1.11.12

Ομογένεια: Παρά τις επιφυλάξεις μας στηρίζουμε τον Ομπάμα …

Aρθρο της www.greeknewsonline.com

Οι ανθελληνικές αναφορές του Μιτ Ρόμνεϊ μας φοβίζουν ότι αν εκλεγεί θα είναι επιζήμιος για την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η Ομογένεια είναι χαμένη από χέρι στις 6 Νοεμβρίου, αν όμως κερδίσει ο Ρόμνεϊ θα υποστεί συντριβή.
Στις...
6 Νοεμβρίου ο αμερικανικός λαός καλείται να αναδείξει τον πρόεδρο της χώρα, ο οποίος θα αναλάβει την ευθύνη των χειρισμών που έχουν τεράστια σημασία για την τύχη όχι απλά των ΗΠΑ, αλλά κι ολόκληρης της ανθρωπότητας, με δεδομένη την μεγάλη διεθνή οικονομική κρίση.

Για μας τους Ελληνοαμερικανούς, την ψήφο που θα ρίξουμε στην «κάλπη» πέραν των ζητημάτων που απασχολούν την ευρύτερη αμερικανική κοινωνία, βαρύνει επίσης και η στάση των πολιτικών στα θέματα που μας ενδιαφέρουν και σχετίζονται με την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και τις ευαισθησίες τους έναντι της κοινότητάς μας.

Σε αντίθεση με τις προεδρικές εκλογές του 2008 όπου υποστηρίξαμε την υποψηφιότητα του Μπαράκ Ομπάμα, φέτος περιμέναμε μέχρι την τελευταία στιγμή να αποφασίσουμε και η απόφασή μας μέχρι πριν λίγες εβδομάδες ήταν να μην δώσουμε την υποστήριξή μας σε κανένα. Κι αυτό γιατί δεν είδαμε από μέρους τους προέδρου Ομπάμα μία σημαντικά διαφορετικότερη αντιμετώπιση στα εθνικά μας θέματα, ή την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα (ιδίως μετά την ήττα του Αλέξη Γιαννούλια στις γερουσιαστικές εκλογές). Δεν είδαμε όμως ούτε ανάλογο ενδιαφέρον εκ μέρους του ρεπουμπλικανού υποψηφίου Μιτ Ρόμνεϊ, παρά το γεγονός ότι στους υποστηρικτές του συμπεριλαμβάνονται επιφανείς ομογενείς πατριώτες (όπως ο Γιάννης Κατσιματίδης) και βέβαια ότι πρόεδρος του κόμματος είναι ο Ελληνοαμερικανός Ρίνς (Ηρακλής) Πράιμπους.

Ωστόσο εκείνο που μας έκανε να αλλάξουμε γνώμη και να αποφασίσουμε να υποστηρίξουμε την υποψηφιότητα του Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας παράλληλα τ6ους Ελληνοαμερικανούς ψηφοφόρους να πράξουν το ίδιο, είναι η απαράδεκτη στοχοποίηση εκ μέρους το Μιτ Ρόμνεϊ της Ελλάδας, σε προεκλογικές ομιλίες, στις τηλεμαχίες του με τον Ομπάμα και σε διαφημιστικά του σποτ.

Η αναφορά του Μιτ Ρόμνεϊ ότι «η Αμερική οδεύει στο ίδιο δρόμο με την Ελλάδα», που έχει επανειλημμένα κάνει ο Μιτ Ρόμνεϊ έχει τις ίδιες ανθελληνικές και ρατσιστικές ρίζες που είχε η αναγνώριση εκ μέρους του προέδρου Μπους των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» (3-4 μέρες μετά τις προεδρικές εκλογές του 2004) ή οι απαράδεκτες πιέσεις που ασκήθηκαν από τον Λευκό Οίκο του Μπους προς την Κύπρο να δεχθεί το διχοτομικό σχέδιο Ανάν.

Χωρίς να συμφωνούμε με την πορεία που ακολούθησε η Ελλάδα για πολλές δεκαετίες φτάνοντας τελικά στη χρεοκοπία (με τη μορφή που έφτασε), το να βαφτίζεται αυτό «ελληνικός δρόμος» είναι άδικα επικριτικό προς τους Ελληνες και δη τους Ελληνοαμερικανούς, οι οποίοι γίνονται δέκτες κακόβουλων σχολίων στην αμερικανική κοινωνία.

Η φούσκα των ακινήτων στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία, τα «εξωτικά» τραπεζικά προϊόντα που κατασκεύασαν οι αμερικανικές τράπεζες με εγγυήσεις ακίνητα που άξιζαν το 1/10 μετά την κρίση, το τεράστιο αμερικανικό χρέος που «φούσκωσε» στην οκταετία του Τζορτζ Μπους, ήταν οι λόγοι που προκάλεσαν την διεθνή οικονομική κρίση. Χωρίς αυτή το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν εύκολο και διαχειρίσιμο.

Η ανθελληνική αυτή εμμονή του Μιτ Ρόμνεϊ μας προκαλεί ανησυχίες, ότι αν εκλεγεί πρόεδρος, ακολουθώντας το παράδειγμα Ρεπουμπλικανών βουλευτών και γερουσιαστών θα προκαλέσει προβλήματα στην Ελλάδα, ασκώντας πιέσεις μέσω του ΔΝΤ (όπου οι ΗΠΑ έχουν τις περισσότερες ψήφους) για διακοπή της δανειοδότησής. Και βέβαια είναι άγνωστο τι θα κάνει για το κυπριακό και τα υπόλοιπα εθνικά μας θέματα.

Για τους λόγους αυτούς, θα είναι επιζήμιο για την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και την Ελλάδα αν εκλεγεί ο Μιτ Ρόμνεϊ.

Κρίνοντας την πολιτική που ακολούθησε στην τετραετία της προεδρίας του ο Ομπάμα, έχουμε να επισημάνουμε:

- Δεν μας ικανοποιεί ότι αναβάθμισε σε καθοριστικό εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή και τον μουσουλμανικό κόσμο την Τουρκία, παρά τις παλινωδίες της Αγκυρας στην αντιμετώπιση του Ιράν, στην εχθρότητα έναντι του Ισραήλ

- Στο ότι η τουρκική ηγεσία συνεχίζει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικών ελευθεριών (συμπεριλαμβανομένης της Χάλκης και του Πατριαρχείου), την αδιαλλαξία στο κυπριακό, τις απειλές σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου.

- Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση Ομπάμα δεν κινήθηκε εχθρικά σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου (όπως είχε κάνει η κυβέρνηση Μπους) ούτε άσκησε σε βάρος τους πιέσεις. Η ουδετερότητα αυτή βοήθησε θετικά τους χειρισμούς των δύο κυβερνήσεων.

- Μας δυσαρεστεί το γεγονός ότι αφαιρέθηκε η αναφορά στο κυπριακό από το προεκλογικό πρόγραμμα του Δημοκρατικού Κόμματος (τη διατήρησε το Ρεπουμπλικανικό).

- Μας δυσαρεστεί το γεγονός ότι – όπως κι ο Ρόμνεϊ – για πρώτη φορά δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος αρνήθηκε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση έναντι της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Πρόκειται για ανησυχητικό φαινόμενο, για το οποίο ωστόσο φταίει σε πολύ μεγάλο βαθμό και η ηγεσία της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Μας είναι αδιανόητο πως δεν κατορθώσαμε, σε μία τόσο αμφίρροπη αναμέτρηση, να εξασφαλίσουμε δεσμεύσεις από τους δύο προεδρικούς υποψηφίους. Αραγε, στην επόμενη συνάντηση με τον Ομπάμα, τον Ρόμνεϊ, τον Τζο Μπάιντεν ή τον Ρινς Πράιμπους, θα τολμήσουν οι ηγέτες της Ομογένειας να τους πουν κατάμουτρα πως στο μέλλον δεν έχει σεντ από την Ομογένεια;

- Ιδιαίτερη δυσαρέσκεια μας προκαλεί το ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν βοήθησε ουσιαστικά τον ελληνικό λαό στη διάρκεια της κρίσης. Μπορούσε με προεδρικό διάταγμα να αυξηθεί ο αριθμός του μεριδίου των ελλήνων υπηκόων που μεταναστεύουν τις ΗΠΑ (ανάλογα γίνονται για χώρες με σοβαρά προβλήματα). Θα μπορούσε να γίνει αρχή με την κλήρωση των πρασίνων καρτών, όπου πέρυσι μόλις 66 Ελληνες πήραν κάρτα, έναντι 1.600 Γερμανών, 900 Βουλγάρων κ.α. Θα μπορούσε επίσης να τεθεί στον προϋπολογισμό της USAID κονδύλι για ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα. Ο εκδότης της εφημερίδας μας έστειλε επιστολή στον πρόεδρο Ομπάμα με αυτές τις εισηγήσεις. Δυστυχώς, δεν λάβαμε ούτε καν την τυπική απάντηση επιβεβαίωσης ότι παρελήφθη. Ωστόσο και στο θέμα αυτό, τεράστιες είναι οι ευθύνες της ηγεσίας της κοινότητάς μας κι αυτών που κάνουν λόμπι στην Ουάσιγκτον. Με πρώτη την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και δεύτερο το Συντονιστή του λόμπι Αντι Μανάτο.

Οι εκλογές αυτές, με δεδομένες τις αδυναμίες της ηγεσίας της Ομογένειας, είναι πριν καν γνωρίζουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, ήττα για την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα. Αν όμως εκλεγεί ο Μιτ Ρόμνεϊ θα είναι συντριβή. Γι’ αυτό παρά τις επιφυλάξεις μας, η Greek News σας καλεί να δώσετε στις 6 Νοεμβρίου την ψήφο σας στον Μπαράκ Ομπάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: