22.11.12

Ψάχνουν τώρα δικαιολογίες...



Το παιχνίδι «οι κακοί Ευρωπαίοι εταίροι» άρχισε να εκτυλίσσεται από χθες από την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, με τη βοήθεια εγχώριων συγκροτημάτων ΜΜΕ, σε μια ύστατη προσπάθεια να διασωθεί η περιβόητη συνοχή της, αλλά και να... αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατάρρευσής της.



Η κυβέρνηση, μετά και την ολονύκτια συνεδρίαση του Eurogroup τα χαράματα της Τρίτης, βρίσκεται στη δυσχερέστερη θέση από τη συγκρότησή της τον περασμένο Ιούνιο. Το κλίμα αισιοδοξίας που επιμελώς εμφάνιζαν οι τρεις εταίροι όλες τις προηγούμενες μέρες κατέρρευσε με πάταγο. Και πλέον περάσαμε στη φάση «εμείς κάναμε ό,τι έπρεπε, οι κακοί είναι οι έξω».



Αυτή η γραμμή απορρέει τόσο από τη δήλωση του Αντ. Σαμαρά όσο και των δύο άλλων κυβερνητικών εταίρων, Βενιζέλου και Κουβέλη, αλλά και από την αρθρογραφία που δημοσιεύτηκε σε μεγάλα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.



Είναι ενδεικτικός ο τίτλος άρθρου του εκδότη του ηλεκτρονικού «Βήματος» χθες: «Αφερέγγυοι εταίροι και εγχώριοι κουκουλοφόροι». Ο ίδιος ο συντάκτης αισθάνθηκε εκ των υστέρων την ανάγκη να διευκρινίσει πως «εγχώριοι κουκουλοφόροι» είναι «το πλήθος των υποτελών προθύμων της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της δημοσιογραφίας που συνεπικουρούν τον Πολ Τόμσεν, υπερασπίζονται με πάθος κάθε έμπνευση των τροϊκανών και επικρίνουν χωρίς αιδώ οποιονδήποτε εκφράζει αντίθετη άποψη ή διατυπώνει ανησυχίες και φόβους για την οικονομία, τη χώρα και το λαό της».



Εχοντας προφανώς επίγνωση των επερχόμενων, και οι τρεις ηγέτες των συγκυβερνώντων κομμάτων έσπευσαν από το πρωί χθες με δηλώσεις τους να περάσουν από την «κατανόηση» στις έμμεσες απειλές.



Η κυβερνητική γραμμή την οποία και οι τρεις ενστερνίζονται είναι «Η Ελλάδα έκανε το καθήκον της» -κοινώς ψήφισε τα επώδυνα μέτρα, συμμορφούμενη προς τας υποδείξεις- «τώρα είναι η σειρά των Ευρωπαίων».



Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή της γραπτής δήλωσης που έκανε στις 8 χθες το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς: «Η Ελλάδα έκανε εκείνο που έπρεπε και στο οποίο είχε δεσμευτεί. Οι εταίροι μας, μαζί με το ΔΝΤ, επίσης οφείλουν να κάνουν εκείνο που έχουν αναλάβει.



Από την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας τις επόμενες μέρες δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον της δικής μας χώρας, αλλά και η σταθερότητα ολόκληρης της ευρωζώνης». Και όχι μόνο.



Ξαφνικά, από την πολιτική απόφαση την οποία η κυβέρνηση επιζητούσε όλο το προηγούμενο διάστημα, περάσαμε στις «τεχνικές δυσκολίες στην εξεύρεση της τεχνικής λύσης», σε μια εμφανέστατη προσπάθεια να ερμηνευτούν κατά το δοκούν οι υπαρκτές διαφωνίες Γερμανίας – ΔΝΤ, που δεν μπορεί παρά να ήταν γνωστές στον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του.



Προφανώς, δε, αποτέλεσαν και το αντικείμενο των κατ’ ιδίαν συναντήσεων του κ. Σαμαρά με τους κυρίους Βενιζέλο και Κουβέλη το απόγευμα της Δευτέρας.



Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες προκειμένου να μετάσχει σήμερα στη σύνοδο κορυφής, στην ατζέντα της οποίας είναι μόνο ο κοινοτικός προϋπολογισμός.



Από το περιβάλλον του διαδίδουν ότι θα επιχειρήσει να βάλει στην ατζέντα και το ελληνικό ζήτημα και να αποσπάσει μια δέσμευση ότι την ερχόμενη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup, θα ληφθούν επιτέλους οι αποφάσεις για την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ.



Εκείνο το πρωθυπουργικό «κάτι παραπάνω» -των περίπου 13 δισ.- έχει επιμελώς αποσυρθεί από τη συζήτηση. Απορρίπτουν επίσης ότι οι ίδιοι έκαναν λανθασμένους χειρισμούς με το επιχείρημα «όταν τσακώνονται τα βουβάλια, προσέχουμε μην την πατήσουν τα βατράχια».



Και αφήνουν να διαρρεύσει πως ελπίζουν ότι έως την ερχόμενη εβδομάδα τα «βουβάλια», ΔΝΤ και

Γερμανία, θα τα έχουν βρει και θα δοθεί λύση, παρότι τα μηνύματα απ’ έξω είναι καθαρά: Λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν θα βρεθεί πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.



Η ελπίδα άλλωστε, για τη χώρα, αλλά και για την κυβερνητική τους επιβίωση, πεθαίνει πάντα τελευταία…
 

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: