27.11.12

Αλλο ένα βράδυ αγωνίας στις Βρυξέλλες...

Αλλη μία νύχτα θρίλερ χθες για την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης -που αποδεικνύεται δηλητήριο- των 31,2 δισ. ευρώ έτεινε να γίνει σαν το γιοφύρι της Αρτας: ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν…
Εως τα... μεσάνυχτα χθες από τις Βρυξέλλες λευκός καπνός δεν είχε βγει. Η συγκρατημένη αισιοδοξία που η κυβέρνηση διοχέτευε ότι τη διακατείχε σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, το βράδυ έγινε αγωνία.



Πολλώ δε μάλλον που λίγο πριν από τα μεσάνυχτα οι πληροφορίες από τη βελγική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Reuters, έλεγαν ότι υπήρχε πιθανότητα διακοπής και συνέχισης της συνεδρίασης σήμερα, στο πλαίσιο της δήλωσης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να εξευρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα.



Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μάλιστα αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία που μετέδωσε αργά το βράδυ ο ανταποκριτής της «Εφ.Συν.» από τις Βρυξέλλες, πως Γερμανός αξιωματούχος είπε ότι πιθανότατα θα εκταμιευτούν άμεσα οκτώ δισ. ζεστό χρήμα και τα υπόλοιπα θα δοθούν μέσω τραπεζικών εγγυήσεων.



Από δε το ΠΑΣΟΚ κρατούσαν, όσο περνούσε η ώρα, μικρό καλάθι, αμφιβάλλοντας προφανώς για το αν θα εκταμιευτεί καν κάποιο ποσό άμεσα, ενώ στελέχη της ΔΗΜΑΡ παρέμεναν στο ίδιο κλίμα με τον Αντώνη Σαμαρά, της συγκρατημένης αισιοδοξίας.



Το βέβαιο είναι ότι στη διάρκεια της ημέρας ο Αντ. Σαμαράς βρισκόταν σε διαρκείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με την ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες, τους κυβερνητικούς του εταίρους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, αλλά και με ομολόγους του, σε μια προσπάθεια να καταλάβει τελικά η κυβέρνηση τι ακριβώς διαδραματιζόταν στη βελγική πρωτεύουσα.



Οπως βέβαιο είναι ότι και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι έχουν πλήρη επίγνωση πως αν τελικώς λειτουργούσε το κακό σενάριο, δηλαδή το αποτέλεσμα και της χθεσινής συνόδου ήταν ακριβώς το ίδιο με αυτό της προηγούμενης Τρίτης, δηλαδή καμία απόφαση για την Ελλάδα, το μέλλον της κυβέρνησης καθίσταται απολύτως αβέβαιο.



Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικές πηγές αρνούνταν να «αποκαλύψουν» στις επίμονες ερωτήσεις της «Εφ.Συν.» αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση μη εκταμίευσης των χρημάτων.



Η αιτιολογία είναι η συνήθης, που σε όλες τις περιπτώσεις επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός: ότι η αποκάλυψη των κυβερνητικών σχεδίων σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης αποδυναμώνει τις ελληνικές θέσεις και τη διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας.



Η πραγματικότητα όμως πόρρω απέχει. Γεγονός είναι ότι ακόμη κι αν εκταμιευτούν τα χρήματα, και μάλιστα σε δόσεις, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, θα επαρκέσουν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αποπληρωμή τοκοχρεολυσίων. Στην αγορά δεν θα μπει «ζεστό χρήμα», όπως έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός.



Η ύφεση όχι μόνο θα συνεχιστεί, τουλάχιστον στα ίδια με σήμερα επίπεδα, αλλά το αύριο ξημερώνει με την εφαρμογή των ψηφισθέντων στις 7 Νοεμβρίου από τη Βουλή επαχθών μέτρων.



Σε περίπτωση δε αποτυχίας τους θα αρχίσει η εφαρμογή της ρήτρας ισοδυνάμων που ήδη έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, κατ΄επιταγήν της κυρίας Μέρκελ.



Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει λήψη νέων μέτρων. Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι γνωρίζουν παρά πολύ καλά ότι νέα μέτρα από τη Βουλή δεν περνάνε. Βουλευτές και της Ν.Δ., όπως η κυρία Μπακογιάννη ή ο κ. Κακλαμάνης, έχουν διαμηνύσει σαφέστατα στον Αντώνη Σαμαρά: «Δεν πάει άλλο».



ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. συνολικά έχουν πλέον στις τάξεις τους 151 βουλευτές. Η ΔΗΜΑΡ έχει καταστεί απαραίτητη «συνιστώσα» για την παραμονή της συγκυβέρνησης στην εξουσία της χώρας.



Της χώρας που το μέλλον της εξαρτάται πλέον καθ” ολοκληρίαν από τους δανειστές της και μιας κυβέρνησης που η παραμονή της στην εξουσία εξαρτάται στην κυριολεξία από ένα, κατά Ντάριο Φο, τυχαίο ατύχημα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: