16.11.12

Στοπ στη βία!...

ethnos.gr
Σε θέατρα απρόκλητης βίας μετατράπηκαν, χθες, οι χώροι της ΔΕΘ και του Πολυτεχνείου. Στόχοι ακραίων στοιχείων έγιναν Γερμανός διπλωμάτης και σπουδαστές που τιμούσαν την εξέγερση του Νοέμβρη.

Οι εικόνες της...
επίθεσης κατά του Γερμανού διπλωμάτη, Βόλφγκανγκ Χέλσερ Ομπερμάιερ, ενώ επιχειρούσε να φτάσει, χθες το πρωί, στον χώρο της 3ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, έκαναν τον γύρο του κόσμου, ενώ το γεγονός αποδοκίμασε με δηλώσεις της και η καγκελάριος Μέρκελ.

Οι διαδηλωτές της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με προεξάρχοντα τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Θ. Μπαλασόπουλο, είχαν «πολιορκήσει» από νωρίς τη βόρεια πύλη της ΔΕΘ, παίζοντας ναζιστικά εμβατήρια, με στόχο τον Γερμανό υφυπουργό Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, για τις προχθεσινές του δηλώσεις, οι οποίες ερμηνεύτηκαν ως παραίνεση για απολύσεις στους δήμους.

Ο Φούχτελ, όμως, μπήκε από άλλη πύλη και οι συγκεντρωμένοι βρήκαν μπροστά τους τον γενικό πρόξενο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος επιχείρησε να περάσει πεζή και ασυνόδευτος.
Στοπ στη βία!

Οπως φαίνεται και στις εικόνες που κατέγραψαν τα έκτροπα, δέχθηκε στον ώμο τη γροθιά ενός διαδηλωτή και την ίδια ώρα εκσφενδονίζονταν εναντίον του ίδιου και της συνοδείας του αβγά, μπουκάλια με νερό και καφέδες. Ενα πλαστικό κυπελλάκι με καφέ βρήκε τον πρόξενο και το περιεχόμενό του χύθηκε στην πλάτη του. Παράλληλα, δεκάδες άτομα κινήθηκαν μαζικά εναντίον του και τον περικύκλωσαν με απειλητικές διαθέσεις, προπηλακίζοντας και απειλώντας τον, μέχρι να επέμβουν οι αστυνομικοί για να τον προστατέψουν.

Εισβολή στη ΔΕΘ
Λίγα λεπτά μετά, έγινε εισβολή δεκάδων διαδηλωτών στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, μέσω γραφείων και εκθεσιακών περιπτέρων, και εκεί δύο άλλοι Γερμανοί αξιωματούχοι δέχτηκαν την επίθεση διαδηλωτών που άρπαξαν τις τσάντες τους.
Ο ίδιος, ωστόσο, προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, αντιμετωπίζοντας την επίθεση που δέχτηκε με χιούμορ
Ο ίδιος, ωστόσο, προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, αντιμετωπίζοντας την επίθεση που δέχτηκε με χιούμορ

Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό στους εκθεσιακούς χώρους και περίπου 50 άτομα κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το συνεδριακό κέντρο, όπου πραγματοποιούνταν η συνάντηση.

Το σοβαρό επεισόδιο επιχείρησε να υποβαθμίσει η γερμανική πλευρά και ο ίδιος ο πρόξενος μιλώντας στο «Εθνος» αντιμετώπισε την επίθεση με χιούμορ. «Κάποιος ήθελε να με... κεράσει καφέ, αλλά μου τον κέρασε με λάθος τρόπο. Δεν ξέρω ποιος ήταν, αλλά τον καλώ να πιούμε μαζί καφέ», είπε.
Διακριτή κατά τη διάρκεια όλων των επεισοδίων ήταν η παρουσία της ΚΟΕ, συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ
Διακριτή κατά τη διάρκεια όλων των επεισοδίων ήταν η παρουσία της ΚΟΕ, συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ

Ευθύνες στην ΕΛ.ΑΣ.
Για την επίθεση στον Γερμανό διπλωμάτη και την εισβολή στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ φέρει μεγάλες ευθύνες η Αστυνομία, που δεν στάθηκε ικανή να προστατεύσει την υψηλής επικινδυνότητας διοργάνωση και τους προσκεκλημένους της.

Ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο, ανέφεραν στο «Εθνος» πως ενημερώθηκαν αρμοδίως για την Ελληνογερμανική Συνέλευση μόλις δύο ημέρες νωρίτερα και πως ο Γερμανός πρόξενος κινήθηκε αυτοβούλως, χωρίς να ενημερώσει τις αστυνομικές αρχές, ώστε να προστατευτεί, όπως έγινε με τον Φούχτελ και τους άλλους επισήμους, για τους οποίους εφαρμόστηκε ειδικό σχέδιο.

Τα έκτροπα καταδίκασαν με δηλώσεις τους ο υπουργός Εσωτερικών, Ευρ. Στυλιανίδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, ενώ ο Γερμανός εντεταλμένος της καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Χ. Γ. Φούχτελ, τα χαρακτήρισε ως υποκινούμενα από πολιτικές δυνάμεις, χωρίς να τις κατονομάσει.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Πέτρος Μάρκαρης

Δεν ξέρω πού πάμε...
Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή ζούμε την πιο κρίσιμη περίοδο. Αν αυτή τη δεδομένη περίοδο επικρατήσει η λογική της βίας, της παρεμπόδισης και η εναντίωση σε ό,τι δεν συμφωνεί με τη δική μας άποψη, η χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει ακόμα και να πάρει 31,5 ή 44 δισ. ή όσα κι αν δοθούν?

Η διάσωση της χώρας είναι υπόθεση όλων μας, εσωτερική, κι αν δεν το καταλάβουμε, τότε δεν μπορούμε και να βοηθήσουμε. Εξω από τα παραταξιακά δικά μας συμφέροντα βρίσκεται η λύση. Η χώρα πρέπει να αντέξει όχι μόνο οικονομικά αλλά κυρίως και πρώτα κοινωνικά? Δυστυχώς, όλα αυτά που συμβαίνουν δεν ξέρω πού θα οδηγήσουν την Ελλάδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: