29.11.12

Μνημόνια εσωτερικού για τα υπουργεία...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Διονύσης Νασόπουλος
Αυστηρές προειδοποιήσεις και μια σειρά από εντολές προς υπουργούς, παράλληλα με μια έμμεση αναγγελία για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, περιελάμβανε η χθεσινή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πίσω από τα ...
διάπλατα χαμόγελα για τη συμφωνία στο Eurogroup, ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση, απελευθερωμένη από το άγχος της χρηματοδότησης της χώρας και της βιωσιμότητας του χρέους, αλλάζει ρότα και επικεντρώνεται πλέον σε μια μάχη για την ανάπτυξη και στην προσπάθεια στήριξης της κοινωνικής συνοχής.


Η χάραξη ενός νέου οδικού χάρτη για την κυβέρνηση, με μετατόπιση του κέντρου βάρους στα εσωτερικά προβλήματα και στα λεγόμενα θέματα της καθημερινότητας, ήταν το κεντρικό μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Σαμαράς.
Στενοί συνεργάτες του αναφέρουν ότι ο νέος σχεδιασμός περνά, σχεδόν αναγκαστικά, και μέσα από την αλλαγή προσώπων στην κυβερνητική ομάδα.
Προμήνυμα για αυτή την εξέλιξη, μάλιστα, θεωρούν αρκετοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο την επισήμανση του Πρωθυπουργού ότι από όσα προηγήθηκαν τους τελευταίους μήνες έως τη θετική έκβαση της μάχης για τη δόση «αντλούμε συμπεράσματα και θα διορθώσουμε τα όποια λάθη στη λειτουργία μας».
Η άμεση αλλαγή ατζέντας στο κυβερνητικό έργο οδηγεί σύντομα και σε αναδιάταξη δυνάμεων στην κυβέρνηση, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, σύμφωνα με στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου, παρότι το ζήτημα του ανασχηματισμού δεν εξετάστηκε στη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων, η οποία προηγήθηκε νωρίς χθες το πρωί της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, και ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να θολώσει τα νερά για τις επόμενες κινήσεις του κάνοντας ειδική μνεία ακόμη και στην προσπάθεια του Αντώνη Ρουπακιώτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Το χρονικό όριο που θέτουν οι ίδιες πηγές είναι η εκταμίευση της πρώτης δόσης των 34 δισ. ευρώ στα μέσα Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, τα περί «διορθωτικών κινήσεων» του Πρωθυπουργού αποτελούν προαναγγελία για αλλαγές στο κυβερνητικό οργανόγραμμα, που περιλαμβάνουν τη συγκρότηση συντονιστικής ομάδας του τρικομματικού συνασπισμού και πιθανότατα την αναβίωση της Κυβερνητικής Επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν και υπουργοί που εκπροσωπούν το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.
Στην αλλαγή σελίδας στην οποία οδηγεί η συμφωνία των Βρυξελλών ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι περιμένει ταχύτατους ρυθμούς από όλα τα υπουργεία, ενώ διεμήνυσε ουσιαστικά πως δεν θα γίνουν ανεκτές παρασπονδίες και τριβές μεταξύ των υπουργών που θα αποβαίνουν εις βάρος του κυβερνητικού έργου.
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ. Προειδοποιώντας ακόμη και για αιφνιδιαστικές επισκέψεις, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι ο ίδιος προσωπικά θα επιτηρεί κάθε υπουργείο χωριστά. Παράλληλα έδωσε έμφαση στην ανάγκη αλλαγής του αρνητικού κλίματος στο εσωτερικό και σε στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, που δεν απειλούν, ωστόσο, με εκτροχιασμό τον προϋπολογισμό κάθε υπουργείου.
«Θα είμαι πλέον ελάχιστα στο Μαξίμου και συχνά στα υπουργεία, θα είμαι ένας διαφορετικός Πρωθυπουργός», ήταν το πρωθυπουργικό μήνυμα που συνοδεύτηκε και από την ανακοίνωση περί αυστηρής εποπτείας στον προϋπολογισμό κάθε υπουργείου, στην οποία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα το Μέγαρο Μαξίμου. Προς την κατεύθυνση αυτή, ως γνωστόν, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα συνυπογράψει το επόμενο διάστημα εσωτερικά μνημόνια με κάθε υπουργείο, αρχής γενομένης με όσα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες και επιχειρήσεις. Στόχος είναι να υπάρξει ένας αυτόματος μηχανισμός ελέγχου, μέσα από τον οποίο θα καλύπτεται εγκαίρως (ανά τρίμηνο ή εξάμηνο) κάθε υπέρβαση στον προϋπολογισμό ενός υπουργείου, με κινήσεις που θα επιβαρύνουν άλλα υπουργεία ή τον κεντρικό προϋπολογισμό. Οπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, στο εξής κάθε υπουργός θα έχει την ευθύνη της μείωσης δαπανών που θα καλύπτουν τις τυχόν μαύρες τρύπες στο υπουργείο του.

«μπετον αρμε». Οι υπουργοί, πάντως, αποχώρησαν με τη σύσταση να αποφύγουν τις θριαμβολογίες και να κινηθούν με στόχο την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί μέσω της συμφωνίας με την τρόικα, καθώς και τη μεγαλύτερη απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων. «Να κάνουμε σωστή διαχείριση των προβλημάτων. Δεν γίνεται να μιλάμε για επιτυχία, όταν είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα... Σας θέλω όλους αλληλέγγυους, μπετόν αρμέ και συντονισμένους», ήταν η πρωθυπουργική οδηγία.
Ο κ. Σαμαράς έκλεισε την ομιλία του με εύσημα προς υπουργούς. Για τον Ι. Στουρνάρα τόνισε ότι «έκανε τιτάνιο έργο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», ενώ δείχνοντας προς τον υπουργό Δικαιοσύνης κατέληξε: «Τα δώσατε όλα σε σημείο αυτοθυσίας, ακόμη και εις βάρος της υγείας σας, όπως ο Αντώνης Ρουπακιώτης».
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: