29.11.12

Τη δημιουργία ανεξάρτητου οργάνου που θα ελέγχει τον Τύπο πρότεινε η επιτροπή Λέβεσον...

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η επιτροπή Λέβεσον, η οποία είχε συσταθεί στη Βρετανία μετά το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που είχε ξεσπάσει το 2011 πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου, ανεξάρτητου, αυτορυθμιζόμενου οργάνου που θα ελέγχει τον Τύπο. Η επιτροπή τόνισε, επίσης, ότι...
η ανεξάρτητη ρύθμιση του Τύπου θα πρέπει να γίνει εντός ενός νομοθετικού πλαισίου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού.

«Αυτό που προτείνεται εδώ είναι η ανεξάρτητη ρύθμιση του Τύπου, που θα οργανώνεται από τον Τύπο, όμως θα περιλαμβάνεται σε ένα νομοθετικό πλαίσιο ώστε να διασφαλίζεται ότι θα διατηρείται η ανεξαρτησία και η αποτελεσματικότητά του» δήλωσε ο δικαστής Μπράιαν Λέβεσον, που προΐσταται της επιτροπής.

Ο δικαστής Λέβεσον επεσήμανε ότι πρόθεσή του δεν είναι να τερματίσει τρεις αιώνες ελευθερίας του Τύπου.

Καταδίκασε, ωστόσο, την κάποιες φορές «σκανδαλώδη» συμπεριφορά του Τύπου, λέγοντας ότι «προκάλεσε χάος στις ζωές αθώων ανθρώπων».

«Ήταν πάρα πολλές οι φορές που κάποια όργανα του Τύπου, αναζητώντας ένα καλό θέμα, έδρασαν σαν να μην υπήρχε ο κώδικας δεοντολογίας των μέσων ενημέρωσης» υπογράμμισε ο δικαστής, ο οποίος εκτίμησε ότι πολιτικοί από όλα τα κόμματα έχουν αναπτύξει «πολύ στενές σχέσεις με τον Τύπο, γεγονός που δεν είναι προς το συμφέρον του κοινού».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι στηρίζει το πόρισμα της επιτροπής, τόνισε, πάντως, ότι διαφωνεί με τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου.

«Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για οποιαδήποτε νομοθεσία έχει τη δυνατότητα να καταπατά το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας του Τύπου» τόνισε.

Ο ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει το πόρισμα της επιτροπής στο σύνολό του.

Η επιτροπή Λέβεσον συστάθηκε το καλοκαίρι του 2011 από τον Βρετανό πρωθυπουργό, μετά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στο οποίο εμπλεκόταν η εφημερίδα ταμπλόιντ News of the World, την οποία ο ιδιοκτήτης της, μεγιστάνας του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ έκλεισε υπό το βάρος του σκανδάλου.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: