16.11.12

Σειρήνες πολέμου ηχούν στη Μέση Ανατολή...

Σε ετοιμότητα βρίσκεται το Ισραήλ προκειμένου να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τη χθεσινή εκτόξευση ρουκετών στο Τελ Αβίβ, για πρώτη φορά από το 1991.
Προς το παρόν, ανακοίνωσε ότι...
προχωρεί σε τρίωρη κατάπαυση του πυρός, ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Αιγύπτιου πρωθυπουργού στη Λωρίδα της Γάζας.

Από χθες το βράδυ, συνεχίζονται πάντως με αμείωτη ένταση οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου κάνουν λόγο για περισσότερες από 130 αεροπορικές επιδρομές, πολλές εκ των οποίων στην πόλη της Γάζας.

Από τους βοβραρδισμούς καταστράφηκε ένα διοικητικό κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών, που χρησίμευε κυρίως για την ανανέωση διαβατηρίων, στη συνοικία Τελ αλ-Χάουα.

Χθες, ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπάρακ ενέκρινε την ανάκληση έως και 30.000 εφέδρων που μπορούν να κινητοποιηθούν ανά πάσα στιγμή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

«Προσπαθούμε να επεκτείνουμε την εκστρατεία στη Γάζα», δήλωσε στην ισραηλινή τηλεόραση ο στρατηγός Γιοάβ Μορντεχάι.

Μέχρι στιγμής από τη νέα έξαρση βίας, έχουν χάσει τη ζωή τους 19 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, και 235 έχουν τραυματισθεί. Τρείς ισραηλινοί πέθαναν χθες όταν ρουκέτες έπληξαν συγκρότημα διαμερισμάτων.

Σε διαμεσολαβητικό ρόλο ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου

Στη Λωρίδα της Γάζας μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου, Χισχάμ Καντίλ, σε μια προσπάθεια διαμεσολάβησης για κατάπαυση του πυρός, αλλά και σε μια προφανή επίδειξη αλληλεγγύης προς τους μαχητές της Χαμάς, όπως επισημαίνει το Reuters.

O αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι που αποκαλείται από τη Χαμάς «προστάτης», αντιμετωπίζει ισχυρή εσωτερική πίεση να δράσει δυναμικά.

Ήδη, χθες καταδίκασε τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και προειδοποίησε το Τελ Αβίβ για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία έφερε στην εξουσία τον Μόρσι μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, απηύθυνε κάλεσμα για την «Ημέρα της οργής», σήμερα, σε αραβικές πρωτεύουσες. Σημειώνεται, ότι η Αδελφότητα θεωρείται πνευματικός καθοδηγητής της Χαμάς.

Η αναζωπύρωση της σύγκρουσης ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ θα είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία για τον Μόρσι, ο οποίος αναλαμβάνοντας τη προεδρία της Αιγύπτου είχε δηλώσει ότι θα τηρήσει όλες τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις η μεγαλύτερη των οποίων είναι η συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ του 1979, την οπο

Πηγές:ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: