28.11.12

Ενστάσεις Κουβέλη ...



Τις πρώτες του ενστάσεις για την κυβερνητική πολιτική διατύπωσε από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς ο Φώτης Κουβέλης στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στα φορολογικά, ζήτησε να... δουν με μεγαλύτερη έγνοια τα χαμηλότερα κλιμάκια, είτε αφορούν σε γαιοκτησία, είτε σε οικογενειακά εισοδήματα κλπ. Φορολογικά αντισταθμίσματα ζήτησε να εξευρεθούν για περιπτώσεις ομολογιούχων που χρήζουν αποκατάστασης, ενώ τόνισε επιτακτικά την ανάγκη λήψης άμεσα μέτρων ανακούφισης για τους δανειολήπτες.

Την ίδια ώρα, έντονες ήταν οι ανησυχίες- αν και κοινές μεταξύ των κομμάτων - ως προς το μείζον ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπου υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες και πολλά ερωτήματα, για τα οποία δεν είχε πλήρη εικόνα ακόμα ούτε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας που συμμετείχε για μία ώρα περίπου στην σύσκεψη ενημερώνοντας σε καλό κλίμα τους αρχηγούς για τα αποτελέσματα του Eurogroup.

Για παράδειγμα ετέθησαν ζητήματα για το τι θα κάνουν οι τράπεζες, πώς θα αγοράσουν ομόλογα (τα οποία πάντως είτε κατέχουν ελληνικές είτε ξένες τράπεζες, θα αγοραστούν πολύ φθηνά από το ελληνικό Δημόσιο, περίπου στο ένα τρίτο της τιμής τους).

Κατά τα λοιπά, οι τρεις αρχηγοί αξιολόγησαν πολύ θετικά τις δηλώσεις Σόιμπλε για νέες θετικές ρυθμίσεις για την Ελλάδα στην πορεία προς τις γερμανικές εκλογές, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο νέου κουρέματος του χρέους.

Σύμφωνα τέλος με πηγές της Αγίου Κωνσταντίνου, δεν έγινε καμία συζήτηση για τυχόν ανασχηματισμό, ούτε καν για την συγκρότηση της επιτροπής συντονισμού της κυβέρνησης που έχει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα προαναγγελθεί. Οι τρεις άνδρες αντίθετα, προγραμμάτισαν νέα σύσκεψή τους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αυτή την φορά για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα για το Ιράν, τη Συρία, την Μέση Ανατολή και την Τουρκία.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: