμίζονται σημαντικές ζημίες για να συγκρατήσουν τις τιμές και να απορροφήσουν την αύξηση του λειτουργικού κόστους.
Ταχυδρόμος,

Δεν υπάρχουν σχόλια: