8.11.12

Το Πουέρτο Ρίκο ψήφισε (διστακτικά) να γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ...

Την μετατροπή του Πουέρτο Ρίκο σε πλήρη πολιτεία των ΗΠΑ υπερψήφισαν οι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο σε μη δεσμευτικό δημοψήφισμα για το καθεστώς του νησιωτικού συμπλέγματος. Αν και είναι η πρώτη φορά που η λαϊκή ψήφος είναι θετική στο να...
γίνει το Πουέρτο Ρίκο η 51η πολιτεία, μισό εκατομμύριο ψηφοφόροι επέλεξαν να μην απαντήσουν στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος -ποια εναλλακτική προτιμούν στην αλλαγή του σημερινού καθεστώτος- δείχνοντας πως οι Πορτορικανοί παραμένουν διχασμένοι επί του ζητήματος.

Το Πούερτο Ρίκο είναι περιοχή των ΗΠΑ -κεφαλή του κράτους είναι ο Αμερικανός πρόεδρος, έχουν αμερικανικά διαβατήρια και νόμισμα το δολάριο- αλλά με ιδιαίτερο καθεστώς. Οι Πορτορικανοί δεν πληρώνουν ομοσπονδιακούς φόρους, αλλά ούτε ψηφίζουν για τον Λευκό Οίκο. Ο εκλεγμένος αντιπρόσωπός τους στην αμερικανική Βουλή δεν έχει δικαίωμα ψήφου.

Σε κάθε περίπτωση, για να γίνει Πολιτεία το Πουέρτο Ρίκο θα χρειαστεί το «ναι» του Κογκρέσου. Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δείξει ότι θα υποστήριζε κάτι τέτοιο.

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος πάντως δεν δίνουν καθαρή νίκη στο στρατόπεδο των «ενωτικών». Στο πρώτο μέρος του ερωτήματος, οι ψηφοφόροι ρωτήθηκαν εάν εγκρίνουν το παρόν καθεστώς του Πουέρτο Ρίκο.

Στο δεύτερο, ανεξαρτήτως της πρώτης απάντησης, οι ψηφοφόροι είχαν να διαλέξουν μεταξύ τριών εναλλακτικών: του να γίνει το Πουέρτο Ρίκο Πολιτεία, ανεξάρτητο ή να έχει καθεστώς «σχέσης χωρίς κυριαρχία» (που θα του έδινε μεγαλύτερη αυτονομία).

Το 54%, περίπου 900.000 ψηφοφόροι απάντησαν αρνητικά στο πρώτο ερώτημα, δηλώντας δηλαδή ότι η παρούσα «ειδική σχέση» δεν είναι ικανοποιητική. Στο δεύτερο ερώτημα, απάντησαν να επιλέξουν μόνο 1,3 εκατ. ψηφοφόροι.

Από αυτούς, σχεδόν 800.000 (ή το 61% όσων εξέφρασαν άποψη) τάχθηκαν υπέρ του να γίνει το Πουέρτο Ρίκο Πολιτεία -το πρώτο «ναι» μετά από αρκετά προηγούμενα ανάλογα δημοψηφίσματα. Περίπου 437.000 επέλεξαν την «σχέση χωρίς κυριαρχία» και 72.560 την ανεξαρτησία. Περίπου 500.000 ψηφοφόροι δεν απάντησαν.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: