14.11.12

Οι εκπομπές μαγειρικής μάς παχαίνουν...


«Προσέχετε το βάρος σας; Τότε καλά θα κάνετε να αποφεύγετε να παρακολουθείτε εκπομπές μαγειρικής», προειδοποιούν επιστήμονες. Κι αυτό διότι όπως φάνηκε μετά από έρευνα, όχι απλώς μας προκαλούν να «τσιμπολογάμε» εκείνη τη στιγμή, αλλά μπορούν να...
αλλάξουν, προς το χειρότερο, και τις διατροφικές συνήθειες κάποιου.

Όπως επισημαίνουν, αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και στις περιπτώσεις που η συνταγή που προτείνει ο σεφ ή ο παρουσιαστής είναι υγιεινή, ισορροπημένη και χαμηλής θερμιδικής αξίας.

Επιπλέον, είναι πιο πιθανό τη στιγμή που παρακολουθούν την εκπομπή μαγειρικής να τρώνε πρόχειρο φαγητό επειδή τους έχει «ανοίξει» η όρεξη από την ωραία παρουσίαση.

Το αντίθετο συμβαίνει όταν παρακολουθούν κάποιο ντοκιμαντέρ με περιεχόμενο από τη φύση.

Στο πλαίσιο της μελέτης αμερικανοί ψυχολόγοι ζήτησαν από 80 ενήλικους να τους πουν πως αισθάνονται σε σχέση με την όρεξή τους. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η πρώτη παρακολουθούσε εκπομπές μαγειρικής και η δεύτερη ντοκιμαντέρ.

Επιπλέον, σε όλους τους συμμετέχοντες σέρβιραν από τρία πιάτα, το πρώτο με γλυκά σοκολάτας, το δεύτερο τυράκια και το τρίτο με ωμά καρότα. Όλα τα υλικά είχα ζυγιστεί.

Όπως καταγράφηκε, όσοι παρακολουθούσαν πρόγραμμα μαγειρικής είχαν καταναλώσει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες σοκολατένιων γλυκών και τυριών από όσους έβλεπαν ντοκιμαντέρ, οι οποίοι έτρωγαν τα καρότα.

«Παρακολουθώντας εκπομπές μαγειρικής προάγεται η υπερβολική κατανάλωση τροφής και η παχυσαρκία», αναφέρετε στο επιστημονικό δημοσίευμα της η επιθεώρηση journal Appetite.

Δεν υπάρχουν σχόλια: