19.11.12

«Θάλαμος αερίων» ο Βόλος...


Ένα μείγμα αερορύπανσης και αυξημένης υγρασίας ταλαιπωρεί τις τελευταίες ημέρες τους Βολιώτες και γενικότερα τους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Οι θερμοκρασίες δεν είναι πολύ χαμηλές, ωστόσο η ...
aυξημένη υγρασία λόγω των συνεχών βροχών και της άπνοιας που επικρατεί, έχει ανεβάσει στα ύψη την αερορύπανση. Βέβαια, συμμετοχή σε αυτό έχει και η αυξημένη χρήση θερμαστρών ξύλου, καθώς φέτος όλοι κάνουν οικονομία στο πετρέλαιο, αλλά και στο φυσικό αέριο και καίνε κατά κόρον ξύλα.

Τα επίπεδα αέριας ρύπανσης ήταν την Παρασκευή, το Σάββατο και χθες αυξημένα και πάνω από τις επιτρεπτές τιμές μεγάλα διαστήματα της ημέρας και της νύχτας, σύμφωνα με το σταθμό μέτρησης του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ αυξημένα ήταν τα επίπεδα υγρασίας βάσει του δείκτη Thom.

Οι Βολιώτες ζουν κυριολεκτικά σε έναν κλοιό αιωρούμενων σωματιδίων και υψηλής υγρασίας το τελευταίο τριήμερο. Αν και οι θερμοκρασίες που σημειώνονται στην πόλη του Βόλου, δεν έπεσαν κάτω από τους 12-13 βαθμούς Κελσίου, σε συνδυασμό με την αυξημένη υγρασία λόγω των συνεχών βροχών και την καύση ξύλου από χιλιάδες τζάκια και θερμάστρες, προκαλούν αύξηση των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Χθες τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπέρασαν το όριο επικινδυνότητας μεγάλα χρονικά διαστήματα, κυρίως κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες, οπότε και καίνε τα τζάκια και οι θερμάστρες. Στο σταθμό μέτρησης Παπαστράτου χθες στις 2.15 τα ξημερώματα η μέγιστη τιμή καταγράφηκε στα 326 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ το Σάββατο στις 9.35 το πρωί ήταν 972 μικρογραμμάρια στον ίδιο σταθμό. Στο σταθμό του πεδίου του Άρεως χθες στις 2 τα ξημερώματα η μέγιστη τιμή καταγράφηκε στα 107 μικρογραμμάρια, ενώ στον ίδιο σταθμό μέτρησης το Σάββατο στις 8.50 το πρωί ήταν 242 μικρογραμμάρια μέγιστη τιμή ημέρας. Τέλος στο σταθμό μέτρησης Φυτόκου χθες η μέγιστη τιμή ήταν 265 μικρογραμμάρια στις 12.40 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ το Σάββατο στον ίδιο σταθμό η μέγιστη τιμή ήταν 213 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα στις 8 π.μ.

Σημειώνεται ότι το όριο επιφυλακής είναι 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Τα μικροσωματίδια, γνωστά και ως ΡΜ 10, έχουν μελετηθεί ευρύτατα και έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν στον άνθρωπο και τα ζώα άσθμα, καρκίνο του πνεύμονα, καρδιαγγειακά προβλήματα, καθώς και πρόωρο θάνατο. Τα μεγαλύτερα σωματίδια γενικά φιλτράρονται στη μύτη και το λάρυγγα και δεν προκαλούν προβλήματα, αλλά σωματίδια μικρότερα από περίπου 10 μικρόμετρα, που αναφέρονται ως PM 10, μπορούν να εγκατασταθούν στους βρόγχους και τους πνεύμονες και να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.
Εφ. Θεσσαλία

Δεν υπάρχουν σχόλια: