4.11.12

Η μεγάλη ώρα της συν-ευθύνης...

Πόσο πιθανό είναι να διατηρηθεί εν ζωή η κυβέρνηση μετά από τους τελευταίους έντονους κλυδωνισμούς; Απάντηση στο ερώτημα αυτό μπορεί να δοθεί άμεσα και πάντως σίγουρα γρηγορότερα απ’ ό,τι πιστεύαμε όλοι έως και πριν από μερικές μέρες.

Μέσα στις ... επόμενες μέρες είναι προγραμματισμένες τουλάχιστον δύο κρίσιμες ψηφοφορίες. Αν και αυτές έχουν την ίδια εξέλιξη - θρίλερ με εκείνη της Τετάρτης, τότε η παρούσα Βουλή, απλώς, μετράει ώρες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου το... υποψιάζονται, αλλά δεν μπορούν να κάνουν και πολλά. Η στρατηγική τους, όπως την περιέγραψε στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου είναι η εξής: "Στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να αντιληφθούν ότι πιθανή προσφυγή στις κάλπες, πρόωρα, μπορεί να συνεπάγεται ακόμα και την εξαφάνιση του. Συνεπώς, τι προτιμούν; Να ψηφίσουν τα μέτρα ή να τα παίξουν όλα κορώνα - γράμματα;".

Σημαντική διευκρίνιση: Στο πρωθυπουργικό γραφείο φαίνεται να έχουν σχεδόν ξεγράψει τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ. Δηλαδή, κάνουν τους υπολογισμούς τους χωρίς να τη λαμβάνουν υπόψη τους. Κι αυτό λέει πολλά. Και θα “πει” ακόμα περισσότερα κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών.

Όταν χρειασθεί ενδεχομένως να υλοποιήσουν το σενάριο που προβλέπει την ψήφιση των μέτρων ακόμα και με λιγότερους από 150 βουλευτές. Αυτό το τελευταίο δεν αναφέρεται τυχαία. Παίζει και μάλιστα πολύ, τις τελευταίες ώρες, έστω κι αν επισήμως διαψεύδεται και αφορά το σενάριο να επιλέξει η ΔΗΜΑΡ την αποχή, αν και το επικρατέστερο ενδεχόμενο είναι ο Φώτης Κουβέλης το "παρών", οπότε θα απαιτηθούν τουλάχιστον 151. Αλλά μία τόσο οριακή νομιμοποίηση δεν ισοδυναμεί επουδενί με πολιτική νομιμοποίηση, πολλώ δε μάλλον με κοινωνική.

Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για... ακροβασίες. Και είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μπορεί το Μαξίμου να σχεδιάζει τα επόμενα βήματα του, έχοντας κατά νου τέτοιου είδους υποθέσεις εργασίας.

Όπερ σημαίνει ότι οι πιθανότητες να μακροημερεύσει το παρόν σχήμα είναι από ελάχιστες έως σχεδόν ανύπαρκτες. Με ό,τι βεβαίως κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται για την ψήφιση των μέτρων, την εκταμίευση της δόσης, την βιωσιμότητα του χρέους και την διάσωση της οικονομίας γενικότερα.

Η χώρα μπαίνει σε περιπέτειες κι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αμφισβητείται πλέον από κανένα. Το πιθανό σενάριο της προσφυγής στις κάλπες μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο. Κι αυτό γιατί οι επίσημοι δανειστές της ελληνικής οικονομίας το έχουν ξεκαθαρίσει: Δεν πρόκειται να δώσουν τα λεφτά σε μια χώρα της οποίας κυρίαρχο πολιτικό στοιχείο είναι η ρευστότητα. Κι αυτό ακριβώς είναι που γνωρίζει (και τον φοβίζει) ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, από κάποια στιγμή και μετά, οι εξελίξεις φαίνεται να ξεφεύγουν από τη δικές του δυνατότητες διαχείρισης της κατάστασης. Γι' αυτό και η ώρα αυτή είναι περισσότερο της συνυπευθυνότητας, παρά οτιδήποτε άλλο...

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: