10.11.12

Την επόμενη εβδομάδα η υπουργική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης...



Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί και να τεθεί σε εφαρμογή η υπουργική απόφαση, η οποία θα επιτρέπει σε πολίτες που χρησιμοποιοιούν πετρέλαιο θέρμανσης και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια να λάβουν επίδομα ανάλογα με ... τα τετραγωνικά του σπιτιού τους και τη γεωγραφική ζώνη που βρίσκεται η κύρια κατοικία τους.

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε διευκρινίσεις μετά τις επισημάνσεις φοροτεχνικών ότι υπάρχουν αρκετά αγκάθια στην εφαρμογή του νέου μέτρου.

Ειδικότερα, όσοι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, επειδή το εισόδημά τους ήταν πολύ χαμηλό και άρα δεν είχαν υποχρέωση να το πράξουν σύμφωνα με το νόμο, δεν θα χρειαστεί να σπεύσουν στην εφορία για να υποβάλουν εκπρόθεσμα δήλωση φορολογία εισοδήματος. Το μόνο που θα κάνουν είναι να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά μία υπεύθυνη δήλωση ότι πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο που έχει τεθεί για εξαίρεση υποβολής φορολογικής δήλωσης (εισόδημά κάτω από 6.000 ευρώ αν πρόκειται για μισθωτούς ή συνταξιούχους ή 3.000 ευρώ αν πρόκειται για λοιπούς φορολογουμένους όπως επαγγελματίες, επιτηδευματίες κτλ).

Σε ό,τι αφορά το θέμα που έχει προκύψει με τις πολυκατοικίες και πώς θα επιδοτηθούν οι ένοικοι που έχουν αυτονομία θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι το επίδομα θα δίνεται για την αγορά του πετρελαίου και όχι για την κατανάλωση. Αυτό σημαίνει ότι επιστροφή θα λάβει κάποιος ανάλογα με τα χιλιοστά του διαμερίσματός του, έστω και αν δεν «ανάψει» καθόλου το καλοριφέρ μέσα στη χειμερινή σεζόν, γιατί χρησιμοποιεί για παράδειγμα κλιματιστικά.

Ο διαχειριστής της πολυκατοικίας θα δηλώσει στην ειδική εφαρμογή του συστήματος TAXIS τα χιλιοστά και τα στοιχεία του κάθε ιδιοκτήτη. Μόλις προχωρήσει στην αγορά του πετρελαίου, θα ενημερώσει τους ενοίκους για το ποσό της δαπάνης και στη συνέχεια όσοι ένοικοι είναι δικαιούχοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για να τους δοθεί το επίδομα πετρελαίου, που αντιστοιχεί στα χιλιοστά του ακινήτου, είτε αυτοί προχωρήσουν σε χρήση της αυτόνομης θέρμανσης είτε όχι.

Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών, δεν θα ταλαιπωρηθούν οι πολίτες να υποβάλλουν κάθε μήνα αίτηση επιστροφής ούτε να υπολογίζει κάθε μήνα ο διαχειριστής τι κατανάλωση πραγματοποιήθηκε. Κάθε φορά που θα γεμίζει η δεξαμενή πετρελαίου θέρμανσης θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία. Δηλαδή της αίτησης και της επιστροφής στους δικαιούχους του ΕΦΚ πετρελαίου που ορίζει ο νόμος ανεξάρτητα το πότε αυτό θα καταναλωθεί..

Δεν υπάρχουν σχόλια: