12.11.12

Δημοτικά αγροτεμάχια σε ανέργους...


Προσανατολίζεται να παραχωρήσει η Δημοτική Αρχή Βόλου...
Δημοτικά αγροτεμάχια ή κτήματα σε ακτήμονες αγρότες ή σε άνεργους και άπορους συμπολίτες προσανατολίζεται να προσφέρει η Δημοτική Αρχή Βόλου μετά την πρώτη φάση καταγραφής της δημοτικής της περιουσίας.
 Ήδη το ..
.θέμα της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας επανέρχεται στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς έρχεται προς έγκριση η μελέτη που εκπόνησε η Αναπτυξιακή Εταιρία του Δήμου Βόλου.

Δεν αποκλείεται για το θέμα να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες από το Δήμαρχο Βόλου, αν και όπως όλα δείχνουν υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα με την πλήρη καταγραφής της αγροτικής γης που έχει στην κυριότητά του ο ενιαίος πλέον Δήμος Βόλου, κάτι που περιορίζει τις δυνατότητες για μία πλήρη και άμεση παρέμβαση στο συγκεκριμένο σκοπό, που όταν υλοποιηθεί θα έχει πολλαπλή στόχευση.

Να κρατήσει κάποιους νέους στις περιοχές τους, να τους προσφέρει το μέσο να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία και επιπλέον να ξαναζωντανέψει η αγροτική παραγωγή και η ύπαιθρος της περιοχής μας που έχει εγκαταλειφθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που μας είπε ο τοπικός Αντιδήμαρχος Αγριάς και Αρτέμιδας Νίκος Στόικος. Καθημερινά, όπως λέει, έρχονται άνεργοι και άποροι που μας ζητούν κάποιο αγροτεμάχιο του Δήμου προκειμένου να το καλλιεργήσουν. Άνθρωποι που, όπως προσθέτει ο κ. Στόικος, είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι και οι οποίοι δεν έχουν κανένα εισόδημα.

Σύμφωνα με τον τοπικό Αντιδήμαρχο Αγριάς και Αρτέμιδας στη δική του δημοτική ενότητα μόνον υπάρχουν περίπου σαράντα αγροτεμάχια που ανήκουν στην κυριότητα του Δήμου και τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν σε άνεργους ή σε ακτήμονες αγρότες. Τα μισά από αυτά, όπως λέει ο κ. Στόικος, είναι στην περιοχή του Αγίου Λαυρεντίου, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στον Άγιο Βλάσιο, στην Αγριά κ.α. Ορισμένα από αυτά είναι μισθωμένα, αλλά το τίμημα που εισπράττει ο Δήμος είναι ελάχιστο, όπως λέει.

Είναι μία ενδιαφέρουσα πρόταση σημειώνει από την πλευρά του και ο τοπικός Αντιδήμαρχος Ιωλκού - Πορταριάς και Μακρινίτσας Γιάννης Γκουντέλιας, που όπως λέει στην περιοχή του ο ενιαίος Δήμος διαθέτει ένα πολύ μεγάλο αγροτεμάχιο 300 στρεμμάτων που βρίσκεται στην περιοχή των Μελισσιατίκων και το οποίο περιήλθε στον ενιαίο Δήμο Βόλου από τον πρώην Δήμο Πορταριάς.

Η έκταση, όπως προσθέτει ο κ. Γκουντέλιας, διαθέτει 800 ελαιόδεντρα και θα μπορούσε να δοθεί για καλλιέργεια σε αρκετούς άνεργους Βολιώτες που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Μάλιστα, όπως λέει ο Αντιδήμαρχος Ιωλκού - Πορταριάς, στην περιοχή του έχει πολλά αγροτεμάχια η Εκκλησία, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε επίσης να επανεξετάσει σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου το ζήτημα της αξιοποίησης της αγροτικής γης.


Η μελέτη δίνει τη δυνατότητα στο Δήμο να αξιοποιήσει την περιουσία του για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας κ. Δημήτρης Δερβένης, καθώς όπως προσθέτει η αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων με ταυτόχρονη στόχευση στην αγροτική παραγωγή, μπορεί να δώσει λύσεις σε βασικά ζητήματα.

Οι σκέψεις, όπως σημειώνει, επικεντρώνονται στο να δοθεί σε ανέργους φθηνή αγροτική γη, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν τις αγροτικές τους επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για τα ενοίκια που ήδη εισπράττει ο Δήμος από ελαιοπερίβολα και αγροτεμάχια. Τα προϊόντα που παράγονται από τις εκμεταλλεύσιμες εκτάσεις θα μπορούσαν να διοχετευθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, στα ΚΑΠΗ και σε άλλες δομές.

Η μελέτη

Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Βόλου η οποία εισάγεται, όπως προαναφέρθηκε, προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο αυριανό Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, όπου θα έλθει προς συζήτηση και λήψη απόφασης η μελέτη που έκανε η Αναπτυξιακή Εταιρία του Δήμου Βόλου.

Μετά την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας και τη δημιουργία βάσης δεδομένων ο Δήμος εκτιμά ότι μπορούν να προχωρήσουν δράσεις κοινωνικής προσφοράς, ιδιόχρησης και επενδύσεων. Ο ενιαίος Δήμος Βόλου διαθέτει 1.200 ακίνητα εκ των οποίων τα 170 μπορούν να αξιοποιηθούν για ίδιες επενδύσεις ή από ιδιώτες, ενώ 15 εκτάσεις αποτελούν και τα μεγάλα «φιλέτα».

Η δεύτερη κατεύθυνση αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δήμου Βόλου είναι αυτή της ιδιόχρησης και αξιοποίησης των κτηρίων του, καθώς στο «περιουσιολόγιο» του Δήμου συμπεριλαμβάνονται και πολλά κτίρια στα οποία θα μπορούσαν να μεταφερθούν υπηρεσίες για τη στέγαση των οποίων σήμερα καταβάλλεται ενοίκιο, όπως τα ΚΕΠ. Επίσης με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να λυθεί κι το θέμα της στέγασης ορισμένων νηπιαγωγείων. Στα συγκεκριμένα κτήρια ο Δήμος θα μπορούσε να προχωρήσει σε επενδύσεις με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Η τρίτη κατεύθυνση αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας είναι οι συμπράξεις με ιδιώτες και στη μελέτη εμφανίζονται δεκαπέντε ακίνητα τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν....
ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα


Δεν υπάρχουν σχόλια: