21.11.12

Οι χαμένοι και οι μεγάλοι χαμένοι του ασφαλιστικού...


Δείτε ποιες είναι οι κατηγορίες ασφαλισμένων που θίγονται από τα νέα μέτρα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα...

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι υποψήφιοι συνταξιούχοι με τις αλλαγές από τα νέα επώδυνα συνταξιοδοτικά όρια, τόσο σε χρόνια, όσο και σε ένσημα.

Η εγκύκλιος είναι ήδη έτοιμη, ωστόσο...

αναμένεται και η έγκριση της τρόικας, καθώς τίποτα πλέον δεν περνάει χωρίς να ανάψουν το «πράσινο φως» οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Οι κυρίως χαμένοι είναι περίπου 100.000 ασφαλισμένοι, που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν άμεσα και πλέον χρειάζονται να περιμένουν έως και 5 χρόνια.

Τι συμβαίνει; Επισπεύδεται η υλοποίηση μιας σειράς ασφαλιστικών διατάξεων που αφορούν, τόσο στην αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης (ενσήμων), όσο και στην ηλικία συνταξιοδότησης, στα 67.

Η αύξηση στην ηλικία συνταξιοδότησης την επόμενη χρονιά ξεκινά από τα 2 έτη και σε συγκεκριμένες κατηγορίες, κυρίως σε γυναίκες με ανήλικα, φτάνει τα 5 χρόνια.

Λιγότερο χαμένοι είναι αυτοί που έχουν δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν στα 62 έτη, όμως θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 12.000 ένσημα, δηλαδή 40 χρόνια ασφάλισης (από 37 χρόνια).

Επί της ουσίας καταργείται η «προστασία των ώριμων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων». Από αυτό δεν διασώζονται ούτε οι «ευαίσθητες» κατηγορίες, όπως οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά, εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά ή αγρότες.

Εξαίρεση αποτελούν όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στο 2012. Δηλαδή, όσοι μέχρι το τέλος του έτους συμπληρώνουν τα προβλεπόμενα όρια, πριν την ψήφιση του Μνημονίου 3. Όσοι δηλαδή έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 και περιμένουν να φθάσουν στο προβλεπόμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Δείτε κάποια παραδείγματα για το πως διαμορφώνονται τα νέα όρια ηλικίας τους αλλά και τα απαιτούμενα ένσημα.

Παράδειγμα 1

Γυναίκα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ, πριν από το 1993, για να βγει στη σύνταξη με 4.500 ένσημα, δηλαδή για να πάρει την κατώτατη σύνταξη, φέτος, θα έπρεπε να είναι 62 ετών και για μειωμένη 57. Με το νέο σύστημα, και εφόσον η συγκεκριμένη γυναίκα έχει συμπληρώσει 15 χρόνια δουλειάς, από το 2013 και μετά, θα πρέπει να συμπληρώσει και τα 67 έτη ηλικίας. Πέντε χρόνια περισσότερα δηλαδή.

Παράδειγμα 2

Πρωτοασφαλισμένος στο ΙΚΑ μέχρι 31/12/1992, θα μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί φέτος, εφόσον συμπλήρωνε 11.100 ένσημα και τα 59 έτη ηλικίας. Πλέον όμως απαιτούνται 12.000 ένσημα και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανεβαίνει στα 62.

Παράδειγμα 3

Ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ, φέτος μπορεί να βγει στη σύνταξη με τη συμπλήρωση 37 ετών ασφάλισης, στα 60. Το νέο ασφαλιστικό απαιτεί τουλάχιστον 40 έτη ασφάλισης και τη συμπλήρωση υποχρεωτικά, των 62 χρόνων.

Παράδειγμα 4

Ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ με Βαρέα και Ανθυγιεινά, φέτος μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 10.500 ένσημα και όριο ηλικίας τα 56 χρόνια και 6 μήνες, ενώ για μειωμένη, 54 χρόνια και 6 μήνες. Με το νέο ασφαλιστικό θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει τα 60 έτη και 9 μήνες για πλήρη και τα 58 και 9μήνες για μειωμένη.

Δείτε όλες τις εγκυκλίους στον ιστότοπο του υπουργείου Εργασίας.



matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: