13.11.12

Πλήρωσε ο Τσίπρας το ειδικό τέλος ακινήτων; ...

Η υπηρεσία Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας δεν είναι δυνατό να γνωρίζει ούτε το χρηματικό ποσό που αναλογεί στο ειδικό τέλος ακινήτων του κ. Τσίπρα, ούτε αν το πλήρωσε, ούτε και αν ... κατέθεσε το αντίστοιχο ποσό στο ΚΕΘΕΑ, όπως κατά δήλωσή του θα έπραττε, απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, μετά από ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης επικαλείτο παλαιότερη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία θα εξέφραζε την έμπρακτη αλληλεγγύη του στο κίνημα «Δεν έχω να πληρώσω», με το να μην πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων, αλλά θα το κατέθετε στο ΚΕΘΕΑ, που υπέστη μείωση της χρηματοδότησής του.

Προς απάντηση της ερώτησης, από τη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων- Τμήμα ΦΜΑΠ και με υπογραφή Μαυραγάνη, απεστάλη στη Βουλή έγγραφο, με το οποίο επισημαίνεται ότι η επιβολή του ειδικού τέλους στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα με οικιστική ή εμπορική χρήση επιλέχθηκε, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2011, με κριτήριο την καθολικότητα, την αναλογικότητα και την προσφορότητα (δηλαδή, τη δυνατότητα ταχείας είσπραξης εσόδων).

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το τέλος αυτό συνεισπράττεται από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και ότι, αν αυτό δεν καταβληθεί τέσσερις μήνες μετά τη λήξη της πληρωμής της πρώτης δόσης, αποστέλλεται κατάσταση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και, μέσω αυτής βεβαιώνεται το οφειλόμενο τέλος και οι αρμόδιες ΔΟΥ μεριμνούν για την είσπραξή του.

«Κατόπιν των ανωτέρω, η υπηρεσία μας δεν είναι δυνατό να γνωρίζει το χρηματικό ποσό που αναλογεί στο ειδικό τέλος ακινήτων του κ. Τσίπρα και, συνακόλουθα, ούτε εάν το ανάλογο ποσό δεν πληρώθηκε, αλλά κατατέθηκε στο ΚΕΘΕΑ» δηλώνει ο υφυπουργός Οικονομικών, αφού, όπως σημειώνει, «το ειδικό τέλος που αναλογεί σε κάθε ακίνητο συνδέεται με τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ ή των εναλλακτικών προμηθευτών, η οποία δεν είναι καταχωρημένη υποχρεωτικά στο όνομα του κυρίου ή του επικαρπωτή του ακινήτου, αλλά μπορεί να είναι καταχωρημένη στο όνομα πρώην ιδιοκτήτη, μισθωτή, αποβιώσαντος κλπ».

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: