15.11.12

Ισπανία: Επίσημη διετής αναστολή των εξώσεων για τα αδύναμα στρώματα...

Μέτρα για την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο έξωσης, έλαβε σήμερα η Ισπανία, απαντώντας στη λαϊκή κατακραυγή που ακολούθησε την πρόσφατη αυτοκτονία της 53χρονης Αμάια Εγκάνα
Η...
άτυχη γυναίκα πήδηξε στο χαμό της από τον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας όπου διέμενε, καθώς οι δικαστικοί κλητήρες πλησίαζαν για να την εκδιώξουν. Ό θάνατος της 53χρονης ήταν τουλάχιστον η δεύτερη αυτοχειρία λόγω έξωσης που σημειώθηκε στη δοκιμαζόμενη Ισπανία.

Όπως ανακοίνωσε η Μαδρίτη, η κυβέρνηση προχωρά στη διετή αναστολή εξώσεων για ιδιοκτήτες υποθηκευμένων ακινήτων που έχουν εισόδημα μικρότερο των 1.600 ευρώ ανά μήνα (19.200 ανά έτος) και αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες. Επιπλέον, αναστέλλονται οι εξώσεις των ατόμων με αναπηρία, των μακροχρόνια άνεργων και των ηλικιωμένων.

«Είναι ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να καταπραϋνθούν οι χειρότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης», σχολίασε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της ιβηρικής χώρας, Σοράγια Σάενζ ντε Σανταμαρία.

Παράλληλα, η Μαδρίτη προτίθεται να αυξήσει τον αριθμό των κοινωνικών εστιών που διατίθενται, έναντι χαμηλού ενοικίου, σε ανθρώπους που έχουν ήδη χάσει τα σπίτια τους.

Συνολικά, υπολογίζεται πως 371.000 διαταγές εξώσεως έχουν εκδοθεί από την έναρξη ης κρίσης στις αρχές του 2008. Η κατάσταση για πολλούς ιδιοκτήτες έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο κατά τους τελευταίους μήνες, καθώς η ανεργία έχει «σκαρφαλώσει» σε δυσθεώρητα ύψη (25,8% τον Σεπτέμβριο), η ύφεση της οικονομίας συνεχίζεται (0,3% το τρίτο τρίμηνο και 1,6% σε ετήσια βάση) και οι τράπεζες έχουν περιορίσει πολύ την παροχή ρευστότητας στην αγορά, στον απόηχο της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων.

Πρέπει να σημειωθεί πως η σημερινή απόφαση της Μαδρίτης έρχεται τρεις ημέρες μετά την κίνηση της Ισπανικής Ένωσης Τραπεζών να «παγώσει» για δύο χρόνια τις εξώσεις, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιήσει τα κριτήρια ένταξης σε αυτό το μέτρο χάριτος...

Δεν υπάρχουν σχόλια: