19.11.12

«Ξεμένει» από χρήματα η Κύπρος...

Από τότε που η Κύπρος αποκόπηκε από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές πριν από 18 μήνες, ο σοβιετικοτραφής – όπως τον χαρακτηρίζει η εφημερίδα Guardian – κομμουνιστής πρόεδρος της χώρας Δημήτρης Χριστόφιας, έχει βρει τρόπους να ... «ξεγλιστρήσει» από τις «δαγκάνες» των αυστηρών μέτρων λιτότητας των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε πρώτη φάση, κατάφερε να εξασφαλίσει δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ από τη ρωσική κυβέρνηση, το οποίο, ενώ υποτίθεται πως θα διαρκούσε 3 χρόνια, εξανεμίστηκε πολύ συντομότερα.

Εν συνεχεία, αφού πείστηκε από τους συμβούλους του να ζητήσει πακέτο βοήθειας τον Ιούνιο, κατέληξε να αποσπάσει νέο δάνειο ύψους 175 εκ. ευρώ από τρεις ημικρατικές εταιρείες, προκειμένου να κερδίσει χρόνο όσο το Κρεμλίνο επεξεργαζόταν άλλη μία αίτηση δανείου 5 δισ. ευρώ.

Καθώς φαίνεται, όμως, η τύχη του κ. Χριστόφια έχει αρχίσει να στερεύει.

Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις επόμενες τρεις ή τέσσερις εβδομάδες τα αποθέματα της Λευκωσίας θα εξαντληθούν, αναγκάζοντας τον κ. Χριστόφια να έρθει αντιμέτωπος με την Τρόικα, η οποία βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα σε «αποστολή διερεύνησης» στην Κύπρο.

Παρά τη δυσχερή του θέση, όμως, ο κ. Χριστόφιας δεν το δείχνει, κάνοντας εκ νέου χρήση της προσφιλούς στο ρόλο του ως γενικού γραμματέα του κυπριακού κομμουνιστικού κόμματος ρητορικής, δεσμευόμενος να κατέβει στους δρόμους με τους εργάτες και εναντιούμενος στην ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας και στην απαξίωση των εργασιακών συνθηκών και δικαιωμάτων.

Η 35 μελής αποστολή της Τρόικα αναμένεται να φύγει σήμερα από την Κύπρο, είτε έχει είτε δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία, με τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν κατ΄αρχήν συμφωνία μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και τρόικα σε όλα τα επιμέρους θέματα που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου, κάτι που θεωρείται θετική εξέλιξη.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού, η συμφωνία αυτή θέτει τις βάσεις για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του χρηματοπιστωτικού τομέα, επαναφέροντας τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα και η συνεπαγόμενη αύξηση της ρευστότητας, θα οδηγήσει στη μείωση των επιτοκίων και στην ικανοποίηση των χρηματοοικονομικών αναγκών της οικονομίας.

Όπως αναφέρει σήμερα το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Η υπουργική επιτροπή θα συναντηθεί σήμερα με τους επικεφαλής της Τρόικας για να καθοριστούν όλα τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας των δύο πλευρών.

Στο θέμα των περικοπών και στην απαίτηση της Τρόικας για ποσό ενός δισεκατομμυρίου διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ, η κυπριακή πλευρά αντιπροτείνει περικοπές ενός δισεκατομμυρίου εκατό εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με την Κυπριακή κυβέρνηση, σε περίπτωση που χρειασθεί, θα γίνουν σε κατοπινό στάδιο νέες περικοπές ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Εκφράζεται, επιπλέον, κάθετη διαφωνία και στο αίτημα της τρόικας για διαγραφή χρέους του κράτους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ύψους οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ, αφού θα προκληθεί πρόβλημα βιωσιμότητας του Ταμείου. Επίσης, παραμένουν οι διαφωνίες για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαγμογή και την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών.

Διαφωνίες υπάρχουν και στο θέμα του φυσικού αερίου, για το οποίο η Λευκωσία είναι αντίθετη στην πρόταση της Τρόικας να τεθεί ο ενεργειακός πλούτος της Κύπρου υπό τον έλεγχο των μελλοντικών δανειστών. Η Κυπριακή κυβέρνηση διαβίβασε εγγράφως προς την τρόικα την θέση ότι είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της κυπριακής οικονομίας να διατηρεί το κράτος και όχι οι διεθνείς δανειστές τον έλεγχο των μελλοντικών εσόδων από τη διαχείριση των υδρογονανθράκων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: