1.11.12

“Δεν υπάρχουν Έλληνες ανάμεσα στα θύματα του τυφώνα”...


By Μαρίνα Δρίτσα
Οι δηλώσεις ομογενών από τις πληγείσες περιοχές είναι καθηστυχαστικές όσον αφορά τα θύματα των βορειοανατολικών πολιτειών που χτυπήθηκαν το βράδυ της Τρίτης.

Χιλιάδες ομογενείς, όμως, ανάμεσα στα εκατομμύρια των πολιτών, μετρούν τις..
. υλικές ζημιές που υπέστησαν σε σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα από πλημμύρες, πανίσχυρους ανέμους, πτώσεις δέντρων και διακοπές ηλεκτρισμού.

Για αρκετές ώρες, πολλά άτομα ελληνικής καταγωγής δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Επίσης, ορισμένοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις οικίες και τα διαμερίσματά τους, αναζητώντας ασφαλέστερους χώρους.

Σε γειτονιές όπου ζει μεγάλος αριθμός Ελλήνων στη Νέα Υόρκη, όπως στην Αστόρια, το Φλάσινγκ και το Μπρούκλιν, εκτός από διακοπές ρεύματος και πτώσεις δέντρων, δεν υπήρξαν μεγάλες καταστροφές, όπως σε παράκτιες περιοχές.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε και για μεγάλες καταστροφές σε ελληνικές εκκλησίες, σχολεία και κοινοτικά κέντρα της μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης, αλλά εκτιμάται ότι στο Νιου Τζέρσεϊ οι ζημιές θα είναι πολύ μεγαλύτερες για την ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Πάντως, μεγάλη θεωρείται και η οικολογική καταστροφή, ενώ εκατομμύρια νοικοκυριά σε Νέα Υόρκη και Νιου Τζέρσεϊ εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρισμό και το συγκοινωνιακό δίκτυο παρέλυσε, ίσως να είναι εκτός λειτουργίας για αρκετές ημέρες.

Οι εικόνες είναι πρωτοφανείς, με πλημμυρισμένες γειτονιές, ανάμεσά τους η Γουόλ Στριτ, καθώς και σήραγγες, υπόγειοι σταθμοί του μετρό, παρασυρμένα αυτοκίνητα στους δρόμους, εγκλωβισμένοι πολίτες, διασωστικές επιχειρήσεις του στρατού, φωτιές και ζημιές, που, υπολογίζεται ότι θα είναι δεκάδες δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις.
(πηγή : ana-mpa)

Δεν υπάρχουν σχόλια: