16.11.12

Ζητούν τρόφιμα από την Εκκλησία...


ΒΟΛΟΣ:Διογκώνονται διαρκώς τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεκάδες συμπολίτες οικογενειάρχες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, το τελευταίο κυρίως διάστημα, τα εναγώνια αιτήματα για βοήθεια που διατυπώνονται σε ναούς της περιοχής μας. Η...
δραματική μείωση των εισοδημάτων πολλών συμπολιτών, καθιστά αδύνατη πλέον την αγορά ακόμη και των πιο αναγκαίων ειδών για το καθημερινό τραπέζι, όπως ένα πακέτο μακαρόνια, ρύζι, όσπρια ή λίγο ψωμί. Το παραπάνω φαινόμενο εντείνεται διαρκώς, με αποτέλεσμα οι κληρικοί να γίνονται αποδέκτες πολυάριθμων αιτημάτων σε καθημερινή πλέον βάση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Ενδεικτική είναι, στο σημείο αυτό, η αυξημένη ζήτηση φαγητού αλλά και τροφίμων από τον ιερό ναό της Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας. Συγκεκριμένα, στις αρχές Σεπτεμβρίου προσφέρονταν φαγητό σε 100 περίπου απόρους στο Κέντρο Σίτισης του ναού, ενώ σήμερα, δύο μήνες μετά, έχουν προστεθεί 60 επιπλέον άτομα. Πρόκειται για ανθρώπους που σιτίζονται από τον ναό, αλλά και οικογενειάρχες που ζητούν τρόφιμα και χρηματική βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειάς τους. «Οι ανάγκες του κόσμου αυξάνονται διαρκώς. Αυξάνεται πλέον ο αριθμός των συμπολιτών που αδυνατούν πλέον να αγοράσουμε τρόφιμα για το σπίτι τους και τους δίνουμε ότι έχουμε στην αποθήκη μας, όπως ζυμαρικά, πατάτες, όσπρια, αν έχουμε κρεατικά ή κοτόπουλο, ψωμάκι» αναφέρει ο προϊστάμενος της Ευαγγελίστριας π. Κωνσταντίνος Αυγέρης.

Σε εποχές δύσκολες, κατά τις οποίες μειώνονται διαρκώς οι εισφορές των πιστών, αυξάνονται αντιθέτως με δραματικούς ρυθμούς οι ανάγκες του κόσμου. «Το μέλλον διαγράφεται ακόμη πιο δύσκολο και βλέπουμε διαρκώς οικογενειάρχες αλλά και ηλικιωμένους συνταξιούχους να έρχονται στον ναό. Βλέπουμε διαρκώς νέα πρόσωπα να μας ζητούν βοήθεια, διότι δεν μπορούν να προμηθευτούν τρόφιμα από το μάρκετ» υπογραμμίζει ο π. Κωνσταντίνος. Όπως τονίζει παράλληλα ο ίδιος «στηριζόμαστε στην βοήθεια του κόσμου» και προσθέτει «αυτό που θέλω να πω στους πιστούς είναι να μας θυμούνται, τίποτε άλλο».
Ανάλογες εικόνες μεταφέρει μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ο πρόεδρος του Φιλοπτώχου Ταμείου του Αγίου Νικολάου και του Εσταυρωμένου, π. Θεόδωρος Μπατάκας, ο οποίος επισημαίνει ότι «αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν χρήματα και τρόφιμα, ενώ προχθές άπορος οικογενειάρχης με δύο ανήλικα παιδιά, μου ζήτησε ψωμί. Έχουμε πολλά παρόμοια περιστατικά που χρίζουν βοηθείας, ενώ παράλληλα διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα αλλά δεν ζητούν βοήθεια» υπογραμμίζει ο ίδιος. Παράλληλα όμως ενισχύονται οι δεσμοί αλληλεγγύης και μεταξύ ενοριών κι όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο π. Θεόδωρος «δεν έρχονται μόνο άποροι σ’ εμάς αλλά και ιερείς άλλων ενοριών, προκειμένου να βοηθηθούν άπορες οικογένειες».

Η αύξηση των αιτημάτων για βοήθεια είναι πλέον σαφής σε όλες τις δομές της Μητροπόλεως, μηδέ εξαιρουμένης της Διακονίας, που λειτουργεί μέσω του Εσταυρωμένου. Στο συγκεκριμένο πεδίο προσφέρονται βέβαια είδη ένδυσης, υπόδησης και κλινοσκεπάσματα, αλλά η ραγδαία αύξηση των συμπολιτών που αδυνατούν πλέον να αγοράσουν ρούχα και παπούτσια στα παιδιά τους, είναι πλέον ευδιάκριτη. Παράλληλα χθες ο «Εσταυρωμένος» προσέφερε είδη ένδυσης στους κρατουμένους των γυναικείων φυλακών του Ελαιώνα Θηβών, ενώ προσεχώς έπεται και δεύτερη αποστολή ανάλογης βοήθειας στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού.
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν τα διαφορετικά κομμάτια του παζλ της κρίσης και των δυσάρεστων επιπτώσεών της, εντείνοντας παράλληλα τον προβληματισμό, αλλά και τις προσπάθειες της τοπικής Εκκλησίας, προκειμένου να βοηθηθούν όσοι έχουν ανάγκη.
Ταχυδρόμος,

Δεν υπάρχουν σχόλια: