4.11.12

"Ολέθριο λάθος η πτώση της κυβέρνησης συνεργασίας"...



Τελεσίγραφο για ψήφιση των μέτρων με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα άρει κάθε αβεβαιότητα, στέλνει στην Αθήνα η Ευρωζώνη. Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά θα είναι ένα ολέθριο σενάριο χωρίς... επιστροφή και υποστηρίζουν ότι εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, αμέσως μετά θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για ταχεία προώθηση του κυβερνητικού έργου.
Η εύθραυστη συνοχή της κυβέρνησης, που αδυνατεί -υπό τις πιέσεις συντεχνιών- να «περάσει» τροπολογίες από τη Βουλή για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, προκαλεί πονοκέφαλο στους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι ζητούν επιτακτικά γενναία δείγματα γραφής από την Ελλάδα. Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά θα είναι «ολέθριο σενάριο χωρίς επιστροφή» και υποστηρίζουν ότι εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, αμέσως μετά θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για την ταχεία προώθηση του κυβερνητικού έργου, με ενεργό συμμετοχή -με πολιτικά πρόσωπα- των κομμάτων που θα συνθέτουν την κυβέρνηση.

Επιδείνωση του κλίματος
Χωρίς να το δηλώνουν επισήμως, εκτιμούν ότι ένας ανασχηματισμός με «όσους θέλουν να προχωρήσουν» είναι αναγκαίος ώστε τα κυβερνητικά πολιτικά κόμματα να τεθούν προ των ευθυνών τους, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και δισταγμούς για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, που είχε ως αποτέλεσμα να ανατρέψει τους αρχικούς -θετικούς για τη χώρα μας- σχεδιασμούς του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για επίσπευση της απόφασης σχετικά με την εκταμίευση της δόσης, έχει οδηγήσει σε επιδείνωση του κλίματος σε βάρος της Ελλάδας.
Η Ευρωζώνη «βάζει τις τελευταίες πινελιές» σε σχέδιο χορήγησης δανείου προς την Ελλάδα, περί τα 10 δισ. ευρώ, που θα αποσκοπεί στην επαναγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.
Η Ευρωζώνη «βάζει τις τελευταίες πινελιές» σε σχέδιο χορήγησης δανείου προς την Ελλάδα, περί τα 10 δισ. ευρώ, που θα αποσκοπεί στην επαναγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Οι κοινοτικές πρωτεύουσες παρακολουθούν με έντονη ανησυχία το πολιτικό θρίλερ που διαδραματίζεται στην Αθήνα και διαμηνύουν ότι οι εκκρεμότητες με την τρόικα θα πρέπει να κλείσουν τάχιστα. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά κοινοτικού παράγοντα, ο οποίος εμπλέκεται στις διαβουλεύσεις μεταξύ της τρόικας και της Ελλάδας και υπογραμμίζει ότι η Ευρωζώνη δεν είναι έτοιμη για το αρνητικό σενάριο να μην υιοθετήσει η ελληνική Βουλή τα μέτρα. Γι' αυτόν τον λόγο οι Βρυξέλλες στηρίζουν απόλυτα την κυβέρνηση, αλλά διαπιστώνουν ότι το ρήγμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων που όλο και βαθαίνει έχει δημιουργήσει ένα ρευστό πολιτικό τοπίο που δεν συμβάλλει στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς.

Με αυτά τα δεδομένα και εν όψει της ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου την ερχόμενη Τετάρτη, η Ευρωζώνη κορυφώνει τις πιέσεις προς τα τρία πολιτικά κόμματα που συνθέτουν την κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφαση-ανάσα για την Ελλάδα στην «οριακή» ημερομηνία της 12ης Νοεμβρίου εξαρτάται από την ίδια την Ελλάδα.

«Η έκφραση της έμπρακτης αλληλεγγύης είναι διπλής κατεύθυνσης, από την Ελλάδα κατ' αρχήν που πρέπει να πράξει τα δέοντα και από την Ευρωζώνη που δηλώνει έτοιμη για στήριξη υπό την προϋπόθεση της τήρησης των συμφωνηθέντων», δηλώνουν στην έδρα της Κομισιόν.

Δραματικοί τόνοι
Οι τόνοι στις κοινοτικές πρωτεύουσες σχετικά με το επόμενο δεκαήμερο είναι πλέον δραματικοί και είναι ενδεικτική η προτροπή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ζήτησε να αποφεύγονται αισιόδοξες δηλώσεις από τους Ευρωπαίους ομολόγους του και εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν θα είναι εγκαίρως έτοιμη η έκθεση της τρόικας, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την καταβολή της δόσης.

Οι ανησυχίες των κοινοτικών πρωτευουσών πηγάζουν από τις ισορροπίες τρόμου που διαμορφώνονται στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων του κυβερνητικού συνασπισμού για να υπάρξει απαιτούμενη πλειοψηφία στις κρίσιμες ψηφοφορίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι πηγή της Ευρωζώνης εξέφραζε απορία για το παράδοξο γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ προτίθεται μεν να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό που περιλαμβάνει τα σκληρά και επώδυνα μέτρα, αλλά όχι και το πολυνομοσχέδιο.

Βρυξέλλες: Βαγγέλης Δεμίρης

ΜΕΤΑ ΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ» ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Η τελική λύση με επιμήκυνση και επαναγορά χρέους

Από κοινοτικής πλευράς η τελευταία τηλεδιάσκεψη της Ευρωζώνης ήταν καταλυτική για τη δρομολόγηση της λύσης που προωθείται για τη διάσωση της χώρας. Παρά τις μεγάλες διαφωνίες με το ΔΝΤ, που εξακολουθεί να πιέζει για «κούρεμα» του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, καταλήξει στη συνταγή στήριξης της Ελλάδας.

Καταρχήν έχουν συμφωνήσει ότι το κόστος από την επιμήκυνση που θα δοθεί στην Ελλάδα για την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ανέρχεται σε 30 δισ. ευρώ. Η κάλυψη αυτού του χρηματοδοτικού κενού θα προέλθει από τη χρονική παράταση της αποπληρωμής των διμερών δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και από τη νέα μείωση των επιτοκίων αυτών των δανείων.

Στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ότι οι ρυθμίσεις αυτές συνιστούν ουσιαστικά κάποιας μορφής νέα αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία όμως πολιτικά δεν δημιουργεί προβλήματα στους 16 του ευρώ.

«Πινελιές»
Παράλληλα, η Ευρωζώνη «βάζει τις τελευταίες πινελιές» σε σχέδιο χορήγησης δανείου προς την Ελλάδα, περί τα 10 δισ. ευρώ, που θα αποσκοπεί στην επαναγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, τα οποία σήμερα διατίθενται περίπου στο ένα τέταρτο της αξίας τους.

Αυτό που επεξεργάζονται τις τελευταίες ημέρες εμπειρογνώμονες της Κομισιόν και της ΕΚΤ είναι οι επιπτώσεις από την ανακοίνωση αυτού του μέτρου, το οποίο μόλις δημοσιοποιηθεί εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της αξίας των ελληνικών ομολόγων. Εκφράζεται πάντως αισιοδοξία για επιτυχή εφαρμογή του μέτρου.

Αγκάθι στην επίτευξη συνολικής λύσης για την Ελλάδα παραμένει η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Ευρωζώνη και ΔΝΤ συμφωνούν πλέον ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι ανεκπλήρωτος ο στόχος που είχε τεθεί με το δεύτερο πρόγραμμα για μείωσή του στα επίπεδα του 120% το 2020.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές του Ατλαντικού εξακολουθούν να διαφωνούν για την επίλυση του ζητήματος.

Αντιδράσεις
Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η λύση περνά από το άμεσο κούρεμα των διμερών δανείων που χορήγησε η Ευρωζώνη στην Ελλάδα με το πρώτο μνημόνιο.

Στις κοινοτικές πρωτεύουσες η λύση του κουρέματος συναντά σφοδρές αντιδράσεις από την κοινή γνώμη για «νέα αιμοδοσία» της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους φορολογουμένους.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: