29.11.12

«Όχι» της Βουλής σε Εξεταστική για το μνημόνιο...

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την είσοδο της χώρας στο πρώτο μνημόνιο.
Απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ...
σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την είσοδο της χώρας στο πρώτο μνημόνιο. Από τους 286 βουλευτές που ψήφισαν 167 είπαν όχι και 119 ναι. Η συζήτηση επί της πρότασης έγινε σε υψηλούς τόνους στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αλ. Τσίπρας: Διαρκές έγκλημα σε βάρος του λαού

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας «διαρκές και συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού» τη διαχείριση της κρίσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής γιατί θεωρεί χρέος του να κάνει αυτό που η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί, να αναζητήσουμε δηλαδή πως μια κρίση χρέους μετατράπηκε σε εθνική τραγωδία, είπε ο κ. Τσίπρας και έστρεψε τα βέλη του κατά της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

«Ο κ. Σαμαράς, αν και προεκλογικά έλεγε μια και μόνη εξεταστική, σήμερα πηγαίνει στην άποψη καμία και ποτέ» είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε επίσης με δριμύτητα κατά του ΠΑΣΟΚ: «Οι πρώτοι που θα έπρεπε να ζητάτε εξεταστική, είστε εσείς κύριοι του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Παπακωνσταντίνου. Να μας απαντήσει ο Παπακωνσταντίνου για την εκτίναξη του ελλείμματος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

«Δεν έχετε το σθένος να υπερασπιστείτε τις πολιτικές σας επιλογές και αυτό αποτελεί ένδειξη ενοχής», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι σήμερα «υπάρχει και τρίτος στο κάδρο της συγκάλυψης» και αυτός, όπως είπε, είναι η ΔΗΜΑΡ. «Μας λέτε ότι δεν συμφωνείτε με τη λογική του Μνημονίου αλλά είστε αναγκασμένοι να προσχωρήσετε σε αυτήν τη λογική και τα ίδια λένε και οι συνάδελφοι της ΔΗΜΑΡ. Όμως αρνείστε να εξετάσουμε τις ευθύνες για να αποφύγετε την κρίση για τις σημερινές σας επιλογές και ευθύνες», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας ανέγνωσε μάλιστα απόσπασμα ομιλίας του κ. Κουβέλη κατά τη συζήτηση πρότασης εξεταστικής επιτροπής για τα ομόλογα, κατά την οποία είχε αναφέρει ότι μπορεί να γίνεται παράλληλα έρευνα από τη Βουλή και από τη Δικαιοσύνη. Η θέση αυτή, όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη θέση που διατύπωσε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης σήμερα.

«Είναι η ΔΗΜΑΡ της ευθύνης που φέρει ακεραία την ευθύνη» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις που σήμερα αρνούνται την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να προσέξουν διότι, αν καταφέρουν να ακυρώσουν την προσπάθεια αναζήτησης της αλήθειας, δεν θα καταφέρουν να διατηρήσουν τη θέση τους στην υπόληψη του ελληνικού λαού. «Μπορεί οι υπεύθυνοι να μην καθίσουν στο εδώλιο της δικαιοσύνης, αλλά θα καθίσουν στο περιθώριο της ιστορίας» είπε.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Eurogroup, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι αυτή η απόφαση συμβιβασμού ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ βρίσκεται στον αέρα. «Αλλά και από αυτόν τον συμβιβασμό ακόμη απουσιάζατε επιδεικτικά. Δεν σας ρώτησαν καν και σας έβγαλαν έξω από τραπέζι τις κρίσιμες ώρες. Και εσείς γυρίσατε θριαμβολογώντας, χωρίς να έχετε αποκομίσει καμία εμπειρία από τότε που επέστρεφε θριαμβολογώντας και ο κ. Παπανδρέου και κάθε φορά μας έλεγε ότι σώθηκε η χώρα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προβλέποντας ότι σύντομα αυτή η θριαμβολογία θα γυρίσει μπούμεραγκ.

«Αυτή η στάση σας είναι επικίνδυνη γιατί στερεί τη χώρα από δυνατότητες διαπραγμάτευσης», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε τι θα πει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό, στις 13 Δεκεμβρίου, και αν αποτύχει το πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων. Εκτίμησε ακόμη πως η διαγραφή του χρέους είναι αναπόφευκτη και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως απλά δίνει στην κ. Μέρκελ χρόνο και γίνεται χειροκροτητής της»....

Δεν υπάρχουν σχόλια: