12.11.12

Αντάρτικο για τις απολύσεις στους ΟΤΑ...


Αντάρτικο στήνουν οι δήμαρχοι της χώρας που διαφωνούν με τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και εμφανίζονται έτοιμοι να μπλοκάρουν την παροχή στοιχείων για υπαγωγή υπαλλήλων τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας, κάτι που θεωρούν προάγγελο απολύσεων παρά...
τις αντίθετες διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Την κατάληψη στα δημαρχεία αποφάσισαν να συνεχίσουν από σήμερα και οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση με αναστολή της λειτουργίας κυρίως των γραφείων προσωπικού, που είναι αρμόδια για την αποστολή των καταλόγων με τους υπαλλήλους οι οποίοι επηρεάζονται από τις νέες διατάξεις.

Οι αντιδράσεις έρχονται ενόψει και της εγκυκλίου που αναμένεται πιθανώς και σήμερα να στείλει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την οποία θα εξειδικεύεται η εφαρμογή των νέων μέτρων. Με την εγκύκλιο θα καλούνται οι διευθύνσεις προσωπικού των φορέων του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και οι δήμοι, να αποστείλουν εντός δέκα ημερών τον αριθμό των θέσεων που καταργούνται καθώς και αντίγραφα των ατομικών διοικητικών πράξεων θέσης σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που απασχολούνταν στις θέσεις αυτές.

Η διαδικασία αφορά σε πρώτη φάση την κατάργηση οργανικών θέσεων διοικητικών κλάδων, στις οποίες υπηρετούν υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με σχέση αορίστου χρόνου και η πρόσληψή τους έγινε εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ.

Σύμφωνα μάλιστα με τις σχετικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο, ορίζεται πως η μη αποστολή στοιχείων εντός της προθεσμίας αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα. Ωστόσο, οι δήμαρχοι δεν φέρονται διατεθειμένοι να παρέχουν τα στοιχεία. «Οι δήμοι δεν θα γίνουν συμμέτοχοι σε αυτή τη διαδικασία», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ), όπου εκφράζεται «η πλήρης διαφωνία με τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων, που οδηγεί τους δήμους σε αδυναμία εκπλήρωσης του ρόλου τους».

Το αρνητικό κλίμα έναντι των ρυθμίσεων είχε διαφανεί από τις πρώτες ώρες ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου με τις μεμονωμένες αντιδράσεις αιρετών και σχετικές αποφάσεις μεγάλων Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων. «Την πόρτα των απολύσεων θέλουν να ανοίξουν και αυτό δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε» δήλωσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), Νίκος Σαράντης «Αν είναι να μετακινηθεί ένας εργαζόμενος, η προβλεπόμενη διαδικασία υπάρχει και λέγεται μετάταξη, όχι διαθεσιμότητα. Και μάλιστα, με βάση το Μνημόνιο ΙΙΙ οι μετατάξεις μπορούν να γίνονται πια υποχρεωτικά. Αρα, τι χρειάζεται η διαθεσιμότητα για μια μετακίνηση;», αναρωτιέται ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ.

Παράλληλα και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία υπηρεσιακή διαδικασία από την οποία θα προκύψουν στοιχεία για να προωθηθούν απολύσεις προσωπικού».

Η τρόικα ζητά ονοματεπώνυμα

Ο κίνδυνος των απολύσεων ενισχύεται με την επαναφορά πληροφοριών περί απαίτησης της τρόικας για την παροχή όχι μόνον του αριθμού αλλά συγκεκριμένης λίστας με τα ονοματεπώνυμα των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν οριστικά από το Δημόσιο έως το τέλος του έτους.

Το σενάριο αυτό, που είχε κυριαρχήσει ύστερα από συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους επικεφαλής της τρόικας στα μέσα Οκτωβρίου, επανήλθε εκ νέου με σχετικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ» και προκάλεσε αναστάτωση στους κόλπους των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε διάψευση του δημοσιεύματος προχώρησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επανέλαβε ότι δεν προβλέπονται απολύσεις και παρέπεμψε στο καθεστώς διαθεσιμότητας που θα ισχύσει επί ένα έτος για ορισμένους υπαλλήλους και στο πλαίσιο κινητικότητας που, σύμφωνα με το υπουργείο, θα τους δώσει τη δυνατότητα να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες.

ΤΑ ΝΕΑ (Νικολέττα Μουτούση)

Δεν υπάρχουν σχόλια: