11.11.12

Από την ελληνική κυβέρνηση εξαρτάται πότε θα πάρει τη δόση...



Το ερώτημα του εάν και πότε η Αθήνα, θα λάβει την επόμενη δόση της οικονομικής ενίσχυσης, εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ... συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρόνο που πιθανώς θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31,2 δισ. ευρώ που έχει «παγώσει» από τον Ιούνιο, ο κ. Σόιμπλε είπε:

«Αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να το απευθύνεται στους Έλληνες συναδέλφους μου και όχι στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών».

«Κανείς στη ζώνη του ευρώ δεν είναι αντίθετος με την ιδέα της αποδοχής της πληρωμής της επόμενης δόσης, αλλά μόνο όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις», υπογράμμισε.

Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη πακέτο μέτρων 18,1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του «Μνημονίου ΙΙΙ», που είχαν ζητήσει η ΕΕ και το ΔΝΤ ως προϋπόθεση, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι τα μέτρα αυτά θα έπρεπε να είχαν τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του περασμένου Ιουνίου.

«Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όλα τα μέρη γνώριζαν τις προθεσμίες για μεγάλο χρονικό διάστημα» ανέφερε.

«Όλοι στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά δεν θα αφήσουμε τους εαυτούς μας να είναι υπό πίεση», συμπλήρωσε.

Δεν είναι έτοιμη η έκθεση της τρόικας

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμα ότι η τρόικα είναι απίθανο να παραδώσει την πλήρη έκθεση της για την Ελλάδα, στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup) της επόμενης Δευτέρας, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού 2013.

Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε τα πρόσφατα σχόλια του για την Ελλάδα, την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου το κύριο θέμα θα είναι η αποδέσμευση της δόσης του δανείου προς την Αθήνα.

«Προς το παρόν δεν φαίνεται ότι θα έχουμε την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικας τη Δευτέρα, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα συμφωνήσει επί του προϋπολογισμού την Κυριακή», είπε.

«Εμείς στο Eurogroup και στο ΔΝΤ θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά δεν θα αφήσουμε τους εαυτούς μας να βρεθούν υπό πίεση», επισήμανε. «Δεν είμαστε υπεύθυνοι για την πίεση του χρόνου, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που συμμετέχουν είχαν επίγνωση αυτής της προθεσμίας για μεγάλο χρονικό διάστημα», προσέθεσε.

«Κανείς στη ζώνη του ευρώ δεν έχει πρόβλημα με τη συμφωνία για την καταβολή της επόμενης δόσης, αλλά μόνο όταν οι συνθήκες έχουν εκπληρωθεί [...] και αυτό είναι στο χέρι της κυβέρνησης στην Αθήνα», συμπλήρωσε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι η τρόικα κατά το παρελθόν έκανε μία «πολύ αισιόδοξη» εκτίμηση της κατάστασης στην Ελλάδα.

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερει επίσης ότι νιώθει πως η Ελλάδα έχει θέση στο ευρώ, ακόμη και αν αυτό τώρα.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: