29.11.12

ΚΥΠΡΟΣ: Δάνεια €11,8 δισ. στον αέρα ...

Ζημιές μαμούθ για Τρ.Κύπρου και Λαϊκή...
Λευκωσία: Ζημιές μαμούθ ύψους €1,6 δισ. καταγράφει για το εννιάμηνο του 2012 η Λαϊκή Τράπεζα και €211 εκατ. η Τράπεζα Κύπρου, με τις δύο όμως τράπεζες να αυξάνουν σημαντικά τις προβλέψεις τους για μη ...ε
ξυπηρετούμενα δάνεια, που σήμερα είναι και η αχίλλειος πτέρνα των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου το χαρτοφυλάκιο των δύο τραπεζών περιλάμβανε προβληματικά δάνεια ύψους €11,8 δισ., περίπου €7 δισ. για τη Λαϊκή και €4,8 δισ. για την Τράπεζα Κύπρου.

Με βάση τις ανακοινώσεις των τραπεζών, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων του Ομίλου Λαϊκής ανήλθε σε 27,4% και του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου σε 17,3%.

Στην Ελλάδα, που καθίσταται εφιάλτης για τις τράπεζες και την κυπριακή οικονομία, τέσσερα στα δέκα ευρώ (40,1%) που δάνεισε η Λαϊκή και δύο στα δέκα (20,9%) που χορήγησε η Τράπεζα Κύπρου, δεν εξυπηρετούνταν.

Η Λαϊκή Τράπεζα στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «γενικευμένη αβεβαιότητα» και προσθέτει ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα «διέρχεται μια κρίσιμη καμπή με πρωτόγνωρες πιέσεις και εντεινόμενες προκλήσεις», κυρίως εξαιτίας της Ελλάδας.

Προσθέτει πως έχει μειώσει τα καταστήματά της σε 95 στην Κύπρο και 141 στην Ελλάδα και πως προτίθεται να προχωρήσει με το κλείσιμο επιπρόσθετων καταστημάτων μέχρι το τέλος του έτους.

Η Τράπεζα Κύπρου αναφέρεται σε «έντονα ακραίο και αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον» και αναφέρει ότι θα ετοιμάσει και καταθέσει προς έγκριση στις κυπριακές Αρχές και την Τρόικα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης και αναδιάρθρωσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια: